Förbundets svar – på domarkritiken

Foto: Kanal75
Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.
TRAV

Experten och krönikören Micke Nybrink tycker att måldomarna i svensk travsport dömer för lite och missar många solklara fall.

Stjärnkusken Björn Goop tycker att domarna är paragrafryttare och dömer för mycket.

Nu svarar ST på profilernas kritik:

– Vi måste följa tävlingsreglementet, säger sportchefen Petter Johansson.

Nybrink och Goop är missnöjda med Svensk Travsport.

På olika sätt.

Nu svarar förbundet på profilernas domarkritik.

Vad säger ni om Nybrinks kritik? Hänger inte domarna med? Viftas regelbrott bort med en axelryckning?

– Beklagligt att han tycker så men samtidigt är det vanligt att olika sporter får sin domarkår/funktionärskår kritiserad. Vi har ett tydligt och bra Tävlingsreglemente som årligen revideras och utvecklas tillsammans med Reglementskommittén (bestående av personal från Svensk Travsport, Riksdomare, representant från Sällskapen och TR –Travtränarnas riksförbund).

– Vi litar på våra förordnade funktionärer. Våra måldomare utbildas årligen bland annat genom gemensamma träffar där de diskuterarar och bedömer olika tävlingssituationer med aktiva (oftast Professionella tränare) för att de skall hitta en gemensam och jämn bedömningsnivå, säger Petter Johansson.

”Där tror jag Goop har fel”

Vad säger ni om Goops kritik? Driver förbundet/domarna en jakt på småsaker som inte påverkar loppet, resultaten eller någon individ?

– Som jag har sagt tidigare så har vi ett bra Tävlingsreglemente som våra funktionärer kan luta sig emot. Det är otroligt viktigt att våra aktiva vet vad som krävs av dem när de tävlar, det är grundläggande att de känner en trygghet och att alla blir behandlade lika. Vi har regler för ett ändamål och är det så att vissa regler blir tidsotypiska måste vi givetvis lyfta fram de och se över dem till kommande år. Vi har som utgångspunkt att vi skall ha ett aktuellt och välanpassat reglemente, vilket innebär att vi måste aktivt se över det och anpassa det efter hur travsporten ser ut idag och imorgon.

Goop tycker att det är för mycket paragrafrytteri hos Svensk Travsport, vad säger ni om det?

– Vi är ett förbund och vår uppgift är att utveckla, kontrollera och arragera travtävlingar och sporten trav, därmed så måste vi följa tävlingsreglementet.

Han påstår även att det här skrämmer bort nya aktiva, hur ser ni på det?

– Det hoppas jag verkligen inte och där tror jag även att Björn har fel. Vi är en sport som finns på 33 olika banor (Sällskap) i Sverige där vi försöker ge alla som är intresserade av vår sport möjlighet att utbilda sig och bli delaktiga. Det är viktigt att alla aktiva i vår sport känner en trygghet men samtidigt måste vi vara välkomnande och tillgängliga.