– Det är så jäkla kul att ha henne i stallet

Publicerad 2016-12-06

Jackpotmiljoner att spela om och världshästar i startlistorna.

Veckans V75-omgång har förutsättningar att bli något alldeles extra.

– Anna Mix var helt sjukt bra senast och är varken trött eller sliten efter det, snarare tvärtom, säger Sofia Aronsson, som har det franska superstoet till låns inför vinterns stora travuppgörelse Prix d’Amerique.

Anna Mix (V75-3) är tillbaka på svensk mark efter några månader hemma i Frankrike. Precis som när hästen var här i somras är det Axevallas Sofia Aronsson som managerar hästen.

– Det är så jäkla kul att ha henne i stallet igen! Jag var precis ute och körde henne och nu har jag småont i armarna, hon är verkligen på bettet, säger Aronsson och skrattar.

Under sommaren gjorde Anna Mix flera topplopp i Sverige. Bland annat var hon enorm vid segern i Sto-EM på Solvalla i augusti, men den prestationen överglänste hon senast i Prix de Bretagne på Vincennes. Trots en usel start, där hon tappade så mycket mark att hon borde ha varit uträknad, kom hon igen och rundade till seger, närmast följd av svenske topphästen Propulsion.

– Den prestationen var ju helt otrolig! Det ska inte gå att tappa så mycket på de hästarna och sedan kliva runt dem i spåren.

”På väg uppåt”

Segern i Prix de Bretagne innebar en biljett till det franska kraftprovet Prix d’Amerique, av många ansett som det finaste travlopp man kan vinna. Det avgörs på Paris-banan Vincennes sista söndagen i januari, och för att ge Anna Mix bästa möjliga uppladdning har hon fått lämna träningsanläggningen Grosbois för att tas om hand av Sofia Aronsson på Skaraslätten.

– Det hennes tränare Franck Leblanc sa när han skickade tillbaka henne var att hon ska få komma och ha det bra. Hon trivs bättre här än på Grosbois. Jämför man träningen är det lite mer semester för henne här. Hon går tungt men inte så fort, det kan hon inte göra på Grosbois för där finns bara lätta banor.

Märker du någon skillnad på henne jämfört med när hon var hos dig senast?

– Skillnaden är väl att hon har tävlat lite hårdare nu. Hon har tappat några kilon och är väldigt ”fit” om man säger så. Det känns som att hon är på väg uppåt, hon är inte trött eller sliten på något sätt.

Gillar tuffa upplägg

Färjestad utanför Karlstad står värd för V75 på lördag och det ligger jackpotmiljoner i potten. En eventuell ensam vinnare med sju rätt kan kvittera ut 43 miljoner kronor. Anna Mix kommer att rankas högt av experttipparna men det saknas inte motstånd i gulddivisionen. Från spår fyra startar Dalarnas stolthet On Track Piraten och han är ingen lätt nöt att knäcka om han kommer till ledningen. I vassen lurar även Nadal Broline.

– Det är risk för att hon får gå den tunga vägen och hon möter bra hästar, men hon är också bra.

Kommer du att ge Erik Adielsson några taktiska direktiv?

– Erik är ungefär 100 gånger bättre än mig på taktiska upplägg så det överlåter jag helt till honom. Franck brukar inte heller ge några direktiv men Anna Mix är ingen häst som mår bättre av att man kör försiktigt med henne.

Hon brukar tävla utan skor på hovarna. Hur påverkas hon av barfotaförbudet?

– Hon kommer att gå med tunna aluminiumskor och det tror jag inte är något problem för henne. Hon springer på och bryr sig inte så mycket. Enda frågetecknet är om det skulle krävas ordentligt med brodd i skorna. Det har hon aldrig gått med. Jag tror inte att hon skulle galoppera men en del hästar tycker att det är jobbigt att gå med brodd.

Dubbla roller inför Prix d’Amerique

Efter lördagens lopp väntar veterinärbesök, kort vila och några veckors träning innan Anna Mix återvänder till Frankrike och Franck Leblancs borg på Grosbois.

– Hon ska starta i Prix de Bourgogne 1 januari och efter det får Franck trimma till formen till Prix d’Amerique.

Sofia Aronsson har stor erfarenhet av fransk travsport och då hon även jobbar med svensk trav-tv ska hon inom kort åka till Frankrike för att göra reportage inför Prix d’Amerique.

– Det kan nog kännas konstigt för de franska tränarna att jag kommer som reporter. Det blir ungefär som att de inte får ihop att Stefan Melander (Solvallatränare och hästfotograf reds.anm.) springer runt på stallbacken med en kamera på axeln, han som har vunnit världens tre största lopp, säger Aronsson och skrattar.

– Men det ska bli roligt att göra reportage. Prix d’Amerique är en sportslig höjdpunkt på året som jag älskar i och med att jag håller på med det jag gör. Och eftersom jag är involverad i Anna Mix blir det ännu roligare i år.

Ola Johansson, Kanal75