Kihlström: Kan vinna flera lopp

TRAV

Han vann V75-ligan efter en fenomenal avslutning och blir även champion på Solvalla.

Örjan Kihlström firade med en hamburgare och är het även inför V75 på Färjestad.

– Det ser ut som att flera av mina hästar kan vinna, säger han själv.

Örjan Kihlström tog inte mindre än fyra V75-segrar under annandag jul på Solvalla. Inför tävlingsdagens början låg han tre segrar bakom ledande Björn Goop. Men efter en rafflande avslutning vann Kihlström den prestigefyllda V75-ligan med 37 segrar (lika många för Goop) men med fler andraplatser. Dessutom har han i praktiken avgjort solvallas kuskliga. Med en tävlingsdag kvar leder Kihlström med åtta segrar och fler andraplatser före Erik Adielsson.

– Det ska mycket till för att jag ska tappa det. Då måste ju Erik vinna nio lopp, menar Örjan Kihlström.

– Jag har vunnit V75-ligan tidigare men aldrig på det här sättet. Just den här avslutningen blir något man kommer att minnas länge. Annars tycker jag att bli champion på Solvalla smäller högre. Jag har aldrig vunnit den kuskligan någon gång så det är på tiden. Jag har hållit på med trav sedan jag gick ut nian och nu är jag 48 år.

– Det är stora ligor båda två men i solvallas liga har jag aldrig varit inblandad i segerstriden vad jag kan påminna mig, även om jag har varit tvåa och trea flera gånger.

Trodde du innan V75-finalerna att du skulle ha chans att vinna ligan?

– Det fanns ju lite i bakhuvudet men jag tyckte att det såg svårt ut. Det var ju inte omöjligt och när jag vann med Vanessa du Ling steg förhoppningarna. Jag hade ju på förhand mina bästa chanser kvar då, menar han.

Hur firade du de stora segrarna?

- Nej, det blev lugnt. Vi satte oss i bilen direkt och åkte till gården i Hälsingland. Det blev en hamburgare på vägen och vi får fira lite mer på nyårsafton. Då korkar vi upp champagnen och jag kör inte på nyårsdagen på Solvalla. Det blir en lugn vecka och jag kör bara onsdag på Solvalla och V75 på söndag. Jag ska passa på att åka lite skidor här uppe, säger Kihlström vars gård finns några mil utanför Bollnäs.

Vad ser du annars mest fram emot i vinter?

- He, he, det vet du nog redan. Får Maharajah fortsätta vara frisk kan det bli kul i Prix d'Amerique. Jag vill inte sticka ut hakan för mycket men är han i toppform och det klaffar så kan han vara långt framme. Samtidigt vet man att det är ett otroligt svårt lopp att vinna och det är mycket som måste stämma.

Flera riktigt bra chanser

V75 det nya året 2011 drar igång på söndag på Färjestad. Örjan Kihlström rivstartar direkt och kör i samtliga sju avdelningar. Han ser dessutom ut att ha flera till synes bra vinstchanser på förhand. Så här kommenterar V75-kungen själv sina styrningar.

– City Hall (V75-1) var rätt så skaplig som tvåa senast och verkar vara på gång igen. Han hade stått över inför senaste starten och borde gå framåt ytterligare. Förutsättningarna här passar jättebra, fint läge över kort distans och han är snabb ut. Det finns inget att gnälla på och han borde normalt sett räknas tidigt.

– Mellby Ticket (V75-2) kändes bra senast men hade lite otur i loppet. Hon blev fast för länge och satt långt bak när luckan kom. Hästen gick bra genom mål och visade fin form. Hon är bra för klassen och i ett sådant här stolopp borde hon vara långt framme och hacka.

– Marshland (V75-3) har gjort det mycket bra då jag har kört honom på slutet. Han har haft dåliga lägen varje gång men avslutat strålande i gulddivisionen. Senast hade han äntligen ett bra läge men då fick han dödens på Jaded. Nu fick hästen ett bra spår igen och jag tror det är bra chans att försvara ledningen ifrån innerspåret. Han måste ses med bra chans och blir säkert hårt betrodd.

”Är en riktig kanonhäst”

– Oleander (V75-4) tappade travet och galopperade när det gick för fort senast. I starten innan gick han helt okej ifrån spår tolv och innan dess har han varit bra vid segrarna. Det finns bra kapacitet och mycket utveckling i hästen och springspåret här bör passa bra. Om det räcker för någon ledning vet jag inte men han är så pass bra för sin klass att han bör ses med vissa möjligheter.

– Bongsbofax (V75-5) har jag inte kört på flera år och jag känner inte till dagsformen.

– Kasper Scott (V75-6) var klart förbättrad senaste gentemot starten innan, även om han vann då också. Han visade senast att han även klarar av att vinna bakifrån trots en rätt så tung resa. Han är startsnabb och har tidigare vunnit på V75 så jag tycker att det är en bra häst. Andraspår i voltstart ska inte vara några problem och jag tycker att han ska räknas.

– Never Again (V75-7) är en riktig kanonhäst och han var otroligt bra senast. Det är inte många som gör om den prestationen och den här hästen kan man inte annat än gilla. Bakspår i silverdivisionen är aldrig enkelt men han är så pass bra att han måste ses med vinstchans, säger Örjan Kihlström.

Michael Carlsson/Kanal75