”Snacka om nyckelkusk – spikas på tre hästar”

Sportbladets tidiga V75-Tanke • Analys • Spikar • Skrällar • Tidiga systemet • V75 lördag 25 september på Solvalla

V75 på Solvalla står på menyn på lördag.

Här är Trav365:s Micke Korhonens tidiga tanke inför omgången lördagen den 25 september.

Du får tidiga analysen, spikarna, tidiga miljonskrällarna och det tidiga systemet – bland annat.

– Örjan Kihlström spikas tre gånger och streckas i samtliga sju lopp, säger han.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga kortanalysen:

En av årets höjdpunkter närmar sig med stormsteg. ”Höstens Elitloppshelg”, typ. Kriteriet, Oaks och V75-finaler under lördagen, Calgary Games dagen därpå i kval till Europaderbyt. Vad mer kan man önska sig?

Lördagens omgång ser smålurig ut. Jag testar med tre singelstreck och hoppas att det upplägget blir mer lyckosamt än vid tidigare försök. Vet ej om det någonsin hänt för egen del att en och samma kusk suttit upp bakom samtliga mina singelstreck men så blir hur som helst fallet denna gång. Men det är inte vilken kusk som helst. Bollnäs-sonen Örjan Kihlström brände visserligen med min ”mordvinnare” den gångna helgen, Bugatti Miles, men den bommen kan man inte lasta kusken för. Visst, hästen höll till andrapriset på en bra tid men jag är övertygad om att Bugatti är betydligt bättre än så och jag kunde nog inte dölja min besvikelse allt för väl när det blev soppatorsk över upploppet.

Nya uppsittningar till helgen och jag streckar Örjan i samtliga sju lopp. 3 Showtimejackflower i V75-7 känns väl som en kantboll men större under har skett från ett perfekt utgångsläge som detta och om det är någon som kan trolla över ett upplopp så är det Kihlström. Lördagens nyckelkusk hamnar överst i min rank i fem av V75-loppen.

I V75-2 sitter han upp bakom 2 Parker, en mycket bra häst för klassen som Örjan slutade trea med i Derbykval förra månaden. Spår två är perfekt och det största hotet är inte konkurrenterna, utan galopprisken. Fyraåringen trasslar gärna in fossingarna och har så gjort i sex av elva starter. Sedan tränaren ryckte alla fyra skorna har dock Parker inte tagit ett felsteg och visst ser det ut som en toppchans, framför allt då den kanske värsta konkurrenten på papperet drog nitlotten i spårlottningen. Den jag då tänker på är 12 Sourire Frö som troligen hade brakvunnit med fritt i Derbykvalen senast. Inte ens Harry Houdini hade kunnat lirka loss Ulrika Wällstedts ögonsten över upploppet och det måste kännas extra jobbigt när man siktat på ett lopp så länge – och sedan inte ens få chansen. Hur hade det gått om man backat sig ut i tredjespår i sista sväng istället för att köra rakt fram? Det får vi tyvärr aldrig veta och nog unnar jag Ulrika och de övriga en snabb revansch i klass II-finalen. 1 Double O.Seven och 3 S.G.Kingstone är också värda varsitt streck. Fyra totalt borde räcka långt.

Personliga favoriten Diamantstoet tar sedan vid och körs som V75-3. Detta är ett riktigt getingbo och tack vare de tre singelstrecken har jag råd att måla på med tio markeringar. Min Kihlström-flagga läggs dock undan för just detta lopp. Här hoppas jag att han är bussig och låter någon annan vinna. 5 Rarity A.F. finns givetvis med på systemet som ett av de hetare segerbuden, men blir säkerligen hårt betrodd och vid seger riskerar utdelningen att stanna vid ”meh-nivåer”.

Duon jag tror allra mest på finns omnämnd i ”skrällkategorin” nedan. Spelarna lär, gissar jag åtminstone, ha stort förtroende för 13 Zante Grif och 15 Activated. Duon bjöd på en härlig duell i Sundsvall nyligen med den senare som vinnare. Zante har ett ess i rockärmen på lördag. Första barfota runt om, åtminstone på svensk mark. Sådant verkar hästarna gilla. Synd på läget bara. Bakspår på tillägg är normalt sett nattsvart. Activated flög fram över upploppet vid segern och kan göra det på nytt, även om det sannerligen inte är enkelt att plocka in 40 meter i lopp som dessa.

Örjan i all ära, men det Timo Nurmos uträttade i Oaks-kvalen måste väl ändå vara unikt? Fyra försöksvinnare av sex – och dessutom med fyra olika kuskar! Sällan har väl ”Årets tränare”-utmärkelsen på Hästgalan varit så given som i år?

Timo har redan vunnit Derbyt och innan årets slut är det mycket möjligt att han även vunnit samtliga kvarvarande storlopp för tre- och fyraåringarna. Jag ställer mig upp och ger Nurmos en minutlång applåd, det är han värd. Bara Timo själv vet vem ur kvartetten som är bäst. Jag tar dock det säkra före det osäkra och streckar samtliga. Den jag tror minst på är 5 Rihanna W.I.. Hon är grymt bra och stark som en habanero. Men var hamnar hon och Jorma Kontio från start?

1 Senorita Tokio är snabb ut och taktiken borde vara glasklar – låt till varje pris inte 2 Red Lady Express nå ledningen. Oaks kan bli en hejdundrande succé för stall Nurmos men då måste man fälla den förmodade favoriten. Lita på att Timo och hans brödraskap av toppkuskar läst på riktigt ordentligt innan bilen släpper fältet. Den finske gentlemannen har vunnit Oaks tidigare, men bara en gång – och så långt tillbaka i tiden som 2006. Då tränade han Oaks-historiens största knall, några 32 gånger får vi givetvis inte se på lördag.

I V75-avslutningen lutar nog det mesta åt att 2 Grandfather Bill pressar sig till spets och sedan rinner undan. Han ser smällfin ut för dagen. Lika graciös som Michail Barysjnikov. Åtminstone barfota. Bill är anmäld med skor runt om, men det måste bero på något knas vid anmälningen. Jag räknar med samma balans som vanligt och goda chanser till fjärde raka segern. Härliga ekipaget 4 Swagger och Sandra Eriksson vill dock ha ett ord med i leken. De lär säkert trycka plattan i mattan från start och åtminstone försöka nå ledningen. Det kan kosta. För både Swagger och Grandfather Bill. Det har heller inte glänst om den tidigare på sistone. Kanske börjar han bli sliten efter en lång säsong? Bara för det så mosar han väl ner allt från dödens... Jag har faktiskt ingen feeling för Swagger på lördag men hur seriöst vore det att plocka bort honom på de åtta streck som jag har råd med? Ett streck eller många, och jag vågade inte lämna Grandfather Bill ensam på systemet.

Tidiga spikarna:

Örjan-spik nummer ett. 4 Admiral As (V75-1) behöver väl ingen längre presentation? Han är givetvis på tok för bra för klassen han befinner sig i och normalt sett ska det bara vara galopp eller sjukdom emot. För fem starter sedan straffade han ut sig direkt i starten, näst senast efter hundra meter. Visst oroar sådant men felfri går han inte att slå i ett lopp som detta, oavsett hur fin 5 Rackham sett ut på sistone. Admiral As kan öppna och hamnar bättre till än värste konkurrenten. Sedan lutar det mesta åt att Kihlström släpps till ledningen. Vi har liksom sett det förr. Fast detta är ett slag som ”admiralen” även vinner från andra positioner om så skulle krävas. De övriga elva meniga i startlistan är mer än nöjda att jaga andrapriset i favoritens kölvatten.

Örjan-spik nummer två. 9 Perpetuate (V75-5) känns inte lika klar. Snarare tvärtom. De gånger jag lämnat honom ensam på systemet så har det skitit sig, de gånger jag garderat upp har han skött sig. Nu jinxar jag väl Reijo Liljendahls kanon på nytt genom att spika men felfri blir Perpetuate inte lätt att tas med. Att finalen körs på hemmabanan är ett stort plus. Borta bra men hemma bäst verkar gälla lite extra för den fyraårige valacken. Ännu har det aldrig blivit någon galopp i lopp på Solvalla. Sådan statistik tar jag givetvis till mig. 6 Condior blir dock ingen lätt nöt att knäcka om han når ledningen utan att det kostar för mycket.

Örjan-spik nummer tre. 3 Francesco Zet (V75-6) var stenklar i E3-finalen näst senast. En förlust fanns inte på kartan den gången. Ändå blev det just det, och efter loppet beskrev en besviken kusk att hästen inte kändes lika bra för dagen. Han var segare än vanligt och även om det bet bra över upploppet var det för lite och för sent. Kriteriet ser ut att vara en ganska öppen historia och möjligtvis är detta inte den tuffaste årgången som vi skämts bort med de senaste åren. Flera tunga pjäser föll dessutom tungt i försöken, medan Francesco höll huvudet kallt. Passande spår, fantastisk kusk och tränare, till synes full form och första skorycket i karriären. Mycket talar för seger, så är det bara. Visst kan hästen ha en dålig dag och sluta tvåa som i E3, men jag tar ändå klar ställning.

Tidiga skrällarna:

12 Sourire Frö (V75-2) har jag redan skrivit några rader om. Läget grusar, visst, men hästen är ruskigt bra i ordning och hade ju startat under söndagen om bara den där jäkla luckan uppenbarat sig till slut. Hoppet står till galopp för Parker – och bättre flyt under slutvarvet än senast.

2 Bowling el Mar och 11 Lisa S.E. (V75-3) är två stekheta segerbud i detta öppna stolopp. Bowling kan öppna och det skulle inte förvåna mig om hon hittar till ledningen. Senast var hon sämre än väntat men då satt bakskorna på. Given tipsetta för mig med rådande förutsättningar, till ett glatt odds dessutom? Lisa vann ett liknande lopp för tre starter sedan och näst senast avslutade hon sylvasst i ett lopp som vanns av Swagger. Den första indikationen är att hon återigen blir bortglömd av spelarna.

10 Glamorous Rain (V75-4) är den jag tror allra mest på i Oaks-finalen. Barfota bak och jänkarvagn nu får det att vattnas i munnen på mig lika mycket som när glassbaren StikkiNikki öppnar sina portar för första gången varje år. Men inte blir väl Kihlströms uppsittning bortglömd trots bakspår? Troligen inte, så vi letar vidare efter skrällarna. Och precis som på StikkiNikki är utbudet av godsaker enormt. Nya smaker varje dag, allt gjort från grunden med kärlek. Lite som våra kära hästar. Själv föredrar jag choklad med små bitar av kladdkaka, lite som mörkbruna 12 Great Skills. Spåret är lakrits och får magen ur balans, men Per Lennartsson, som dagen till ära kör i en gullig jordgubbsfärgad dress, sitter lugn i glassbåten och låter konkurrenterna leka romrussinen av sig. Hästens insats i försöket var allt annat än vanilj.

11 One Kind of Art (V75-7) varnade jag för något extra senast det begav sig. Det lönade sig och jag är inte främmande för att det på lördag kan bli ännu en imponerande spurtseger. Motståndet är tuffare den här gången, utan tvekan, men eftersom jag är inne på att det blir överpace i loppet ökar chanserna för skräll.


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Tidiga tanken-systemet:

V75-1: 4 Admiral As (5-6)

V75-2: 1, 2, 3, 12 (9-4)

V75-3: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 15 (10-3)

V75-4: 1, 2, 3, 4, 5, 10, 12 (7-8)

V75-5: 9 Perpetuate (5-2)

V75-6: 3 Francesco Zet (10-2)

V75-7: 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11, 12 (1-8)

2 240 rader/1 120 kronor.

Banfakta, Solvalla

Banförkortning: S

Längd: 1 000 m

Bredd: 20,7 m (2140 m), 21,7 m (1640 m)

Upplopp: 200 m

Open stretch: Nej

Vinklad startbilsvinge: Nej

Källa: Svensk Travsport.

Startlistor:

V75-1, 2 140 meter auto

1 Sweetman - Takter J 2 7 6 3 1 11,1a

2 Ingo - Persson S 7 4 4 5 3 10,9a

3 Zio Tom Jet* - Oscarsson K 1 2 5 0 2 11,2a

4 Admiral As - Kihlström Ö 0 1 1 0 1 10,8a

5 Rackham - Bergh R 1 3 3 1 1 10,2a

6 Oxidizer - Ohlsson U 0 1 2 2 1 10,6a

7 Eddy West - Sjöström C 2 5 1 4 4 11,4a

8 Morotai Degato - Adielsson E d 0 3 6 1 10,7a

9 Chapuy - Lindblom Å 0 5 2 1 1 09,6a

10 Fort Knox - Goop B 2 0 3 4 3 11,8a

11 Hell Patrol - Djuse M A 6 5 0 5 5 10,6a

12 Digital Class - Lennartsson P 3 2 2 4 0 11,5a

V75-2, 2 140 meter auto

1 Double O.Seven - Goop B 1 6 1 2 1 10,7a

2 Parker - Kihlström Ö 6 1 4 3 1 12,0a

3 S.G.Kingstone - Jansson T 0 7 d 1 1 11,8a

4 Santos de Castella - Westholm J 1 1 0 2 0 12,1a

5 Clandestine - Wäjersten D 0 d 1 d 2 11,2a

6 Delilas Magi - Widell K 1 6 2 3 8 12,0a

7 Funny Boy - Ecce K 0 5 1 1 7 11,8a

8 The World is Mine - Pettersson T 1 3 0 2 5 12,6a

9 Cena - Jepson C J 2 2 5 5 2 11,7a

10 Miss Lovelace - Björk J A 7 2 0 1 5 14,3a

11 Global Virgin - Bergh R 1 d 2 2 6 12,1a

12 Sourire Frö - Adielsson E 2 6 4 1 5 13,0a

V75-3, 2 140 meter volt

1 Minnucci Zon - Eklundh A 2 0 1 2 1 14,9

2 Bowling el Mar - Wäjersten D d 2 4 1 5 13,7

3 Liquify'em - Lindqvist O A 1 6 d 3 2 14,2

4 Lovemelikeyoudo - Niklasson M 1 7 2 0 3 15,2

5 Rarity A.F. - Kihlström Ö 8 1 1 2 1 14,0

2 160:

6 Galant Sisu - Goop B 5 5 3 7 5 12,5

7 Saga Doc - Andersen T 6 2 5 5 3 13,0

8 Darah Bibo - Untersteiner J 0 4 8 1 4 12,4

9 Qeen Roc - Djuse M A 1 0 8 8 3 13,0

10 Greta Sisu - Forss M 3 4 4 4 6 14,1

11 Lisa S.E. - Linderoth P 2 4 1 5 2 13,3

12 Orlando - Djuse M E 1 5 3 6 3 13,0

13 Zante Grif* - Adielsson E 3 2 5 2 2 13,2

2 180:

14 Iceland Falls - Ohlsson U 4 3 2 2 3 13,0

15 Activated - Jepson C J 4 0 0 1 0 11,7

V75-4, 2 140 meter auto

1 Senorita Tokio - Ohlsson U k 1 1 1 1 12,7a

2 Red Lady Express - Adielsson E 8 1 1 1 1 12,6a

3 Isabelle Cash - Jepson C J k 1 1 1 1 12,9a

4 Lara Boko* - Forss M d 0 7 1 1 11,2a

5 Rihanna W.I. - Kontio J 2 1 0 d 1 12,9a

6 Kashmir River - Lundberg P 1 d 7 1 1 12,5a

7 Good Vibes - Nordström P 2 2 6 3 2 11,5a

8 Identity - Djuse M A 1 2 4 4 2 12,5a

9 Bright Crystal - Goop B 2 4 0 0 2 12,9a

10 Glamorous Rain - Kihlström Ö 1 1 4 1 2 12,1a

11 Deborah S.H. - Persson F 3 2 2 3 2 12,7a

12 Great Skills - Lennartsson P 1 1 1 1 2 12,9a

V75-5, 2 140 meter auto

1 Mellby Ironman - Lennartsson P 2 2 d 4 1 13,0a

2 Iwan Boko - Jepson C J 1 0 0 4 1 12,0a

3 Giordano Soa - Jansson T 4 1 4 2 3 12,0a

4 Mateo de Reve* - Goop B 2 1 1 1 2 12,3a

5 Condior - Bergh R 2 8 1 1 d 11,8a

6 Global Workaholic - Lövgren J 2 2 2 2 4 12,3a

7 O.M.Easton - Lindblom M 2 3 2 2 8 12,5a

8 Double Formula - Forss M 2 5 0 2 2 12,4a

9 Perpetuate - Kihlström Ö 0 1 8 1 1 11,5a

10 Pre Calculated - Sjunnesson J 0 1 1 6 2 13,7a

11 Barbaresco V.W. - Persson S 1 4 2 5 1 11,8a

12 Tattoo Avenger* - Djuse M A 1 7 6 1 6 12,7a

V75-6, DD-1, 2 640 meter auto

1 Kavatosåfin - Bergh R 1 3 2 4 1 13,6a

2 Mister Invictus - Goop B 1 2 1 1 1 14,2a

3 Francesco Zet - Kihlström Ö 1 4 1 2 1 11,7a

4 Donizetti - Oscarsson K 0 1 1 3 1 12,2a

5 Dowhatyoudodowell - Juel J 5 2 2 3 1 11,3a

6 Henessi Walk - Sjöström C 5 3 1 2 2 14,2a

7 Indy Rock - Untersteiner J 1 1 1 1 2 13,8a

8 Global Cashflow - Ohlsson U 6 3 1 8 2 13,6a

9 Ninepoints Lasse - Forss M 3 1 0 4 1 13,6a

10 Mellby Jinx - Adielsson E 4 1 2 3 2 12,1a

11 Mustang Racer - Lennartsson P 3 3 4 6 2 12,1a

12 That's So Clever - Svedberg M B 2 0 5 5 2 13,2a

V75-7, DD-2, 2 140 meter auto

1 Astronascente Zac - Goop B 0 2 3 5 2 11,3a

2 Grandfather Bill - Untersteiner J 4 3 1 1 1 11,8a

3 Showtimejackflower - Kihlström Ö d 7 2 1 0 12,0a

4 Swagger - Eriksson S 1 d 2 1 2 11,1a

5 Frodo S.* - Jepson C J 3 0 1 1 3 10,6a

6 Xanthis de Roi - Wäjersten D 4 5 2 2 3 11,3a

7 Vitro Diablo* - Haugstad K 0 2 2 3 0 11,3a

8 Bear Hope - Persson S 4 2 4 2 6 11,5a

9 Cash Cowboy - Adielsson E 1 3 6 6 2 11,5a

10 Riptide R.D. - Nyström P 1 4 2 3 5 11,2a

11 One Kind of Art - Andersson O J 1 3 3 2 1 11,7a

12 Kurri Jari Boko - Skoglund R N 4 3 0 4 1 11,7a


ANNONS: V75 på lördag. Här kan du ta rygg på systemet ”Sportbladets Tidiga V75-tanke”. [Extern länk]


Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!