Favoritsegrar i Östersund

TRAV

Sista loppet för Victory Tillys skötare

Östersund (TT)

Mycket var som vanligt i lördagens V75-omgång i Östersund.

Storstjärnorna Victory Tilly och Järvsöfaks vann.

Men för Victory Tillys ständiga skötare Malin Gustafsson var det troligtvis sista racet med ögonstenen.

Gustafsson ska bli mamma inom kort och arbetar bara månaden ut hos Stig H Johansson.

– Jag har försökt att inte tänka så mycket på att det skulle vara sista loppet med Victory. Men nu känns det lite vemodigt men väldigt kul att Victory fick vinna i dag, säger Malin Gustafsson.

Känslosam seger

Hon har ännu många timmar kvar på Östersundstravet innan hästbussen vänder hem de 50 milen mot Stora Alby, Stig H:s träningscamp strax norr om Stockholm.

– Jag sitter i dopningsboxen med Victory och väntar på att han ska kissa. Det brukar vara svårt men en sån här dag gör det inget om jag får vänta, säger hon och skrattar.

Malin Gustafsson har skött om Victory Tilly i sju år och dagarna är får som de varit ifrån varandra.

– Jag kan inte med ord beskriva vad Victory betytt för mig. Jag har fått resa mycket och vunnit flera stora lopp. Det bästa är förstås när han vann Elitloppet 2000. Sedan glömmer jag aldrig segern i Lotterialoppet i Neapel 2002, min pappa hade avlidit och det var en känslosam seger för mig.

Stig H Johansson var på plats i Östersund och den här gången fick han se Victory Tilly från sidan när han vann Jämtlands Stora Pris för fjärde gången. I sulkyn satt kompanjonen Erik Adielsson som ledde loppet från start till mål. Segermarginalen var dock inte särskilt stor till tvåan Galaxy Chip OM.

– Jag körde för långsamt, men ville inte bjuda in dom andra för mycket och därför blev det lite segt till slut. Men Victory Tilly vann och det är en fantastiskt elvaåring, sade Adielsson.

Stark Tequilaracing Rose

Adielsson vann även med Tequilaracing Rose som inledde favoritparaden på V75. Han började lovande i fjol med fem raka segrar. Så bra att Stig H Johansson provade lyckan i Derbyt – trots hästens orutin. Men den dagen tävlade han under pari och slutade femma i kvalet. Tequilaracing Rose hann sedan med att ta två segrar och en andraplats i finalen på V75 innan det var dags för vintervila.

En riktigt bra häst

Nu var han tillbaka – starkare och bättre än någonsin.

– Det här är en riktigt bra häst. Det har han ju visat tidigare också, sade Erik Adielsson som blåste till ledningen i ingången till första kurvan.

– Vi hade några startsnabba hästar innanför oss i dag men redan efter 50-75 meter så var det lugnt. Sedan var det bara att bevaka Crowns Diamond och Björn Goop som satt i rygg, man vill ju inte ta några chanser. Men hade jag kört ifrån i sista sväng så hade vi vunnit ännu lättare.

Det blev ingen utdelning på V75 vilket innebär att det blir Jackpot nästa helg.

TT ,