– Väldigt nervös och speciell häst

Publicerad 2016-11-04

Det är dubbeljackpot på V75 där 65 miljoner kronor väntar till en ensam vinnare.

R.K. King är megafavorit – men Veijo Heiskanen slänger in en brasklapp.

– Långresan oroar lite. Det är en väldigt nervös och speciell häst, säger han.

Förvandlingsnumren står som spön i backen hos Åbytränaren och nyförvärven som vinner lopp direkt avlöser varandra i rask takt. Veijo Heiskanen är stekhet för dagen och har i princip fullt i sitt 60 hästar stora stall.

Ett av de senaste nyförvärven som har börjat strålande hos Veijo är R.K. King. Nu ska sägas att den hästen även tidigare har gått bra och vunnit lopp innan han kom i sin nya regi. Men i två starter hos Heiskanen har det blivit två övertygande segrar. Först gjorde han en svettig upphämtning efter en startgalopp och vann direkt i debuten. Senast såg han helt opressad ut när han vann från ledningen.

– R.K. King är en fin häst och han hade tränat normalt innan han började starta för mig. Men han hade inte utmärkt sig något speciellt utan var mest en i mängden. Efter första starten förstod jag att det var något extra, säger Veijo Heiskanen.

– Hästen har varit bättre än jag trodde i de här två loppen och det verkar som att han har tagit åt sig min träning på bästa sätt. Han har vunnit på bra tider och senast hade han mycket krafter kvar.

”Skakar när han reser”

Lördagens V75-omgång i Eskilstuna kryddas av en dubbeljackpot där ATG spår att en ensam vinnare kan ta hem 65 miljoner kronor enbart på sju rätt. R.K. King är omgångens näst största favorit och många spelare kommer att spika honom. Det låter bra från tränare Heiskanen men han slänger samtidigt in en brasklapp.

– Det enda som oroar är långresan. Hästen är väldigt nervös och speciell av sig. Han ödslar mycket krafter och skakar när han är ute och reser. Det gör han även här hemma när han ska gå snabbjobb. Det är flera som har sagt att han tydligen även har varit så i tidigare regi. Men jag har haft flera bra hästar tidigare i träning som har varit likadana att de har varit så nervösa att de har skakat innan loppen men ändå tävlat jättebra.

”Bilstart en klar fördel”

– Den här hästen är lite osäker också men bilstart är en klar fördel och jag tror inte att han galopperar bakom bilen. Senast öppnade han snabbt till ledningen och jag kommer att prova från start. Det gick bra senast när vi reste till Jägersro och jag hoppas att det ska fungera bra igen. Han har i alla fall känts oförändrat fin i träningen efter förra starten och verkar hålla samma fina form. Vi reser samma dag så att han slipper att övernatta borta, säger Veijo.

Hur bra chans tycker du att det är?

– Sköter han sig så tror jag på bra chans. Inga ändringar utan barfota runt om och jänkarvagn igen.

Du har ytterligare tre hästar till start inom V75 på lördag. Chanserna där?

– Eder Bob (V75-1) tog aldrig tag i grejerna från start senast och vi blev hängande och fick backa. Jag skyller det på att jag hade bytt bett på honom och nu återgår vi till det gamla bettet. Han hade tränat bra inför den starten och det har han även gjort efteråt. Men från spår elva tror jag att han får svårt att vinna och är nöjd om han tjänar pengar. Inga ändringar i övrigt.

– Grainfield Ace (V75-4) är en hygglig häst som vann från spets näst senast. Han känns bra men har inget vinstläge här med bakspår på tillägg. Vi får smyga med och hoppas på pengar. Inga ändringar.

– Fridericus (V75-5) galopperade från innerspår senast och blev lite för laddad när jag kom upp för tidigt bakom bilen. Det gäller att komma fram så sent som möjligt men det är också olika hur startbilen kör på olika banor. Helst hade jag velat ha ett annat spår men nu blev det innerspår igen. Propulsion är en bättre häst och den slår han inte. Vi får försöka vara med och kämpa om platserna bakom, säger Veijo Heiskanen.

Michael Carlsson, Kanal 75