Kolgjini: ”Betyder jättemycket för mig”

Publicerad 2016-09-01

Dukat för fest på Jägersro.

Då drömmer Lutfi Kolgjini om att få dra på sig den gula kavajen.

– Det är det största man kan vinna på hemmaplan, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Den eftertraktade gula kavajen, som kretsen kring den segrande häst i Svenskt Travderby får

Svenskt Travderby på Jägersro på söndag.

För vinnaren av loppet väntar inte bara två miljoner kronor, det väntas också en plats i historieböckerna, evig ära och berömmelse, samt en gul kavaj.

Hemmatränaren Lutfi Kolgjini har vunnit Svenskt Travderby två gånger tidigare, 2010 som tränare till Joke Face, och 2013 både som tränare och kusk bakom Mosaique Face.

Nu drömmer Lutfi Kolgjini om att få ta emot publikens hyllningar och att kunna fylla garderoben med sin tredje kavaj, och det tillsammans med Pasithea Face, tjejen som utmanar killarna.

”Chansen som rök där”

– Hon känns otroligt fin här hemma och om jag haft bättre utgångsläge så hade jag faktiskt trott att det var möjligt att besegra Readly Express, men nu får hon ses som en outsider, säger Lutfi Kolgjini till Trav365 och fortsätter:

– Hon var strålande senast i försöket och var nära att vinna, men det var nog hennes chanser till att vinna finalen som rök där, när hon bara blir tvåa.

När Pasithea Face ”bara” slutade tvåa i försöket till Svenskt Travderby innebar det att ”Ludde” fick välja startspår med henne i runda två, vilket resulterade i spår åtta bakom startbilens vingar.

– Från det här tråkiga utgångsläget får hon svårt att utmana de bästa, vi kommer försöka hitta ner i banan och hoppas kunna få ett bra lopp. Det blir självklart svårt att slå Readly Express som är en fantastisk häst, även om min häst också är det. Lyckas hon ta en plats kommer jag vara mycket nöjd med det.

”Betyder jättemycket”

Svenskt Travderby, Derbystoet, och massor av publik på hemmabanan Jägersro, precis som för de flesta andra är första söndagen i september en speciell dag för Lutfi Kolgjini.

– Denna dag betyder jättemycket för mig, Hugo Åbergs Memorial i all ära men Svenskt Travderby är för mig det största man kan vinna på hemmaplan. Att få klä på sig den gula kavajen är något alldeles extra, säger Lutfi Kolgjini och fortsätter:

– Man laddar givetvis lite extra till de här storhelgerna och försöker ha hästarna i så bra författning som möjligt.

Svenskt Travderby har ”Ludde” vunnit tidigare, däremot har han aldrig lyckats vinna Derbystoet. På söndag kan det vara dags, då Lutfi Kolgjinis Princess Face tillhör en av favoriterna till segerchecken på en miljon kronor.

– Hon är helt klart den bästa segerchansen av mina, säger ”Ludde”.

I och med att Princess Face vann sitt försök till Derbystoet fick Kolgjini välja spår i runda ett, och det resulterade i spår fyra bakom startbilen. Sonen Adrian Kolgjini får chansen i sulkyn.

– Hon gjorde det bra i försöket och har fått fint utgångsläge i finalen, och hon känns fin hemma i jobben. Vi kommer göra en del ändringar på henne till söndag, det blir barfota runt om och helstängt huvudlag och hon är den klart bästa chansen av mina på söndag.

Hur många miljoner kör du in på söndag?

– Noll eller två, skrattar Lutfi Kolgjini.

Se nedan för kommentar om Venkatesh

Lukas Berggren