”En stor omställning att komma från Sverige”

Foto: Privat
Susie Kerwood tillsammans med Flanagan Memory

avChristoffer Wickman

TRAV

1985 åkte skånskan Susanne Persson till USA.

I dag går hon under namnet Susie Kerwood och har kört in över 50 miljoner kronor som egen tränare.

– Jag skulle vara här i tre månader, nu har det blivit över 30 år, säger hon till facktidningen Travronden.

1985 lämnade Susanne Persson Vellinge för USA. Till en början var det tänkt att hon skulle vara på andra sidan Atlanten i endast ett par månader. Det blev längre än så, betydligt längre.

I dag, 33 år senare, är hon kvar på andra sidan Atlanten och har gjort succé som travtränare. Susie Kerwood, som hon heter i dag, har kört in över 50 miljoner kronor som egen tränare. Det skriver facktidningen Travronden.

”Väldigt stor omställning”

Susanne Persson fick sin första anställning hos travtränaren Samuel Lewis strax utanför Orlando i Florida, där blev hon kvar i ett år innan hon började hos Jerry Silverman.

– Det var en väldigt stor omställning att komma från Sverige. Här var det disciplin som gällde, allt skulle göras exakt efter ett schema, berättar hon för Travronden.

Susanne Persson gifte sig sedermera med Anthony Kerwood, som hon drev ett eget proffsstall tillsammans med. Efter ett par år gick de skilda vägar, och när hon började som egen travtränare så tog hon namnet Susie Kerwood.

– Efter skilsmässan skulle jag byta tillbaka till Persson, men det var så himla krångligt och Kerwood fick vara kvar. När jag började som egen tränare efter några år i Kanada så blev det Susie Kerwood, berättar hon.

Blev inbjuden till Elitloppet

I dag är Susie Kerwood verksam i Kanada, dit hon flyttade 1994. Hon lever i dag tillsammans med Redé Dion, som också är travtränare. De har sin anläggning bara någon mil från travbanan The Mohawk i Toronto och en av stallets stora stjärnor Flanagan Memory, som tjänade över 1,7 miljoner dollar under sin tävlingskarriär, fick de en inbjudan till Sverige, Stockholm och Elitloppet med – men tackade nej.

– Vi var rädda om vår stjärna.

Susie Kerwood har inga planer på att ”flytta hem”.

– Jag åker hem till jul varje år och det räcker för mig, säger hon till facktidningen. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav