Skoglund: ”Han kan bli Östersunds nye Sanity”

avChristoffer Wickman

Foto: Malin Albinsson/Kanal 75
Rikard N Skoglund

På lördag jagar Weekend Fun sin femte raka seger.

Och den fyraårige travhästen hyllas stort.

– Han kan bli Östersunds nya Sanity, säger kusken Rikard N Skoglund.

Den 31 juli 2015 gjorde Östersundshästen Sanity sin sista start i karriären, då hade han vunnit 31 lopp på 82 starter och sprungit in över tio miljoner kronor.

Malin Löfrens häst hade då bland annat vunnit Norrbottens Stora Pris, lopp på den franska nationalbanan Vincennes, slutat tvåa i Jämtlands Stora Pris och Olympiatravet, samt deltagit i Elitloppet.

Nu kan Östersund fått fram en ny stjärna, i varje fall om man ska tro spekulationerna.

I lördagens Klass II-final på Solvalla jagar Daniel Wikbergs 4 Weekend Fun (V75-4) sin femte raka seger, och han spelas till klar favorit i loppet.

”Bästa hästen jag någonsin kört”

Bergsåkers Rikard N Skoglund, 28, har kört Weekend Fun vid segrarna på slutet, och är inte sen med att hylla hästen.

– Det är en fantastisk häst, jag sa redan efter första gången som jag kört honom att det kändes som en häst som skulle kunna vara med i årgångsloppen, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Det är en jättespännande häst och det är jättekul att få chansen och sitta bakom en sådan här häst, och jag tror att han kan utvecklas och bli riktigt bra. Jag tycker det är jättekul att Daniel Wikberg fått fram en sådan här häst, han är en jätteduktig travtränare.

Ja, hur bra tror du att han kan bli?

– Det är den absolut bästa häst som jag någonsin kört i lopp, jag har väl inte så mycket att jämföra med. Jag har kört några bra snabbloppare, men aldrig någon riktig superstar. Men, jag tror att Weekend Fun kan bli Östersunds nya Sanity. Sedan om han springer in tio miljoner, det är så mycket under vägen som avgör om han stannar i exempelvis Gulddivisionen eller om han blir en stjärna.

”Det är lite som Formel 1”

Hur tycker du Weekend Fun varit i de senaste starterna?

– Han har faktiskt varit helt okörd de gånger som jag vunnit med honom på slutet, och det har känts som om att han kunnat hålla sin fart mycket längre, och det är en häst som jag tror är på väg att slå igenom på riktigt.

Uppgiften på lördag?

– Jag tycker det ser bra ut, vi fick bra utgångsläge för en gång skull och jag tror att han är snabbare från start än vad folk tror, och jag tycker vi måste försöka utnyttja ett sådant här fint utgångsläge i en V75-final, med i mitt tycke bästa hästen. Det finns många sätt att vinna ett travlopp, men fler sätt att förlora ett travlopp och den gamla klyschan att allt kan hända stämmer ju, men jag tror han är lika bra i ledningen som bakifrån och jag kommer att prova rejält från start, är känslan just nu i varje fall.

Hur går dina tankar, rent taktiskt?

– Men det är väl Minnestads Ecuador att hålla ut i spetsstriden och jag har kollat upp den i lopparkivet och jag tror den får svårt att ta en längd på oss, sida vid sida. Nu ryktas det om första jänkarvagn på den och det kan ju ge honom en extra skjuts från start, men jag tror som sagt att den får problem att ta sig förbi oss från start, säger Rikard N Skoglund och fortsätter:
– Jag ser i varje fall optimistiskt på uppgiften och ska de slå oss måste de vara bra, och då är det hatten av i så fall. Min häst är hästen att slå i loppet.

I de senaste starterna har Weekend Fun accelererat häftigt när Rikard N Skoglund ryckt huvan på hästen.

– Det är lite som Formel 1 när man rycker huvan på honom, när de bilarna kör om på omkörningsrakan, de känns som de andra hästarna står still och det är en magisk känsla.

Foto: David Schreiner/Kanal 75
Daniel Wikbergs Weekend Fun
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Formel 1