Trav

Idéskissen - så här kan nya miljonarenan se ut

Örebrotravet ett steg närmare flytt - och mångmiljonbygge - efter årsstämma: ”Väldigt skönt”

Av: 

Erik Pettersson

TRAV

Örebrotravet villa flytta från Marieberg till Kvinnersta - och siktar på att sälja marken för 300 miljoner kronor.

Under tisdagens årsstämma togs ett viktigt beslut för att planerna kring det nya mångmiljonbygget ska gå i lås.

– 66 -13 blev ställningen i omröstningen och det var väldigt skönt att vi har nästan hela sällskapet med oss i den här frågan, med en så stor förändring, säger platschefen på banan Claes Broberg.

I höstas blev det klart att klassiska travbanan Jägersro ska säljas för 775 miljoner och istället ska ”Malmö hästcenter”, en hypermodern arena som ska innefatta trav, galopp- och hästsport. Den nya travbanan ska mäta betydligt längre än de flesta av landets banor i dag, vilket är 1 000 meter.

Nästa bana att haka på i utvecklingen: Örebrotravet.

Resan 2016 presenterade banan nyheten att de vill sälja marken banan ligger på i dag, i Marieberg, och bygga en arena i Kvinnersta.

”Viktiga för oss var ett tydligt beslut”

Under tisdagens årsstämma togs ett viktigt beslut för att planerna kring det nya mångmiljonbygget ska bli av.

Sällskapet gav styrelsen i uppdrag att sälja marken och fastigheterna i Marieberg under förutsättning att det är möjligt att bygga en ny tävlingsbana i Kvinnersta. 

– Ett skönt beslut! Det viktiga för mig, eller oss, var att få ett tydligt beslut och det fick vi. Det var väldigt skönt! Vi har nästan hela sällskapet med oss i den här frågan. Det är viktigt när det rör sig om en så stor förändring, säger Örebrotravets platschef Claes Broberg.

Hur såg röstningssiffrorna ut?

– 66 - 13 var de exakta siffrorna. 

Vad sa de som var emot förslaget?

– Det var några som ville ha mer information och tyckte det var osäkra parametrar, men vi har inte mer klart i dagsläget och sökte därför mandat att jobba vidare. Det fick vi. Det är positivt.

Vill ha 300 miljoner kronor för marken

Broberg betonar dock att inget är klart, trots det historiska beslutet på mötet.

– Vi förhandlar med köparna och den viktigaste biten är att i kommer överens. Sen ska vi komma överens med kommunen i en del frågor också, men det tror jag inte ska vara några problem, även om det inte är slutfört. Det pågår även en markutredning på Kvinnersta där vi bara fått en delrapport en, där vill vi se hela rapporten så marken där inte ställer till det för oss.

Vad är marken där Örebrotravet värd i dag? Vad vill ni ha?

– Vi har sagt så här, att vi räknat med att en ny bana kostar mellan 250-300 miljoner, vi hoppas och tror att den här marken kan täcka den kostnaden.

Hur attraktivt läge har banan för köpare?

– Örebro växer så det knakar och det är ett väldigt bra läge för bostäder, man kan förlänga Marieberg söderut och det är väldigt nära till köpcentrum, det känns intressant för mig.

Platschefen: ”Det kan gå fort...”

Hur är den nya banan planerad att bli?

– Vi ser hela området vid Kvinnersta som intressant och vill det till ett hästcentrum. Vad gäller banan så är inget bestämt, men siktar på att inte bygga en bana som redan finns i dag, alltså en tusenmetersbanan, ska vi bygga nytt så blir det något annat, men exakt hur lång eller hur utformningen blir, det får vi återkomma till. Det är ingen idé att lägga vare sig tid eller resurser på det innan vi förhandlat klart med en köpare.

När kan en affär vara klar?

– Under det här året. Det kan gå fort.

Vad ser ni för framtid för Örebrotravet om det här går igenom?

– Vi ser en stor potential som borde ge en nytändning och ett uppsving, inte bara för Örebro lokalt, även för närliggande intressenter. Vi känner att det finns ett behov och ett sug efter nyare, modernare, travbanor rent allmänt.

När körs det första travloppet i Kvinnersta, om du får drömma?

– 2022.

Publisert:

LÄS VIDARE

Säljs för 775 miljoner – ny superbana byggs

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Kvinnersta

Marieberg