Ett angrepp mot travet

Uppdaterad 2013-12-11 | Publicerad 2013-12-10

Om det var stallkörning eller inte spelar ingen roll. Grejen är hur det ser ut.

Såna där lopp är döden för travet. De bombar oss tillbaka till medeltiden.

Jag var bortrest förra veckan. Hade vunnit och badade i lyx i min nya villa i Monaco. Närå, jag var ledig, lekte och missade lite. Men så fort jag kom hem och loggade in på mejlen var det som om helvetets portar öppnades. Det brann. Antalet kan vi strunta i, vi pratar tresiffrigt, och alla var upprörda, bittra, ledsna och rasade över det som hände i V86-1 i onsdags.

Jag läste och började mumla. Nej, nej, nej, inte nu. Fan, snälla, låt dem ha fel. Sen såg jag loppet med öppen mun.

Efteråt var jag tom.

Det värsta som kan hända travet

Min syn är följande: Det är ointressant om det var stallkörning eller inte, om det var så att Stefan Melander bakom Digital Darling pressade sönder storfavoriten Drillbit Ås bara för att en av hans andra hästar skulle vinna. Vill man se det på det sättet behövs ingen livlig fantasi. 

Man kan också fråga sig varför Erik Adielsson bakom Drillbit Ås skulle välja att köra 1.11,5 första 1 000 i spets om han nu inte får tryck av Melander. Erik är ändå rätt okej som kusk. Den taktiken måste anses vara idiotisk, det absolut sämsta valet.

Alltså: Antingen är Adielsson slut som kusk eller så pressar Melander. Eller så är det hästen som drar iväg och Tarzan som inte bryr sig? Men, som sagt, det är faktiskt skitsamma.

Melander kan vara lika oskyldig som Jesus. Grejen är hur det ser ut, kan tolkas och vad det får för konsekvenser för travsporten. Jag vill påstå att sånt här är det värsta som kan hända, att publiken ­börjar misstänka fusk. Vi pratar om ett ­viralt angrepp, en löpeld, ett gatlopp för sporten. 

Raserar delar av förtroendet

Travet har haft en lång resa för att tvätta bort ruffel och båg-stämpeln och vi har stolt kunnat säga att alla kör sin egen häst och att det är fair play i alla lägen.

Inte efter i onsdags.

Då raserades en del av det vi byggt upp och jag undrar hur det ska sluta. För det börjar ju se ut så här i travloppen – med några få tränare som har alla hästar och om inte de inser allvaret och kör extra hårt mot sina stallkompisar börjar resan ner i rännstenen. Och det kommer att gå undan. Spänn fast säkerhetsbältena.

Ingen vill spela på sånt här. ATG brukar säga att nätbolagen är ett hot men de är tyvärr peanuts i en jämförelse.

Låt det här bli slutet på en kortvarig era, en tid vi vill glömma, en period då vissa stall hade fyra, fem hästar i loppen och spelarna mådde dåligt. Låt det bli en väckarklocka för travsporten och inför  regler som begränsar stortallens kontroll av loppen.

Veckans tips

1. 11 Love Younathan (Solvalla, V86-2)

Mycket fin treåring. Gör allt rätt. Krossar väl allt.

2. 10 Röde Orm S.L. (Solvalla, V86-3)

Ettrig spurt senast. Smyger med. Blåser förbi?

3. 7 Causton (Solvalla, V86-4)

Dragen bakåt senast, flög fram sista 200. Drag.