Firade segrarna – på Stureplan

Uppdaterad 2016-09-27 | Publicerad 2016-09-26

Glatt ägargäng till Deimos Racing i vinnarcirkeln efter segern i Svenskt Trav-Kriterium

Hästägarprofilen Calle Wihlborg, 38, hade en minst sagt sagolik helg på Solvalla.

Vinst i såväl Svenskt Trav-Kriterium som Svenskt Trav-Oaks, och i en V75-final under lördagen.

Hur han firade? På Sturehof med sina vänner, Svante Båth och Erik Adielsson.

– Magiskt, säger Calle Wihlborg till Trav365.

Stefan Persson efter segern i Svenskt Trav-Oaks

När man ska beskriva hästägarprofilen Calle Wihlborgs helg på huvudstadsbanan Solvalla så kan man börja i många ändar.

Wihlborg äger tillsammans med sina vänner Tobias Persson och Eddie Sjöö vinnaren av Svenskt Trav-Kriterium, Deimos Racing.

Trion äger även Le Miracle som under lördagen vann Bronsdivisionens final i överlägsen stil.

Dessutom är Wihlborgs familj uppfödare till Darling Mearas, ni vet hon som vann Svenskt Trav-Oaks tillsammans med Stefan Persson.

Calle Wihlborg skulle under söndagskvällen flyga tillbaka hem till Malmö, men blev efter succéhelgen i Stockholm kvar i huvudstaden.

Tillsammans med Tobias Persson, Eddie Sjöö, Erik Adielsson, Svante Båth, och ett gäng andra firade han helgens framgångar på fisk- och skaldjursrestaurangen Sturehof vid Stureplan i centrala Stockholm.

”En dimension till”

– Det blev ytterligare en natt i Stockholm, vi fick inte åka hem för Tobias Persson, han tyckte att vi skulle ut hela gänget och fira. Så vi var på Sturehof hela kvällen och natten, säger Calle Wihlborg till Trav365 och fortsätter:

– Det var helt fantastiskt, riktigt kul att göra en sådan grej. Oftast är det olika ägare, olika tränare, olika kuskar, och det är aldrig lätt att få till något tillsammans så tätt inpå. Därför var det jävligt kul att få ihop det.

Vilka var ni som firade?

– Det var bland annat jag, Eddie Sjöö, Tobias Persson, Erik Adielsson, Svante Båth och Deimos Racings skötare Emelie Lagerström. Hela gänget var samlat och det var hur trevligt som helst. Vi satt och snackade, skojade, och såg om Svenskt Trav-Kriterium säkert hundra gånger, och han vann ju varje gång, skrattar Wihlborg och lägger till:

– Erik Adielsson berättade när vi satt och tittade på loppet hur han såg på det som kusk, hur han tänkte och hur han upplevde finalen, och det gav det hela en dimension till.

”Blev blixtförälskad”

Kan du berätta lite, vilka är ni kring hästarna?

– Le Miracle och Deimos Racing är det jag, Eddie Sjöö och Tobias Persson på. Sedan är alla Mearas-hästar uppfödda av min familj, jag, min mamma, min pappa och min bror. Jag är med och driver det bolaget tillsammans med dem, vid sidan av mitt eget.

Om vi går tillbaka till lördagen, Le Miracle vann finalen i Bronsdivisionen och spås en lysande framtid?

– En jäkla spännande häst. Jag såg ju honom framför ATG Live för drygt ett år sedan och blev blixtförälskad och slog till. Det här var ju vad man drömde och hoppades om, att han skulle få den här utvecklingen och kliva på det här viset. Det är alltid svårt att veta hur långt det bär, men det känns som vi har en riktig vovve.

Vad säger du om det sättet han vann på i lördags?

– Mycket bra, mycket bra. Den startsnabbheten som han visade, det är en viktig grej i den här moderna travsporten. Får han vara hel, fräsch och fin hoppas vi att han kan segla mot stjärnorna en bit till, sedan är det alltid svårt att veta hur långt.

Det finns en del växlar kvar att dra också, va?

– Ja, i lördags tävlade han i bike för första gången för vi ville att han skulle öppna bättre, men vi har fortfarande både fram- och bakskorna kvar, och han tävlar också med fast huva. Vi har valt att spara dessa växlar och det är förhoppningsvis några meter sparade där, och det tror även Erik och Svante att det är.

”Ringde till Adielsson”

Deimos Racing, segraren av fyra miljoner kronor och Svenskt Trav-Kriterium, där har ni i kretsen kring hästen varit väldigt optimistiska i veckan?

– Det var vi, och där måste jag ge en stor eloge till Tobias Persson, som är huvudägare i hästen. Han har stått på sig hela veckan, jag har börjat vackla lite när de stora gubbarna gått ut och höjt sina hästar, då är det lätt att börja svaja lite. Jag trodde mycket på hästen och innerst inne tyckte jag att han skulle ha bra segerchans, men när man hör de andra så fick jag lite torskfrossa, säger Calle Wihlborg och fortsätter:

– Men Tobias Persson stod på sig och var tydlig och han ringde till och med till Erik Adielsson i söndags morse.

Vad sa de till varandra?

– De gick igenom lite taktik och Tobbe sa att vi vill tävla för att vinna, vi kör för seger.

Just de orden hade Erik Adielsson anammat, berättar Wihlborg.

– Erik sa det på Sturehof i går att de orden hade han med sig in mot upploppet, det var en tajt situation, det var bike på, och hästen kunde lika gärna rullat över där. Men, nu hade han de orden i ryggen och då vågade han gasa och de orden kan ha varit avgörande, sa Adielsson. Därför vill jag lyfta Tobbe som trott hela veckan och som lyft ekipaget. Det är lite som boxning, många blåser upp sig innan, men det blev inte så bra som utlovat på en del i går.

”Det känns mäktigt”

Darling Mearas då, som tjänade 2,8 miljoner kronor i Svenskt Trav-Oaks?

– Jättekul, skitkul. Jag gillar Stefan Persson, jag har inte känt honom så länge men jag gillar Stefan och det var jag som tyckte att vi skulle ha en häst hos honom.

Varför då?

– Jag tycker han är duktig och gör det bra med ett litet material, det är en ärlig och bra tränare. Därför är det jävligt kul att de inte bara är de tunga grabbarna som får kliva fram, det är viktigt att även de mindre får kliva fram och sola sig i glansen. Stefan har gjort ett jävla jobb med hästen. Han ringde faktiskt till mig bara ett par veckor efter att han fått henne och sa att det här är en bra häst.

Du trodde även på henne i Svenskt Trav-Oaks?

– Ja, det låter kanske lite kaxigt men jag var rätt klar på henne hela veckan, och jag hade förmedlat den attityden mot Stefan också. Jag tror det är viktigt att de får känna att vi står i samma lag, att vi tror samma sak, och att man vågar ladda och att man känner det tillsammans. Sedan blev ju segern hur enkel som helst, det var spel mot ett mål, säger Calle Wihlborg och fortsätter:

– Och jag tror inte att hon är färdig, och det tror inte Stefan heller. Jag tror den här hästen blir ännu bättre nästa år, då får de nog hålla i hatten.

Hur sammanfattar du din helg?

– Magiskt är väl ordet om man ska använda ett ord. Elitloppet är det största loppet du kan vinna, enligt mig, och det var en pojkdröm att få vinna det 2012 och jag trodde inte jag skulle få uppleva det här igen. Men den här helgen är frågan om det inte var minst lika bra. Det här är underbart att få vara med om och det har inte sjunkit in ännu, det är magiskt. Jag är 38 år och har fått vinna Elitloppet, Svenskt Trav-Derby och Svenskt Trav-Kriterium som hästägare, det känns mäktigt, säger Calle Wihlborg.
Totalt sprang Wihlborgs hästar in 7 miljoner kronor i helgen på Solvalla

Följ ämnen i artikeln