Kostade 1 krona – kan nu vinna V75

TRAV

Kompisarna som lever i en travdröm

1 av 5

Orebro Intn’l är ett smörgårdsbord för travälskare

Svenska mästaren Alfas da Vinci.

Världsrekordhållaren Mellby Viking.

Kryddat av två bästa kompisar som lever en travdröm med tidigare utdömde Quirire.

– Han vill verkligen springa och han tycker att det här är det roligaste som finns. Just nu lever han livet, säger Dennis Engelbo om hästen som köptes för en krona.

Trav handlar mycket om drömmar. Med jämna mellanrum bjuder sporten på fantastiska historier och sagohästar.

Quirire är inget annat än en sagohäst för kompisarna Marcus Schön, 24, och Dennis Engelbo, 22.

Quirire var en gång i tiden en mycket talangfull travare hos Stig H Johansson. Men skador satte stopp för utvecklingen och andrapriset på V75 i Malmö stads Pris 2014 blev sista starten hos Solvallas flerfaldiga championtränare. Oliver Kronos vann det loppet men Quirire hade toppnamn som till exempel Riff Kronos och Alfas da Vinci efter sig.

Drygt 700 000 kronor tjänade Quirire under sina år hos Stig H Johansson, men återkommande skadeproblem gjorde att ägaren till slut gav upp på inrådan av veterinär.

Kostade en krona

Det var då som en tanke väcktes hos de båda travvännerna Marcus och Dennis.

Duon var förtjust i hästen och tänkte att de kunde ge honom den tid och omtanke som krävdes för att han kanske skulle kunna komma tillbaka.

Quirire sköttes av Marcus Schöns flickvän Ninni Gardelin, som arbetar hos Stig H Johansson, och ägaren valde att ge grabbarna och Quirire en chans.

Hästen bytte ägare för priset en krona!

– Det första vi gjorde var att kastrera hästen. Nu mår han bättre och är snällare mot sig själv. Han är världens snällaste häst, så otroligt klok, säger Dennis Engelbo.

– Han hade tidigare problem med samma skada som kom tillbaka, men vi hittade ett annat ställe som vi åtgärdade. Sedan dess har han inte haft problem och vi har kunnat träna på, säger Marcus Schön.

Quirire flyttades till Enköping och Stefan Melanders gård där Marcus Schön jobbar som försteman och där även Dennis Engelbo extrakäcker och hjälper till med fortkörningarna ibland.

– Att vi får träna honom på Stefans fina träningsbanor tror jag är viktigaste nyckeln att det gått så bra, säger Marcus Schön.

Oplacerad i fem starter

Drygt ett år efter sista starten hos Stig H Johansson var Quirire redo för comeback. Det blev totalt fem starter på hösten i fjol utan att Quirire tjänade en enda krona.

Var ni aldrig nära att ge upp?

– Nej, det kan jag inte påstå. Vi var mest oroliga över hur hästen skulle ta det mentalt med alla tuffa resor, han gick utvändigt flera gånger och fick även ett tufft lopp i högt tempo i ledningen. Vi tyckte han gjorde enorma lopp utan få något med sig, säger Dennis Engelbo.

Quirire fick fortsätta starta på och såg allt morskare ut för varje start och efter fem startar i år hade den nu sjuårige valacken placerat sig och tjänat pengar i varje start.

20 april kom fullträffen.

Quirire var överlägsen ett namnkunnigt motstånd i ett V86-lopp hemma på Solvalla och vann på fantastiska 1.12,4 över distansen 2 140 meter, autostart.

Glädjen var smittande.

Både från Marcus Schön som körde och från Dennis Engelbo på stallbacken.

Mycket känslor på Solvalla

De bästa kompisarnas segerdefilering tillsammans med hjärtehästen bjöd på känslor och travsport när den är som vackrast.

Publiken på Solvalla, framför TV-apparater, datorer, paddor och mobiler, fick se en dröm förvandlas till verklighet.

– Det går inte att jämföra med något annat jag upplevt. Jag är så stolt över hästen och stolt över jobbet jag och ”Mackan” gjort. Mackan kör själv och tar sin första årsseger… bara att se hans glädje, det var fantastiskt, säger Dennis Engelbo.

– Det är svårt att förklara, men det var mäktigt, en wow-känsla. En enorm glädje, att få vinna som egen tränare, på Solvalla och ett av Solvallas största lärlingslopp. Det är min största seger hittills, säger Marcus Schön.

Stenhårt motstånd i V75-7

På lördagen ställs Quirire mot stenhårt motstånd i Orebro Intn’l , som lockar med 400 00 kronor till vinnaren.

När vi pratar med tränarduon har Quirire precis gått ett träningsjobb tillsammans med 15 andra hästar. Quirire klarade sina åtta intervaller i lysande stil.

– Utan att ta för stora ord i munnen så var det här det bästa jag känt honom. Han är mäktig för dagen, det går inte säga annat, säger Dennis Engelbo som satt i träningsvagnen.

Marcus Schön är den lite lugnare av dem, men håller med.

– Vi vet att han har ruggig form, och ja…han såg fin ut i jobbet.

Motståndet i V75-7 är stenhårt med till exempel svenska mästaren Alfas da Vinci och världsrekordhållaren på distansen Mellby Viking.

– Det handlar mycket om vilken resa han får. Pengar tycker jag vi ska kunna få och jag skulle inte bli förvånad om vi är trea-fyra heller om allt stämmer. Det viktigaste är ändå alltid att han ska hålla ihop, säger Marcus Schön.

Kompisen Dennis Engelbo håller inte samma låga profil.

– Utan att sticka ut hakan för mycket, som han känns…och den otroliga formen han har… Vi åker inte bara till Örebro för att ha roligt. Jag blir inte förvånad om han går hög 1.13-tid eller låg 1.14-tid, då får de heta vad de vill där bak.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Trav