”Det är här jag vill vara”

1 av 3 | Foto: ”Jag har ett kontrollbehov”, säger Reijo Liljendahl
TRAV

Han körde in 3,3 miljoner kronor – bara i juli.

Den bästa månaden någonsin sedan Reijo Liljendahl, 61, blev proffstränare.

– Det är resultatet av hårt arbete och bra hästar, säger han till Trav365.

3,3 miljoner kronor.

Seger i E3-finalen för hingstar och valacker.

Seger i Breeders Course-finalen för treåringar.

17 segrar totalt – varav två på V75.

Det är Solvallatränaren Reijo Liljendahls facit – bara över juli månad.

61-åringen har nu varit proffstränare i cirka tre år och är stekhet för dagen.

Hemma på gården i Julmyra finns en drös av intressanta treåringar, och natten till onsdag vann en tvåårig debutant i USA.

För Trav365 berättar Reijo Liljendahl om sina första år som proffstränare, sin makalösa månad i juli, och sin syn på framtiden.

Han kommenterar också tävlandet i Frankrike och sitt samarbete med unge Markus Melander, med bas i USA.

”Jag är aldrig nöjd”

– Juli är den bästa månaden jag haft någon gång sedan jag blev egen tränare, det är resultat av hårt arbete och bra hästar, säger Reijo Liljendahl till Trav365 och svarar på frågan om det ”bara” är stallform, eller om det är där han vill vara:

– Det är där jag vill vara, jag har krav på omgivningen, både hästar och personal. Personalen gör ett oerhört viktigt jobb, jag har en stark stomme i personalen som betyder mycket för de här framgångarna. Sedan är det väl så att inriktningen har varit på de här sommarmånaderna, att vi ska kunna bärga lite frukt efter vinterträningen. Det har vi lyckats med, och det är jag fullt nöjd med.

Du har varit egen tränare i cirka tre år nu, vad säger du om dina första år?

– Jag är aldrig nöjd som jag säger, men jag är tillfreds med de framgångar vi har haft. Jag har hoppats och trott att det ska gå bra, men det vet man aldrig, det är en hård bransch och det svänger fort. Hästarna måste få vara friska, jag själv också för den delen, det är viktigt för framgång.

”De vill jag inte ha”

Har det varit som du tänkt dig att vara egen, eller har det på något vis varit annorlunda mot vad du trodde?

– Jag trodde att det skulle kunna gå, men som jag var inne på tidigare så vet man aldrig innan man har provat. Jag har haft många stora och bra hästägare och det betyder naturligtvis oerhört mycket, att ha många bra hästägare i ryggen som haft förtroende för det vi håller på med, säger Reijo Liljendahl och fortsätter:

– De hästägare som inte har förtroende för det vi håller på med, de hästägarna vill jag inte ha heller. De hästägare som jag har i stallet som tror på vårt koncept är jag väldigt tacksam över och de har fått frukt för det också.

Vad tror du om framtiden, de närmsta åren, med tanke på dina resultat och att du har en hel del intressanta hästar i stallet, främst då kanske treåringar?

– Det är mycket pengar fördelade, och kommer att fördelas, på unghästar och där måste vi vara och tävla. Sedan är det klart att förhoppningarna är att ha hästar som utvecklas till snabbloppshästar, att ha ett generationsskifte underifrån som gör att vi kan tävla i högsta klassen. Men, helt klart, unghästarna måste vi ha, den här nya satsningen som görs på Solvalla och överallt med unghästar är intressant. Jag hoppas det höjer Solvalla och ger fler startmöjligheter för treåringar.

”Jag vill ha kontroll”

Just unghästar är Reijo Liljendahl inne på, och natten till onsdag vann en av Liljendahls tvååringar, Long Tom, i USA sitt debutlopp för Markus Melander.

– Det är Marcus som tränar dem och jag åker dit en gång i månaden och tränar dem. Marcus är en ung, mycket lovande, intresserad och hårt arbetande kille som kommer utvecklas, han har en ljus framtid i USA, säger Reijo Liljendahl och fortsätter berätta om sitt tänk och fokus kring unghästarna:

– Det är samma sak här hemma också, det är klart vi kommer satsa på unghästar, jag vet inte vad våra treåringar har för segerprocent i år, men den är ganska hög. Hästägarna vill ha unghästar och vara med i årgångsloppen, och det kommer vi satsa stenhårt på.

Alla unghästar kör Reijo Liljendahl in själv, och det tänker han inte ändra på.

– Konceptet är att vi kör in alla unghästar själv, jag tränar upp dem själv under mina ögon, och så kommer det vara. Jag vill ha kontroll, och jag kommer inte lämna bort några unghästar. Det är väldigt viktigt att vi har dem hemma och tränar dem under min flagg.

”Svår marknad i Frankrike”

Reijo Liljendahl ligger just nu på åttonde plats i tränarligan i Sverige, med drygt åtta miljoner kronor i inkörda prispengar hittills under 2016. En hel del av dem som ligger före Liljendahl i tränarligan kör in mycket pengar i Frankrike, men det lockar inte Liljendahl.

– Det är en svår marknad i Frankrike tycker jag, och det räcker inte riktigt tiden till. Jag har ett kontrollbehov, och jag jobbar så hårt på hemmaplan nu. För närvarande är Frankrike inte så intressant för min del. Tittar vi på utlandet så är det USA, jag vill gärna köpa unghästar i USA och utveckla dem, och det har gått bra hittills. Jag tittar som sagt mer på unghästarna och vill satsa på dem både där och i Sverige.

Den som oftast sitter upp bakom Reijo Liljendahls hästar i lopp är Ulf Ohlsson, Liljendahl berättar varför.

– Han är en duktig kusk och han har rutin och öga för hästen, och han är duktig på att hålla i hästarna. Det jag gillar med Ohlsson är att han tänker på hästen också, eller inte också, men han tänker på hästen och hästens framtid. Det går så fort i loppen nu, så det gäller att spara och spara, och jag tycker han är en passande kusk för mig som alltid är tillgänglig och kör mina hästar, och det är väldigt viktigt, säger Reijo Liljendahl och avslutar:

– Sedan har jag naturligtvis andra kuskar, jag använder Örjan Kihlström i den utsträckning jag kan, men han har andra uppdragsgivare också. Vi har annars väldigt många bra kuskar i landet, bara hästarna är tränade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav