Trav

”Vi har blivit ett gäng fegisar”

TRAV

Vi undrar varför vi inte duger i Frankrike.

Men det är väl självklart?

I svenskt trav är det inte hästarna som tävlar längre.

Ska vi bli bättre måste vi börja slåss.

Vi fick stryk igen i helgen. Duktigt med däng. Triton Sund, Glen Kronos och Opal Viking var med i ett lopp som brukar kallas för världens största lopp över medeldistans, Prix de France.

Det gick som vanligt. Frankrike vann. Våra tre hjältars insatser fick inga rubriker, i alla fall inga positiva. Det skulle i så fall vara Jorma Kontio som körde ett perfekt lopp igen med Opal Viking.

Visst börjar det här bli lite tjatigt? Att det ska vara så förbannat svårt för svenska hästar att hävda sig i Paris. De franska hästarna äter våra stjärnor till ­”petit dejeuner”, till frukost. Så har det varit i några år nu, i alla fall när vi mött dem på deras hemmaplan.

”Orkar inte mer än 500 meter”

Många undrar varför. Hur kan det ha blivit så här? Vad har vi gjort för fel? ”Åke L” mejlar och summerar läget:

”Svenska hästar är för blöta. Du brukar själv säga: Titta, nu kör han i tredjespår, då är den borta. Du har så rätt, det är där problemet sitter. Svenska kuskar måste börja köra i vida spår så att hästarna får hårdhet. Man hör tränarna säga: Han behöver lopp i kroppen. Visst, men kör då, ligg inte sist i gåsmarschen! Det är inte alls konstigt att publiken sviker, lite rusning i 300 meter, pulla upp, sedan tävlar man de sista 500 meterna. De flesta lopp är rena sömnpillren. Som du ser orkar inte svenska hästar mer än 500 meter. Då vore det naturligt att alla lopp bara är 500 meter, då skulle det bli full fart hela vägen.”

Kuskarna taktiskt skickliga

Åke L ironiserar men pekar ändå åt rätt håll. Vi har blivit ett gäng fegisar som inte vågar något i loppen längre. De svenska kuskarna är grymt skickliga rent taktiskt, men det har gått till överdrift, ingen slåss på allvar. Nej, här gäller det att inte ta några risker; med ett passivt upplägg där man ­inte bråkar i onödan väntar fina pengar.

Helst ska det vara open stretch också, där lönar det sig verkligen att smyga på innerspår!

Till sist: Solvalla har bytt restauratör – priset på en smörgås med räkor ökade från 79 kronor till 129. Hoppla! Det är ingen räkmacka att vara travbanebesökare?…

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!