Favoriterna höll – inget gick ihop

TRAV

Världens svåraste omgång.
Sju rätt ger en miljard, jag lovar.
Så gick snacket inför V75 på Vermo. Och så skulle alla favoriter svimma i ledningen.

Inget stämde. Perkele.

V75 kördes på Vermo i den finska huvudstaden Helsingfors i går. Man kan diskutera om det är lyckat att exportera vårt fina spel men om vi tittar på själva omgången var den hur spelbar som helst. De som gnäller är de lata. Loppen kunde lika gärna ha körts i Boden eller på Solänget. All info finns, ser- verad på silverfat. Möjligen kan vi kalla om- gången för V75 al dente, tuggmotståndet är lite tuffare.

Underlaget var annars den stora snackisen före tävlingarna. Det lät som rena naturkatastrofen. Alla stannar i spets. Innerspå- ret är otroligt segt. Oj oj oj. De som gasar i början kommer inte i mål. Ungefär så. Spelarna muttrade, svettades och rankade om.

Som vanligt var vi för snabba att dra ”statistiska slutsatser ”och övervärdera sista minuten-bullshiten. I V75-1 ledde nämligen finske Bret Boko från start till mål efter en ganska tuff inledning.

Ett undantag?

Gillar Womanizer mer och mer

Vacqueyras flög till ledningen i V75-2 och Torbjörn Jansson visade tydligt att det inte var någon idé att ens försöka. Ändå blev det 1.11,5 första 500. Nu jäklar skulle det väl ändå bli mjölksyra. Ja, kanske lite men det räckte för att hålla undan för störtdykande Costatantisoldi som fick chansen från rygg ledaren.

Guldloppet, V75-3, vanns av finske hedersgrållen Womanizer. Honom gillar jag mer och mer. Nu fick han i och för sig ledningen till skänks efter 400 meter men han gjorde sitt jobb och höll undan. Det såg kritiskt ut in på upploppet (äntligen dags för ledaren att svimma av mjölksyra) men sättet som fin- nen sträckte på sig gör att man bara måste beundra honom.

Firar finska kuskar gemensam jul?

V75-4 skulle bli en duell mellan två finska segermaskiner, Force One och Tarantino. Nu får vi i alla fall se en fight. Inte alls. For- ce One gled till ledningen men när Taranti- no och Ari Moilanen klev fram och testade gav Mika Forss bakom Force One upp direkt.

Väl i ledningen kunde starke men bitvis illatravande Tarantino vinna utan dramatik. Force satt fast i rygg. Firar även finska kuskar gemensam jul?

■ ■ ■

Med Amina Hornline planerade Claes Svensson leda V75-5 hela vägen. Efter 300 meter fick han tänka om när Timo Leivo och Hillybilly Hilda pressade ilsket på utsidan. Claes valde att inte slåss och gav sig. Beslu- tet visade sig klokt, det löste sig fint från rygg ledaren och hon kunde störtdyka till favo- ritvinst.

■ ■ ■

Med Stormkysky (V75-6) bombade Jorma Kontio till ledningen efter 200 meter. Sen fick hästen aldrig hämta andan, det gick 1.11 första 1 000. Han borde ha slocknat, vi hade förlåtit honom. Men nu stegade den lille hjälten undan till säker vinst. Bra häst det här och Reijo Liljendahl är en förbannat duk- tig tränare. Och Jorma bara kör.

■ ■ ■

Canaka B.F. (V75-7) tränas också av Reijo Liljendahl. Vi såg det, tränad som fan. Hon fick göra allt jobb i dödens och tuggade ner motståndet över upploppet.

Micke Nybrink