”Som en stor smäll i huvudet, ett vakuum”

Robert Bergh invald i Hall of Fame – berättar om: Känslan att vinna storloppen • Viktigaste segrarna • Drömmen

Publicerad 2022-05-27

Robert Bergh valdes in i Hall of Fame under fredagen.
Robert Bergh valdes in i Hall of Fame under fredagen.

Robert Bergh nådde 5 000 tränarsegrar i år.

Under fredagen valdes han in i travsportens Hall of Fame.

För Trav365 berättar han om karriärens tre största segrar, varför han inte kommer vara med på prisutdelningen under Elitloppssöndagen och den unika känslan över att vara först över mållinjen i de största loppen.

– Boom, det blir som en stor smäll i huvudet, ett totalt vakuum, säger han.


LÄS ALLTING INFÖR ELITLOPPSHELGEN HÄR

Han har vunnit allting som går att vinna i Sverige. I februari passerade Robert Bergh 5 000 tränarsegrar och hamnade i samma sällskap som Olle Goop, Åke Svanstedt och Stig H Johansson.

– Ett rätt skapligt gäng att tillhöra och att jag nått dit gör mig mycket glad, sa Robert Bergh då.

Under fredagen valdes 53-åringen in i travsportens Hall of Fame. Ett besked som kom något oväntat – med tanke på att han fortfarande är aktiv.

– Det är klart man blir glad, men det är en liten förvåning också med tanke på var i livets resa jag befinner mig. Hall of Fame förknippar jag kanske med att man lagt av, så det är ingenting jag tänkt på innan att komma med i.

Du börjar bli gammal med andra ord?

– Ha, ha, det är väl en föraning, men jag känner mig inte gammal.

”Vi gjorde investeringar”

Nu hamnar han i sällskap med ikoner som bland annat Olle Goop, Sören Nordin och Stig H Johansson. Just Stig H har mycket för Robert Bergh – som inspiration.

– Stig H Johansson växte man upp med. Den proffsighet och elegans han stod för var en ny nivå inom travet. Det var Elitloppet och Stig H man visste någonting om då, han tog travet till en ny nivå, säger Bergh och fortsätter:

– Jag har inte haft någon idol inom travet så, men Stig H och hans stall har hela tiden förknippats med segrar vecka ut och vecka in, det har jag sett upp till.

Vilken av dina hästar har betytt mest?

– Remington Crown. Jag fick vinna stora lopp med honom och när han såldes gjorde vi investeringar inför framtiden, och det är fortfarande investeringar på gården i Sundsvall.

”En jäkla grej att lyckas slå honom”

Vilka tre segrar har varit viktigast eller störst för dig?

– Nahar i Elitloppet 2013. Det var så unikt och det var så mycket som stämde. Alla saker vi gjorde blev så jäkla klockrent med hästen och hela resan fram till slutsegern. Det kändes som fem perfekta plankträffar.

– Remington Crowns seger i Kriteriet 1996. Jag hade nyligen blivit tränare, Jimmy Takter flög över från USA för att starta Kramer Boy, det var en jäkla grej att lyckas slå honom.

– Den segern så tidigt i min tränarkarriär gav mig en boost att jag hade rätt tankar gällande unghästträningen, hur man gör en stjärna. Det har ju rullat på en del efter det och det behövs en boost ibland att veta att man kan vara bäst när det gäller.

– Hilda Zonetts seger i Derbyt 2001. Det hade varit en lucka med bra ston som tävlade mot hingstarna efter Queen L. och Ina Scot. Hon hoppade bort sig men kunde ändå vinna Derbyt. Det var något enormt gjort av henne.

Finns det någon gemensam känsla när du passerade mållinjen med alla dessa tre som etta?

– Boom, det blir som en stor smäll i huvudet, ett totalt vakuum.

Vilken är karriärens tyngsta förlust?

– Jag måste fundera, det är tur att man glömmer sånt, det ska man ha en eloge för, säger han och skrattar och tillägger:

– När Erik (Adielsson) blev diskad i kvalet till Europaderbyt med Tsar d’Inverne i Finland 2003. Han hade sprungit innanför en pinne i sista sväng. Det var en tung grej, det var en sån jävla snyting. Han vann kvalloppet men det tog 20 minuter innan de kom fram till beslutet och han diskades.

”Jag har ingen ro”

Vad suktar du efter att få vinna?

– Det är Elitloppet igen eller Prix d’Amérique. Om jag får välja: ett Elitloppet till.

Är det möjligt?

– Ja, men det är svårt. Jag måste få fram en ny häst och allt vad det innebär och sedan givetvis ha lite tur, men det finns alla möjligheter. Det gäller att hitta en lugn tro i vad man håller på med för att lyckas. Men ingredienserna finns för att det ska landa rätt en gång till.

På söndag kommer det ske en prisutdelning på Solvalla där de nya medlemmarna i Hall of Fame ska hyllas. Det kommer dock ske utan Robert Bergh. Han har ingen starthäst på söndag och kommer vara hemma i stället.

– Jag har ingen ro att gå omkring på Solvalla i sju-åtta timmar om jag inte ska tävla, ha ha.

Juryns motivering:

Robert Bergh har under 30 år som A-tränare kontinuerligt tagit fram stjärnhästar och visat både en imponerande bredd och toppar. I Sverige har han vunnit nästan allt som går att vinna och även tagit för sig bra utomlands. Vid 53 års ålder tillhör han fortfarande Sverige-toppen och med sina över 5 000 tränarsegrar är han nu värd att ta steget in i travsportens Hall of Fame.

De valdes in i Hall of Fame under fredagen:

Robert Bergh

Readly Express

Timo Nurmos

Jomar Blekkan

Liv Haslie

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

2013 vann Robert Bergh Elitloppet med Nahar.
2013 vann Robert Bergh Elitloppet med Nahar.
Nahar korsade mållinjen som etta i Elitloppet 2013.
Nahar korsade mållinjen som etta i Elitloppet 2013.
Robert Bergh och Remington Crown efter segern i Kriteriet 1996.
Robert Bergh och Remington Crown efter segern i Kriteriet 1996.
Robert Bergh efter segern med Hilda Zonett i Derbyt 2001.
Robert Bergh efter segern med Hilda Zonett i Derbyt 2001.

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!