Han har fem av nio hästar – i samma lopp

TRAV

På tisdag kör Sundbyholmstravet V65.

Då har Stefan ”Tarzan” Melander sju av elva hästar i ett lopp.

– Möjligheten att det blir så är på grund av vårt anmälningssystem som är helt katastrofalt, säger Melander.

Foto: Stefan Melander.

Stefan Melander och hans sambo Catarina Lundström har tillsammans 95 hästar i träning. På tisdag kommer sju av dem till start – i samma V65-lopp.

Firma Melander/Lundström dominerar V65-4 på Sundbyholmstravet i Eskilstuna helt och hållet. Sju av elva hästar är deras – men det är inte på något sätt rekord, vill tränaren påpeka.

– Det är inte unikt, jag har haft alla hästar i ett lopp en gång. Jag hade samtliga tolv i ett lopp och Scarlet Knight vann, säger Stefan Melander.

Men hur är det möjligt att ha mer än hälften av hästarna i loppet?

– Möjligheten finns ju när det här anmälningssystemet som vi har är en katastrof, det är inte bra. Det franska systemet med öppen anmälan är mycket bättre och enklare. I Frankrike sköter tränarna själv anmälningen av häst och kusk. Här sitter folk och ringer runt vem som ska köra hästarna. I Frankrike sköts allt automatiskt och jag kan garantera att det inte blir mindre hästar i loppen i Sverige om vi gör som dem. Vi skulle spara in hur många miljoner som helst om tränarna skötte allt, nu är det banorna som får fixa sådant. Det sitter massa killar på ST och bromsar det här, men jag är säker på att det inte skulle bli sämre om vi gjorde som i Frankrike.

Vem av dina hästar tror du har bäst chans?

– 9 Retract är bra, men de andra får svårt. Hon har visat jättebra kapacitet, hög kapacitet och utav mina hästar är hon bäst.

Hur ska ni hinna sela ut så många hästar till samma lopp?

– Har vi klarat av tolv så då måste vi klara av sju, det är inga problem. Vi har skötare som fixar det, det vore värre om jag skulle sela själv, säger Stefan Melander till Trav365.

Förstapriset i loppet är 60 000 kronor.