Fyndade hästen på Blocket – gör succé på banan

Björn Jezek och hans son Thomas fyndade travhästen Food Money på Blocket.

I tisdags överraskade hästen både V64-spelare och tränaren när han besegrade miljonärer och drog in 100 000 kronor.

– Han är köpt för fickpengar, det är småpengar i det här sammanhanget, berättar tränaren Björn Jezek.

Det var många som var chockade när en av de minst betrodda hästarna; Food Money, skrällde i den första avdelningen vid V64-tävlingarna på Axevalla. Hästen avslutade snabbt ute i banan och besegrade topphästar som Rakas och I Won't Dance.

För Food Money, som endast hade några tusenlappar på kontot, var det karriärens tredje start.

Eftersom hästen har 750 000 kronor i tvångsprissumma får han möta mycket mer rutinerade hästar.

”Visat att det fanns kapacitet”

Tisdagens vinnarodds var 31 gånger pengarna och tränaren Björn Jezek var överraskad.

– Han hade bara tjänat 5 300 kronor när han mötte de här hästarna och de var miljonärer i stort sett. Jag hade inte så stora förhoppningar, sista pengen trodde jag. Det här var hans livs tredje start så det är klart att man är överraskad. Redan i andra starten visade han att det fanns kapacitat. Han kördes sparsamt och gick 1.12,9 och höll på att slå av en hel del bra hästar.

”Går att fynda”

Amatören Björn Jezek och hans son Thomas hjälps åt med träningen av hästen. Och det var sonen som hittade Food Money i en annons på nätet.

– Thomas hittade honom på Blocket och köpte honom av en som säljer hästar på Färjestad. Det går att fynda.

– Men Food Money hade en stor straffsumma på sig, 750 000 kronor. Det var det stora dilemmat, och vi var inte riktigt införstådd med det innan. Vi har fått göra det bästa av situationen. Vart det här slutar vet vi inte, det kan gå bra och det kan gå dåligt. Det är så med hästar, det kan gå fort upp och fort ner.

Kan du säga något om summan som ni köpte honom för?

– Han är köpt för fickpengar, det är småpengar i det här sammanhanget.

"Hade en lös benbit"

Men vägen till tisdagens seger har inte varit enkel då hästen har haft en hel del problem med skador.

– Han var trasig när han kom, han ratades från USA redan som tvååring på grund av skada. Han köptes över till Sverige och sedan vidare till Danmark. Vad som var felet då vet jag inte, vi fick tag i honom som fyraåring.

– Vi upptäckte direkt att han hade en skada i ett framben, en pålagring under en kota. Han opererades och det föll väl ut. Men han blev aldrig riktigt bra ändå – då visade det sig att han hade en lös benbit i en bakkota. Han opererades och efter det har han verkligen blommat ut. Jag ska tror att han har dragits med den där lösa benbiten hela tiden, det har varit hans stora problem.

Vad har ni för planer nu?

– Vi ska kika ut något vettigt lopp, jag tror att det fanns ett lopp på Färjestad nästa månad. Men man ska inte spänna bågen för hårt. Det kan bära långt, det hoppas vi. Alla vi som håller på med hästar lever på hoppet, säger Björn Jezek.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!