”När jag såg hästen så ville jag äga honom”

avTrav365

Foto: TR Bild
Rolf Andersson och kretsen kring Fort Knox.

Efter Readly Express avsked - här är nya stjärnan.

Treårige Fort Knox vet ännu inte hur det känns att förlora.

– När jag såg hästen första gången ville jag äga honom, säger ägaren Rolf Andersson till Trav365.

För ett par veckor sedan gjorde Readly Express sin sista start då man vann sitt Elitloppsförsök. Hästen blev halt till finalen och kunde inte starta. Nu verkar det som att ägaren Rolf Andersson har ett nytt superlöfte i treårige Fort Knox. Hästen tog under tisdagen på Solvalla sin femte raka seger och har på dessa tjänat 520 000 kronor.

– Det är en mycket lovande häst som är under utveckling. Självklart har jag höga förhoppningar på en individ som uppför sig så här - men jag vill samtidigt poängtera att han bara är tre år, säger Rolf och tillägger:

– Jag vill se ytterligare några starter innan jag vill säga för mycket. Hur bra han kan bli är mycket svårt att säga - men att det skulle vara en av topparna i kullen - det tror jag helt klart. Han har inte behövt anstränga sig så mycket vid segrarna och det finns mycket kvar i honom.

”Fel att jämföra på det sättet”

Fort Knox och tre andra hästar flyttades från Svante Båth till Pasi Aikio i mars. Ägare Rolf Karlsson och Svante Båth hade olika åsikter gällande hästens framtid.
– Ja det stämmer. Vi hade inte samma syn på hur hästen skulle matchas. Vi hade en diskussion om saken och till sist så bestämdes det att hästarna skulle flyttas. Vi respekterade varandras beslut och det är inga hard-feelings oss emellan. 

Rolf har har varit med under en lång tid och köpte sin första häst redan i oktober 1973. Han äger sina hästar genom namnet Bro Byggnads AB, Stockholm. Nu när Readly Express slutat tävla är det många som ser en ny stjärna träda fram i form av Fort Knox.

– Jag är verkligen imponerad av honom  - men jag tycker samtidigt at det är fel att jämföra på det här sättet. Jag kan i alla fall säga att när jag såg honom första gången - då ville jag äga, förvalta och sköta om hästen.

– Readly Express var ju något utöver det vanliga - och visst är det kul att ha en ny fin häst på gång - mer kan jag inte säga för tillfället. Hästen måste få starta ytterligare för att vi ska få en klarare bild.

”Det var gåshud”

2013 köpte Rolf Andersson Readly Express för 460 000 kronor. Att hästen betytt mycket för honom går inte att ta miste på.

– Naturligtvis är det en ära och en stolthet att få äga en sån här häst. Jag är oerhört tacksam över alla som varit en del av hästens karriär. Allt från tränare, kuskar och skötare.

Vad kände du egentligen på Solvalla den 26 maj?

– Det var tydligt att hästen inte var i skick att starta i finalen. När han avtackades så var det otroligt känslosamt och en mycket värdig sorti. Att få höra publikens ovationer innan Björn åkte av - det är något jag aldrig glömmer. Det var gåshud.
– Jag insåg dagarna efteråt hur stor plats han haft i folks hjärtan och jag är så tacksam över folkets stöd och engagemang. Det gjorde mig verkligen rörd. 

”Hoppas många kommer till Solvalla”

Den 19 juni får vi se Prix de Readly Express på Solvalla. Det är ett helt nytt lopp för fyraåriga svenskfödda varmblod över 2140 meter. Segraren belönas med 400 000 kronor och sponsor är Rolf Anderssons Bro Byggnads AB.

– Ja det ska bli jättekul. Det är ett sätt för oss att få visa vår uppskattning mot svensk travsport med flera. Det var viktigt för mig att det var svenskfödda hästar. Anders Malmrot sa att han saknat ett sånt här lopp i matchningen mot kvalen till Svenskt Travderby.

– Jag hoppas många kommer till Solvalla. Vi bjuder på fika och delar ut halsdukar. Det kommer bli riktigt trevligt. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav