Fick hård kritik – nu rasar ägarna

TRAV

Hästägarnas flytt kritiserades av travtränaren Kari Lähdekorpi

Foto: Pierre Nahlén och Kari Lähdekorpi.

Stall TNT Stable fick ta emot en hel del kritik efter uppbrottet från travtränaren Sami Saarela

Kari Lähdekorpi menade att sådana hästägare är inget att ha, men nu slår stjärnstallet tillbaka.

– Kari, den gamla bilhandlaren, ska bara hålla tyst, säger Pierre Nahlén från TNT Stable.

För en månad sedan beslutade Stall TNT Stable att avbryta samarbetet med den nyblivna proffstränaren Sami Saarela och flytta sina hästar.

Bland annat flyttade de två av sina topphästar, Red Hot Dynamite och Sahara Dynamite, till Lutfi Kolgjini.

Ett tufft slag för Sami Saarela som nyligen lämnat jobbet som försteman hos Timo Nurmos och fått med sig de två stjärnhästarna plus en massa lovande unghästar.

”Borde haft sina aningar”

En av dem som uttalade sig om flytten var Kari Lähdekorpi. I Travsnack med Kari Lähdekorpi på Travnet berättade han för journalisten Lennart Persson vad han tyckte om uppbrottet.

– Sami borde haft lite sina aningar och varit lite förberedd. När ägarna flyttar två av Sveriges bästa hästar med lärlingen som börjar som tränare, då måste man ha en liten tankeställare om vilken typ ägarna är. Man flyttar från Timo Nurmos som är en av världens bästa tränare, och lärlingen tar licens. Då kan man vara lite förberedd att något annat händer också, berättade han i inslaget.

– Verksamheten fungerar så att ägarna är snälla när man har hästar hos Johansson eller Svanstedt, de har sådan pondus. Ju mindre du är, desto större makt vill ägarna ha. De vill blanda sig i verksamheten och styra. En liten tränare är mycket mer sårbar än någon större. Ägarna tror att de har makten över tränarna, sa han.

Han menade att Sami inte skulle vara ledsen över flytten.

– I detta fall är det inget att ha de ägarna. Jag tycker inte att man ska gråta efter dem. Det var inte helt överraskande, säger Kari till Travnet.

”Tänkt ringa upp”

Nu några veckor efter flytten berättar Pierre Nahlén, från TNT Stable, att de inte ångrat beslutet.

– Vi kan inte få det mycket bättre än vi har det nu. Det var det som var alternativet till det vi gjorde från början. Vi hade redan från början en reservplan. Det var bara tråkigt att det blev som det blev, men det är sådant som händer varje månad i travet.

Han har svårt att förstå Kari Lähdekorpis uttalande.

– Det som är beklagligt är det Kari Lähdekorpi har sagt. Vi har tänkt ringa upp dåren och säga det. Han har fördömt både det ena och de andra. Men om han visste hur mycket vi hade satsat och hur mycket vi fortfarande ställer upp på Sami Saarela så är det ett skämt. Kari, den gamla bilhandlaren, ska bara hålla tyst, säger Pierre Nahlén.

Han menar att man ibland måste fatta svåra beslut och avbryta samarbeten.

– Nu bryr jag mig inte så mycket vad folk skriver, tycker och tänker. Men det är jävligt komiskt att Lähdekorpi, den jävla pajasen, uttalar sig om att vi ska vara några bovar i det här, om han bara visste hur mycket vi har satsat. Han har inte satsat en bråkdel av det vi har satsat. Sen så nämner han Timo Nurmos som en av Sverigs bästa tränare, tänk om de visste vad jag vet om travet. Då jävlar skulle ni sälja hur mycket lösnummer som helst kan jag säga. Att utge honom som en av världens bästa tränare, han är inte ens topp fem i Sverige. Kan han inte läsa innantill? Vet han inte vad statistik säger, det ljuger aldrig. Men det är sådant som man får svälja inom travet. Det är många förståsigpåare och många vet vad som är bäst för alla andra, men vågar man inte fatta beslut så är man i fel bransch. Det krävs folk som vågar och satsar inom travet. Det är vi som gör att travet överlever och gör det intressant, det är inte bara de som spelar. Vi har inte tagit ut en krona, allt har generat i form utav satsningar inom travet på nya hästar och alltihopa, så det är ganska otacksamt, säger Pierre Nahlén till Trav365.