Nya uppgifter: Var dopad i Åby Stora

TRAV

Testades negativt i Elitloppet - men provet anges inte som negativt efter Åby Stora Pris

1 av 4 | Foto: KANAL75
Un Mec d'Heripré under Åby Stora Pris, ett lopp som den Fabrice Souloy-tränade hästen vann.

Stjärntränaren Fabrice Souloys häst Un Mec d’Heripre kan ha varit dopad i Åby Stora Pris.

Uppgifter till Trav365 säger att hästen testades positivt efter segern i storloppet.

På Svensk Travsports hemsida finns inte hästens dopningsprov angivet som negativt.

Enligt uppgifter i travjournalisterna Lennart Perssons och Henrik Ingvarssons blogg ska Un Mec d’Heripre ha varit dopad i samband med tredjeplatsen och försökssegern i Elitloppet på Solvalla i maj månad.

På Svensk Travsports hemsida står det angivet att det dopningsprovet var negativt.

Uppgifter till Trav365 säger att uppgiften om dopning i Elitloppet på Solvalla, om den stämmer, kan följas av ytterligare ett fall.

I mitten av augusti startade hästen i storloppet Åby Stora Pris. Un Mec d’Heripre vann heatloppet och tjänade 1,6 miljoner kronor efter att ha besegrat Propulsion i skiljeheat.

Efter hästens seger i andra heatet restes kritik mot att Fabrice Souloy tävlade sin häst barfota, trots att den var anmäld med skor.

Nu kommer uppgifter till Trav365 om att Un Mec d’Heripre där fastnat i dopningstest och att tvåan Propulsion kan få segern och en miljon kronor i efterskott.

Står inte noterad

Efter Åby Stora Pris togs dopningsprov på både Propulsion och Un Mec d’Heripre. Propulsion testades negativt vilket står angivet på Svensk Travsports hemsida. Un Mec d’Heripre som testades samtidigt står inte noterad för negativt dopningsprov trots att resultatet borde kommit samtidigt. Samtliga dopningsprov som togs under den tävlingsdagen står angivna som negativa – utom Un Mec d’Heripres test.

Enligt obekräftade uppgifter ska Un Mec d’Heripre också ha testats positivt efter Oslo Grand Prix. I morgon, fredag, klockan 12 har det norska travförbundet kallat till en presskonferens.

”Vill inte uttala mig”

Fabrice Souloy tillbakavisar alla anklagelser om dopning till Trav365 och säger sig inte heller ha hört något från travförbunden om att han skulle ha gjort något fel. Svensk Travsports högsta tjänstemän väljer i kväll att inte lämna några kommentarer om fallet.

Om uppgifterna om dopning skulle visa sig stämma fråntas Un Mec d’Heripre segern och en miljon kronor i prispengar i Åby Stora Pris och Propulsion och Daniel Redén döms till segrare i efterhand.

– Jag vill inte uttala mig i sådana här frågor, man vet ingenting, det är så mycket spekulationer. Vi får vänta och se, säger tränaren Daniel Redén till Trav365.

Trav365