Tarzan: ”När starten gick blundade jag...”

TRAV

Micke Carlssons krönika – fick en pratstund med tränaren till superstjärnan strax efter loppet: ”Det var en hemsk insats han gjorde”

1 av 4 | Foto: Stefan Melander följde Sprintermästaren hemma framför tvn.

WOW!

Vilken galen uppvisning vi fick se av Uncle Lasse i Sprintermästaren.

En makalös prestation av en fantastisk häst som skakade om travvärlden och till och med gjorde en kille som Örjan Kihlström tagen och upprymd.

Det var bland det värsta jag har sett på en travbana.

Foto: Sportbladets Micke Carlsson om Uncle Lasse och den makalösa uppvisningen.

Det bara small till på Halmstadtravet när startbilen släppte fältet i Sprintermästaren strax efter klockan 22 i går kväll.

Uncle Lasse flög till ledningen och tokrusade i många, många längder för de övriga hästarna. Tempot var ursinnigt högt uppskruvat, 1.07,9 första 500 och 1.08,0 första varvet. I händerna på Örjan Kihlström svarade hästen för en insats som lär att etsa sig fast i minnet länge på varje traventusiast som såg loppet.

Accelerationen från start var våldsam och det är väldigt, väldigt sällan, för att inte säga aldrig, som man ser en häst rusa undan i ett storlopp och hålla hela vägen till mål i så imponerande stil. Det liksom bara dånade runt hela ovalen. Jag kommer spontant att tänka på Sea Cove när han vann Prix d'Amerique 1994 och bara rusade undan i världens tuffaste travlopp i flera längders ledning. Just på ett sådant tillvägagångssätt. En riktig kross kort och gott.

Jag började själv att gå på trav 1983 och fick se när The Onion vann Sprintermästaren på 1.12,0, vilket då var något häpnadsväckande och en klassiker i svensk travhistoria. Nu, 33 år senare, vinner Uncle Lasse på 1.09,3, den snabbaste tiden i Sprintermästarens historia och nytt europarekord.

Man kan vältra sig i hur många superlativer som helst och Örjan Kihlström, mannen som inte tar till stora ord i onödan, sa följande efter loppet.

– Det är inte ofta man får vara med om sådana här prestationer. Det var en ruggig upplevelse, helt otroligt.

– Jag tror inte att jag har kört så fort ett varv någon gång. Det gick fruktansvärt fort och det var fantastiskt bra att han orkade hålla farten hela vägen. Men det är en jäkla gång i hästen och det måste ha varit häftigt att se från sidan. Inte ofta som de bara springer ifrån de andra i den här klassen, sa Örjan Kihlström.

Sprang på tomgång

Uncle Lasse blev tvåa i sitt försök efter Breidabliks Nubbe och var då utan chans mot denne. Då beslutade sig tränaren Stefan ”Tarzan” Melander för att göra två vinstigande drag; på med skygglappar och dra av alla skor. Kombinationen helstängt huvudlag och barfota runt om fick en dundereffekt.

– Vi kände att han sprang lite på tomgång i försöket och tog inte ut sig för fullt. Jag pratade med Stefan och vi var båda inne på att vi måste hitta på något, menade Örjan.

”Vilken grym jävla häst”

Stefan Melander var själv kvar hemma i Enköping. Han följde loppet på tv:n och när jag ringde upp ”Tarzan” efter finalen lät han smått chockad.

– Helvete, vilken grym jävla häst det är, närmast skrek han i telefonen.

– Jag har ju haft Scarlet Knight och Nuncio och man trodde ju aldrig att man skulle få en värsting till. Det här är ju inte klokt, sa Stefan Melander.

Som fortsatte:

– Jag hade haft i bakhuvudet att ta av alla skor och sätta på skygglappar. Men när starten gick blundade jag nästan över hur det skulle gå. Då var jag lite trampig. Man blir ju så lycklig över att ha en sådan här häst. Han är ju så snygg och bra och har bra härstamning att man nästan inte kan förklara. Det var en hemsk insats han gjorde.

Varför var du inte på plats i Halmstad?

– Vi tränar 150 hästar och någon måste vara hemma och jobba också. Cattis var lite sur på mig för att jag inte åkte ner men jag har så duktiga killar och tjejer i personalen som sköter om det så bra. Jag sparar 18 timmar på att vara hemma och nu är jag ute och vattnar banorna, sa Tarzan strax innan midnatt.

Ja, Tarzan är som han är. Men kan tycka mycket om honom men att han är en sjujäkla hästkarl och travtränare det har han bevisat många gånger om. I fjol vann Nuncio Sprintermästaren och tidigare har även Scarlet Knight vunnit "Sveriges Hambletonian".

Men frågan är när han summerar sin karriär om det ändå inte är Uncle Lasses uppvisning som han kommer att minnas bäst. Just på det sättet som hästen gjorde loppet. Det var travporr på hög nivå. Oj, oj, så läckert att se.

Michael Carlsson