En av Sveriges största travprofiler är död

John-Erik ”Goya” Magnusson blev världskänd när han köpte superhästen Mack Lobell som vann Elitloppet 1990

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
John-Erik ”Goya” Magnusson blev 66 år.

avErik Pettersson

TRAV

En av Sveriges största travprofiler, John-Erik ”Goya” Magnusson, är död.

Han förolyckades i lördags på gården i Kentucky, USA.

– John-Erik höll på att köra in hö och klämdes ihjäl mellan traktor och vagn, säger vännen Kjell Johansson till Travronden.

Han blev känd i travvärlden när han vintern 1989 köpte världens bästa travhäst, Mack Lobell, för den dittills högsta summan någon lagt på en travhäst.

Superhästen vann 32 av 40 starter.

Största segern kom 1990 då Mack Lobell tog hem Elitloppet med Thomas Nilsson i sulkyn.

Tillsammans med Ann-Chrstine Lorentzon byggde han upp stuteriet Blädingeås i Småland, som var mycket framgångsrikt i början av 2000-talet innan John-Erik började snegla över Atlanten.

Vännen: ”Allt gick så fort” 

2003 lämnade han Sverige och slog sig ner i Kentucky. På bara några år förvandlades gården till ett hästparadis med plats för både uppfödning och träning.

Det var alltså på den gården, ACL Farms i Kentucky, USA, som ”Goya” förolyckades i lördags.

– John-Erik höll på att köra in hö och klämdes ihjäl mellan traktor och vagn. Allt gick så fort. Enormt tragiskt och jobbigt, det är svårt att fatta, säger vännen och hästägaren Kjell Johansson till Travronden.

– Jag fick beskedet från USA sent i går kväll. Det känns helt ofattbart. Man tänker i första hand på familjen, sambon Ann-Christin (Lorentzon) samt döttrarna Anette och Anna, fortsätter han.

Trav-Sverige: ”Känns overkligt”

Döttrarna Anette och Anna har ansvaret för tävlingsstallet på gården i Kentuckys som har fina framgångar.

Dödsbeskedet har skakat om trav-Sverige.

”Väldigt tråkigt meddelande som nådde oss i morse. Känns overkligt att John-Erik ”Goya” har lämnat oss. Pratade med honom för några dagar sedan och som vanligt blev de ett långt samtal om allt som rörde travsporten. Han hade idéer och ville alltid sportens bästa. Vila i frid”, skriver succétränaren Johan Untersteiner på sin Twitter.

Stortränaren Roger Walmann skriver så här i samma forum:

”Nåddes idag av ett ofattbart besked att min kära vän och kollega John-Erik Goya Magnusson har gott bort i en tragisk olycka. Mina tankar går till familjen, Anki och döttrarna Anette och Anna”.

Tränaren och vännen till John-Erik, Raoul Engblom uttrycker sig så här kring sorgen:

”Helt otroligt sorgligt att höra att vännen och travsportälskaren Goya avlidit i en hemsk olycka. Tänker på familjen Anki Anette o Anna.”

John-Erik Magnusson blev 66 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Trav