Skarpa kritiken mot Solvalla: Frustrerande

Valde att stryka båda sina hästar på grund av banan: ”Sjönk ner sex-sju centimeter”

avDaniel Söderbäck

Foto: ATG LIVE, LARS JAKOBSSON/TR BILD
Solvallaproffset Mattias Djuse.

Det var regnigt och skitigt på Solvalla under måndagens tävlingar.

Nu riktar flera proffstränare och kuskar skarp kritik mot banunderlaget på nationalarenan.

– Det är frustrerande, det är inte första gången det sker, säger Solvallaproffset Mattias Djuse till Trav365, som valde att stryka båda sina hästar.

Under måndagen arrangerade Solvalla lunchtävlingarna som fick en trist sorti när hästen Inatt Boko föll ner och avled under lopp 3.

Eftersnacket handlade även om banans beskaffenhet – som var under all kritik enligt flera proffstränare och kuskar. Det är någonting som Travronden har rapporterat om.

Efter mycket regn blev banan uppharvad vilket gjorde att vattnet stannade kvar på banan.

Strök båda hästarna

Solvallaproffset Mattias Djuse valde att agera. Han strök båda sina hästar: 3 Enge Barack (Lopp 9) och 1 Run and Repeat (Lopp 10).

– Jag tyckte banan var för dålig. Jag hade inte anmält till Solvalla för att tävla på den banan. Jag hade två hästar som kräver en fastare bana, säger 30-åringen dagen efter till Trav365.

Vad gick snett med banunderlaget enligt dig?

– Om jag skulle bestämma så skulle man inte ha djupharvat banan på förmiddagen eftersom det kom mycket regn som då blir kvar på banan. Man måste få det fastare och mer ihoppackat så det rinner av. Nu var det uppharvat så vattnet stannade kvar.

– Hästarna sjönk ner sex-sju centimeter. Det är en fara och hästarna springer sig muskeltrötta i förtid, men det är givetvis individuellt för hästarna.

”Tål inte regn”

Vid bra väderlek tycker Mattias Djuse att hans hemmabana har ett bra underlag. Men regnet ställer oftast till det.

– Det är tråkigt. När det är bra väder och banan är preparerad på Solvalla är den bra, men den tål ju inte regn. Man måste förbereda banan på ett bättre sätt, säger han.

– Det är frustrerande, det är inte första gången det sker. Nu var jag inte på Årjäng i lördags (V75) men då sprang vinnaren (Uza Josselyn) 1,09,3 och då kom det mer regn på banan under kort tid. Resurserna bör finnas på Solvalla för en bättre bana.

”Kan inte komma som en överraskning”

Vad är lösningen på problemet?

– Man måste ha andra rutiner. Om väderprognosen visar att det ska vara sol men det kommer regn, det går inte att hjälpa. Men säger väderprognosen att det ska komma regn så måste man jobba efter det. Alla pratade om att det skulle regna i går så det kan inte komma som en överraskning.

Mattias Djuse körde bara ett lopp under gårdagen – och sikten var dålig.

– Jag tänker mycket på hästarna så klart men det är även en säkerhetsrisk för kuskarna. Nu körde jag bara ett lopp i går men det är dålig sikt och det är inte så kul att ta av sig glasögonen direkt och få all skit i ansiktet.

”Tävlingsdagen blev ett misslyckande”

Solvallas vd Jörgen Forsberg var inte heller nöjd med underlaget.

– Det är bara att kapitulera och säga att det gick snett med banan. Tävlingsdagen blev ett misslyckande och det är bara att beklaga. Det är klart att vi inte är nöjda, säger han till Travronden.

Lösningen på problemet är inte helt enkelt enligt Solvallas banmästare Marcus Stjernström.

– Det hela beror helt och hållet på det dåliga material som vi har på Solvalla. Det är alldeles för mycket glimmer i materialet, vilket gör att det blir så här. Tyvärr ser det ut så med allt material från Stockholmsområdet, i och med att Stockholm är uppbyggt på öar. Det har regnat på bra alltså, men det är ingen ursäkt, för banan var dålig redan efter något lopp och då hade det inte regnat mer än kanske tre millimeter. Så det är bara att lägga sig helt platt, det här var inte bra, säger han till Travronden.

Enligt Stjernström kan man man leta material utanför Stockholm, men då med stora fraktkostnader som följd.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

Trav

Hästar