Vinner Kriteriet och 4 miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Forssell skrällde i storloppet och var rörd till tårar efter loppet – hästen köptes in samma dag som mamman dog

GRATTIS! Ulf Ohlsson och Anna Forssell tog hem Svenskt Travkriterium
Foto: ALN
GRATTIS! Ulf Ohlsson och Anna Forssell tog hem Svenskt Travkriterium

Här vinner Anna Forssells Rokkakudo fyra miljoner – en dubbelt historisk seger.

Hon tog den största penningvinsten i svensk travhistoria – och blev den första kvinnliga tränaren som vann Kriteriet.

– Vi har vår mamma uppe i himlen och hon gick bort samma dag som vi köpte den här hästen, säger Anna Forssell gråtande.

Rokkakudo, tränad av Anna Forssell och körd av Ulf Ohlsson, blev lösningen i Svenskt Travkriterium 2013. Efter ett dramatiskt slutvarv med många attacker och tröttnande hästar var Ulf Ohlssons iskalla styrning utslagsgivande. Ulf Ohlsson satt kvar när de andra kuskarna attackerade i tredjespår – ett schackdrag som gjorde att Rokkakudo hade det bästa spurtkrutet.

Blev historisk

Segern var historisk genom att Anna Forssell är den första kvinnliga tränare som tar hem Svenskt Travkriterium. Dessutom är fyra miljoner den största prissumma som delats ut till en häst i ett svenskt travlopp.
– Det här var fantastiskt roligt. Om han har lagt hela sitt liv åt travet så är det här fantastiskt. Det här är sådant som man har drömt om. Jag kommer ihåg när jag körde den och när jag kom in så sa jag till Anna, vem äger den här? Då frågade jag om jag fick köpa in mig och jag fick köpa halva, det var ju bussigt, säger Torsten Forssell, tidigare travtränare och pappa till Anna Forssell.

Tårarna föll

Tränaren Anna Forssell var så rörd att hon grät i vinnarcirkeln. Inte bara över segern, Rokkakudo köptes samma dag som Annas mamma dog för två år sedan.
– Det är sjukt stort att det kunde gå vägen och det löste sig helt perfekt. Ulf körde helt perfekt och allt löste sig och hästen var i form och var frisk. Vi har vår mamma uppe i himlen och hon gick bort samma dag som vi köpte den här hästen. Jag såg loppet i fikarummet. Det är en helt sjuk seger, säger hon.
Anna Forssell får större och större framgångar, men det är en tuff kamp att överleva som travtränare. En månad hade Anna Forssell 12 kronor kvar på kontot när lönerna var betalda. Då värmer Rokkakudos seger extra mycket, både äran och de fyra miljonerna på kontot.
– Rokkakudo är en jättesnäll häst som är helt komplett. Våra siffror pekar uppåt och vi har bra folk som jobbar i stallet och vi har bra hästägare som stöttar oss. Det var en månad då jag hade 12 kronor kvar på kontot när vi betalat lönerna så det här underlättar. När folk ser att en vanlig tjej som jag kan lyckas, så är det bra. Jag har många hål att stoppa de här pengarna i, så jag behöver inte ringa telefonbanken och placera dem

”Inga misstag"

Segerkusken Ulf Ohlsson slängde pisken i luften efter segern, för andra gången i sin karriär. På kort tid har kusken som tidigare varit ifrågasatt i storloppen vunnit två stora prestigelopp.
– Vi kom i väg bra och det löste sig 100-procentigt. Jag gjorde inga misstag och det löste sig bra. Det är kul att vinna de här stora loppen, de här två sista stora segrarna i Sprintermästaren och Kriteriet känns stort.  Som grabb åkte man buss från Sundsvall för att se Kriteriet och att jag själv får vinna det en gång är jättekul. Det är otrolig glädje och det här värmer otroligt.
Men det var nära att Rokkakudo aldrig kom ut, men till slut tröttnade utvändige Jens Patrik.
– Man tänker inte på att vinna loppet i det läget, men när Jorma tröttnar löste det sig kanonbra, man måste köra lite på halvchans för att kunna vinna och har lite tur. Ska man gå i tredje sista varvet måste man ha en jäkla häst.

Tangerat svenskt rekord

Rokkakudo vann på tangerat svenskt rekord, 1.13,5, och tvåa i loppet slutade Attack Diablo och trea blev Final Oak.
Rokkakudo är uppfödd av Menhammar Stuteri som är kända att döpa sina hästar till speciella namn.
– Jag har hållit tummarna hela dagen, det är så kul för Anna och hennes pappa. Jag gläds mer för dem än för att Menhammar har vunnit en Kriterievinst till. Rokkakudo hittade jag i en ordbok och det är den buddhistmunk som började fixa de japanska blomsterarrangemangen Ikebana som Rokkakudos mamma heter, säger uppfödaren Margareta Wallenius-Kleberg.

Trav365

Publicerad: