”Antingen konkurs eller så lyckas vi...”

Foto: ALN
Sten O Jansson
TRAV

För ett år sedan tog proffstränaren Sten O Jansson en chansning – med konkurs som värsta utfall.

Nu går han mot ett rekordår.

– Det flyter på riktigt bra, säger Visbytränaren till Trav365.

Stall Sten O Jansson, med bas på Gotland, har hittills i år sprungit in 1,2 miljoner kronor – på fem starthästar.

Segerprocenten ligger på vassa 26 procent och Sten O Jansson hade tidigare i år hästar i bägge E3-finalerna – på sitt lilla material.

Stallet har redan passerat fjolårets siffror med råge och går mot ett riktigt rekordår.

För Trav365 berättar Sten O Jansson om anledningen till succén, han berättar också om onsdagens V86-chans på Solvalla.

”Byggde verksamheten på henne”

– Vid samma tidpunkt som nu, fast i fjol, så sa jag till min fru att nu gör vi en chansning. Antingen kommer vi gå i konkurs, eller så kommer vi lyckas, säger Sten O Jansson till Trav365 och fortsätter:

– Vi minskade ner på vår rörelse och försöker leva på vad hästarna springer in istället för på träningsavgifter. Jag är dålig i en arm och kan inte jobba fullt ut, så det kändes som en nödvändig chansning. Det är faktiskt därför vi lyckas, för att vi har få hästar och kan lägga ner mycket arbete på dem.

Vid tidpunkten för ”chansningen” hade Sten O Jansson en häst i stallet vid namn Lady Jo, Sten O ställde stort förtroende till sitt sto och det var hon som skulle rädda verksamheten – trodde han. Lady Jo skadade sig dock så illa att tävlingskarriären gick i kras.

– Jag trodde att Lady Jo var hästen som skulle springa in alla pengar till mig och jag hade ställt in siktet mot Oaks med henne, men, i genrepen inför Oaks så fick hon en hovbensfraktur och hon fick bli fölmärr istället. Det var givetvis väldigt tråkigt, det var ju henne vi trodde på, det var henne vi byggde verksamheten på, trodde vi.

Nästan på dagen då Lady Jo blev allvarligt skadad debuterade dock Sten O Jansson ett tvåårigt sto vid namn Zahara Goj. Hon har i dag, ett år senare, sprungit in 1,2 miljoner kronor.

– Det är lustigt hur det kan bli, säger Sten O Jansson.

”Måste ha banklån”

Hur kändes det när Lady Jo gick sönder, med tanke på att du byggde hela din verksamhet på henne?

– Jag har hållit på med det här hela livet, jag vet att det är så. Jag har lyckats bra de sista 15-20 åren med fräscha hästar, men sådana där saker kan man inte gardera sig för, det är bara otur. Jag har varit med om liknande förr, så det är bara att bita ihop och sedan får man träna igång någon annan.

Bita ihop och träna igång någon annan, det har Sten O Jansson minst sagt lyckats med.

– Det flyter på väldigt bra nu, men vi har en stor gård med banklån så det måste flyta på. Jag är en sådan som måste ha banklån för att gå upp på morgonen, skulle jag vara skuldfri så skulle jag ligga och sova hela dagarna, skrattar Sten O och fortsätter:

– Så som vi har det i dag, det är precis så som vi vill ha det, och det var precis så som vi önskade att det skulle bli när vi tog den här chansningen. Vi behöver inte stressa, kan lägga ner mycket tid på varje individ, och nu kan vi göra så som jag alltid har velat, men inte riktigt har haft ekonomi till att göra. Nu kan jag till och med vara ledig någon eftermiddag, bara en sådan sak.

Ditt stall har hittills i år tagit tio segrar på 38 starter, kommentar på det?

– Hade det varit hemma på Gotland hade det inte varit så märkvärdigt, men när man är med i de sammanhangen som vi har varit så är det bra, väldigt bra.

Varför tror du att du har en sådan förmåga att lyckas i årgångsloppen, som du gjort hittills i år?

– Man måste ju sikta på lite större lopp om man ska överleva när man har så lite häst som vi har, Zahara Goj löper på fint och Super Nice tror jag är en häst för större uppgifter.

”Borde räcka långt”

Just Super Nice, startar under onsdagens V86-tävlingar på Solvalla. Den treårige hingsten imponerade vid seger i Örebro senast och blir betrodd.

– Han är inte tränad för den här starten, ända sedan jag fick tillbaka hästen i våras så har jag siktat på Kriteriet med honom, han är inne i en ganska hård träningsperiod nu och är inte så snabbjobbad – jag har planer att han ska vara bra i slutet på september, säger Sten O Jansson och fortsätter:

– Men jag tror inte att han ska vara sämre nu än vad han var vid seger senast och då borde det räcka långt, det är ungefär samma hästar nu som senast.

Gör du några ändringar på honom?

– Nej, det tror jag inte. Han tävlar med skor runt om och vanlig vagn som vanligt, sedan får jag se hur vi gör med huvudlaget. Han tävlade med helstängt huvudlag senast, men har tävlat lika bra med öppet huvudlag och jag bestämmer mig efter värmningen, säger Sten O Jansson.