Milstolpe han inte trodde var möjlig

1 av 2 | Foto: – Man är stolt, säger Conrad Lugauer om att stallet passerat tio miljoner kronor i inkörda prispengar
TRAV

Tidigare i veckan passerade Conrad Lugauers stall tio miljoner kronor i inkörda prispengar.

En milstolpe för den 42-årige proffstränaren – något som han inte trodde var möjligt när han på allvar började satsa i Sverige 2007.

– Jag kunde aldrig tänka mig att det kunde gå så här långt, säger Conrad Lugauer till Trav365.

Det var för tolv år sedan, under 2004, som Conrad Lugauer började tävla i Sverige.

De första åren hade han en filial på sju hästar i Sverige och pendlade fram och tillbaka från Tyskland.

Tre år senare, 2007, började han på allvar tävla i Sverige och nu, nio år senare, har han nått en milstolpe – en milstolpe han inte trodde var möjlig.

För Trav365 berättar Jägersrotränaren om tre viktiga orsaker till att han lyckats i Sverige, och han berättar också om 1 Alleyesons (V75-5) chanser på V75 på lördag.

Tre viktiga orsaker

– När jag flyttade till Sverige så kunde jag aldrig tänka mig att det kunde gå så långt, jag var övertygad om att det skulle gå bra då vi redan hade vunnit internationellt innan men Sverige är för mig det tuffaste travlandet att lyckas i, och att passera tio miljoner kronor i inkörda prispengar för mitt stall är stort, säger Conrad Lugauer till Trav365 och fortsätter:

– Man är stolt över det, men om tre veckor så blir alla siffror nollställda och då är det historia. Men, om jag inte har helt fel så tror jag inte det kommer så sämre nästa år.

Vad är det som gjort att du kommit dit du är i dag?

– Jag skulle vilja säga att det främst är tre anledningar till det, och det första är att jag har skaffat ett oerhört bra team runt omkring mig, det andra är att vi har fått hästägare som har förtroende för oss och som för tre år sedan började sätta bra hästar i mitt stall med bättre och bättre kvalitet, och det tredje är att jag för fem år sedan fick tillgång till en fin gård som vi kunde göra till den för oss bästa träningsanläggningen. Dessa tre grejer har varit väldigt viktiga för den här utvecklingen.

”Mycket kvar att hämta”

Vad tror du om nästa säsong?

– Om jag inte är helt fel på det så tror jag inte att stallet kommer gå sämre i varje fall, det finns bra kvalitet i stallet och resultat sparat i unghästar som visat sig jättefina redan i höstas, utan att vi har startat. Till nästa år kommer de bli tre år gamla, säger Conrad Lugauer och fortsätter:

– Det finns bra kvalitet i stallet och stammässigt ser det kanske ännu bättre ut med ettåringar och så många ettåringar som jag fått in i år har jag aldrig fått tidigare. Stamtavlan är extremt bra och samtidigt har vi våra stjärnhästar i exempelvis Spartan Kronos och Calvin Borel, för att nämna några, som inte är så gamla och den äldste är sex år gammal och de har också rätt mycket kvar att hämta på tävlingsbanan.

Conrad Lugauer ser framför sig mycket resande under 2017.

– Jag är helt övertygad om att jag kommer kunna tävla internationellt med mina stjärnhästar och sedan ta fram unghästar som är med och slåss i årgångsloppen här hemma i Sverige.

”Säker han är bland de tre”

Tre veckor återstår av 2016 och Conrad Lugauer kan putsa siffrorna på sitt rekordår ytterligare, bland annat med 1 Alleyeson (V75-5) på V75 på lördag.

– Han har gjort det väldigt bra, han övertygade i comebacken vid seger i Kalmar näst senast. Jag var inför det loppet lite osäker på om han hade vinnarformen redan då, han hade tränat bra och var i ordning inför den starten men jag var inte riktigt säker på om han kunde vinna direkt. Han gjorde det jättebra då. Senast på Åby var han minst lika bra, den gången gick det dock för sakta första varvet och då han hamnade en bit bak så blev det för långt fram, han var dock den hästen som gick starkast till slut.

Vad tror du om hans chanser på lördag?

– Utgångsläget med spår ett som han har lottats till kan han utnyttja, han är både flexibel och säker. Jag och Marc Elias kommer ha ett sista snack kring taktiken efter värmningen, men oavsett ska han kunna öppna bra och sitta med där framme. Han har jobbat så bra så han ska kunna vara med och utmana om segern, men jag är i varje fall säker på att han är bland de tre främsta.

Några ändringar på honom?

– Det kan bli öppet huvudlag på lördag, han har gått med halvstängt huvudlag på slutet men han får lite dålig kontakt med kusken då, och de mesta pengarna har han faktiskt tjänat med öppet huvudlag och jag tror han speedar bättre med öppet huvudlag. Just nu lutar det åt det, men värmningen på lördag avgör hur det blir, säger Conrad Lugauer.