Banveterinären: ”Jag har sett värre saker”

Mångårige veterinären berättar: ”Nu får myndigheterna ta vid”

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Travhästen Zarina Bi ströks på V75 – efter en piskskandal.

Nu berättar banveterinär Göran Karlsson, 66, om händelsen.

– Jag har anmält det till länsstyrelsen, säger han.

Bilderna från uppvärmningen inför V75 i lördags har spridit sig som en löpeld.
Händelsen när travhästen Zarina Bi piskas i uppvärmningen inför V75-loppet av en lärling från Alessandro Gocciadoros stall har väckt avsky. Förbundet Svensk Travsport har prioriterat ärendet och flera av landets ledande travkuskar vägrar nu att köra häst åt Alessandro Gocciadoro.

Beslutet att stryka Zarina Bi efter piskskandalen togs av måldomaren och veterinären Göran Karlsson i samråd, nu berättar den senare av dem om lördagens händelse.

”Nu får myndigheterna ta vid”

– Jag blev ombedd av måldomaren att gå och titta på hästen Zarina Bi för att se om det fanns några skador på hästen, och i så fall dokumentera det, berättar Göran Karlsson och fortsätter:
– Vi kan säga så här, det var två riktiga fetsmällar och den som han slog på höger sida fanns det inget märke av för den tog förmodligen mest på skalmen, men den på vänster sida lämnade en svullnad efter sig där pisken är tagen. Det tog jag bild på och lämnade över till de som ska ha dom, vilket i dag är utredningsmaterial.

Hur kom ni fram till att Zarina Bi skulle strykas på V75?

– I samråd med måldomaren och det beslutet tog vi direkt. När jag hade undersökt hästen och vi diskuterade om hästen skulle starta kom Björn Goop fram rätt omgående och han var helt på det klara med att den här hästen inte skulle starta, så det var vi helt överens om. Det tog lite tid att övertygade lärlingen som värmt hästen, han menade på att det inte var några fel på hästen. Nu är det upp till förbundet Svensk Travsport att ta beslut och jag har också anmält det här till länsstyrelsen i Stockholm eftersom Alessandro Gocciadoro har sin camp där. Nu får myndigheterna ta vid.

”Jag har sett värre”

66-årige Göran Karlsson är en mångårig och erfaren veterinär och har varit banveterinär i många år, främst på Örebrotravet och Lindesberg, även kallat Fornaboda.

Är det här det värsta du sett som banveterinär?

– Nej, jag har sett värre saker.

På en travbana?

– Ja. Det var en som fick nio månaders avstängning för många år sedan när jag jobbade i Lindesberg, han delade väl ut 26 smällar under ett lopp. Den kusken gjorde det av iver, lärlingen i lördags av ren dumhet.

Men händelsen i lördags måste väl ändå vara något som inte tillhör det vanliga?

– Ja, det är absolut inte vanligt att något sådant här inträffar. Jag blir ombedd av måldomaren att titta till en häst ungefär var tredje eller fjärde tävlingsdag och det var faktiskt länge sedan jag hittade något på en häst, det var väl fem-sex år sedan och då var det ett litet-litet märke, men ändå tillräckligt för att höja just den aktuella påföljden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN