”Det är det här man jobbat hela vintern för”

Valde bort fotbollen för travsporten – nu gör han succé

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: Andreas Hillergren
Dante Kolgjini och Adrian Kolgjini

Dante Kolgjini, 19, valde bort fotbollen för travsporten.

Nu gör han succé.

– Det är det här man jobbat för, säger han.

Ni känner till dom väl. Lutfi Kolgjini, 59, en av Sveriges största och mest framgångsrika travtränare. Adrian Kolgjini, 25, jättetalangen som nyligen tagit över rollen från pappa Lutfi som ansvarig för storstallets tävlingshästar.

Nu är en ny Kolgjini-stjärna född.

19-årige Dante Kolgjini valde för knappt ett år sedan att satsa helhjärtat på travsporten – och nu gör han succé.

Hittills i år har Dante Kolgjini tagit fem segrar på 14 starter och de tre senaste styrningarna för unge Kolgjini har slutat med seger.

Det är inte bara hästar från de yngre leden som fyller på i Kolgjinis storstall.

”Var ett riktigt freak”

Dante Kolgjini har varit lovande i fotboll och gick på fotbollsakademi, han har tränat med Landskrona BoIS och spelade så sent som i fjol i Division 2-laget Nosaby IF. Dante valde dock bort fotbollssatsningen, till förmån för travsporten.

– Jag spelade i division 2 förra våren, sedan fick jag inte spela så mycket så jag tröttnade. Jag tyckte inte att det var så kul att satsa vidare, och ville hellre köra på travet, berättar Dante Kolgjini och fortsätter:
– Jag har jobbat heltid med det här nu sedan förra sommaren, och det är det här jag siktar på.

Även om Dante Kolgjini tidigare satsat hårt på sin fotboll, så har travsporten alltid varit ett stort intresse. Så klart nästan ofrånkomligt med tanke på den familj han kommer ifrån.

– Speciellt när jag var liten, jag kunde i stort sätt varje Elitloppsvinnare de senaste 20 åren, jag kunde också mycket om stammar och så, och jag var ett riktigt freak. När jag började satsa mer och mer på fotbollen så fallerade det lite grann, men jag har alltid kollat på trav och framför allt när våra hästar startat. När jag började gymnasiet hade jag dock inte tid att köra häst, för då var det heltid med fotbollen, berättar Dante Kolgjini.

”Jobbat hela vintern för detta”

Sedan förra sommaren är det alltså travsporten till hundra procent för Dante Kolgjini, och året kunde knappast börjat bättre för den unge travtalangen. Fem segrar på 14 starter ger en segerprocent på höga 36 procent.

– Det har rullat på bra i år. Det är det man har jobbat hela vintern för, att kunna nå dessa framgångar och det är skönt att få utdelning.

Tre av Dante Kolgjinis fem segrar är tagna med Terminator Face och Zefira Kronos, Dantes egna passhästar.

– Jag känner dom hästarna väldigt bra och på så vis så vet jag ofta vad jag har mellan skalmarna, säger Dante Kolgjini.

”Är lite oense då och då”

Hur är det att jobba med brorsan Adrian, och pappa Lutfi?

– Jag och Adrian gör det här tillsammans och målet är att vi ska bli bäst, och samtidigt vill jag också utveckla mig själv hela tiden och lära mig nya saker. Förhoppningsvis kan man få fler och fler styrningar, gärna också åt andra tränare också för då utvidgar man sitt kunskapsfält. De hästar jag kör nu känner jag så pass bra, jag vet vad dom kan, och att hoppa upp bakom en okänd häst är en utmaning det också, och det är viktigt att lära sig köra andra hästar också.

Håller ni alltid sams när ni arbetar tillsammans?

– Ja, det tycker jag. Vi är lite oense lite då och då, men det hör till när man kommer från samma familj. Nu håller jag till i unghäststallet så jag och Adrian går inte sida vid sida hela tiden, och det tycker jag passar oss bra.

Dante Kolgjini tycker att det blåser positiva vindar för dagen, inte bara för egen del, utan för hela verksamheten Kolgjini.

– Det rullar på riktigt fint nu, och vi har ladorna fulla med topphästar som inte kommit ut ännu. Vi har till exempel Tae Kwon Deo som ska ut på fredag och det är en häst vi tror mycket på. De flesta treåringarna börjar komma ut nu, och vi går en spännande säsong till mötes, säger Dante Kolgjini och avslutar:
– Sedan har vi också Simon Helm, den andra lärlingen i stallet, som det också går bra för. Han har tagit två segrar på fem starter i år och han är också väldigt lovande. Han kör jäkligt stabilt och är också orädd för att göra drag i loppen, och han blir också intressant att följa i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav