”Det blir den där oväntade kicken”

Publicerad 2016-09-27

Han vinner inte lika ofta som förr.

Men till betydligt högre odds.

När Thomas Lönn selar ut en V75-vinnare får Sverige nya miljonärer.

– Jag hoppas att vi kan göra det på lördag också, säger skrälltränaren med två hästar till start under under veckans jackpotomgång.

På lördag finns möjlighet att vinna 57 miljoner kronor på V75.

Betydligt mer än en normal vecka vilket förklaras av att Norge och Sverige spelar gemensamt under Unionstravet på Färjestad, men framförallt den stora jackpot som gick vidare från förra veckan.

Men hur ska man bära sig åt för att lyckas?

Kanske genom att rygga en tränare som visat att han kan förvandla favoritomgångar till miljonutdelningar.

Thomas Lönn är en sådan, dessutom med riktigt bra stallform. När dessa rader skrivs ståtar stallet med fem segrar på sina 20 senaste starter.

– Vi hade mycket stolpe ut i våras, men de sista månaderna har det rullat på riktigt bra, säger Bollnästränaren som blev professionell 1993 snabbt slog igenom på den stora scenen.

På ett litet material plockade han fram profiler som Agassi Bob, Magics Hero L, Shoguns Pride, Texas Haro och Devileye.

Samtliga flerfaldiga V75-vinnare.

Totalt vann stallet 15 V75-lopp mellan 1996-2001.

Nästa 15 tog längre tid och fullbordades i somras då Mimi af Djupmyra slog till som 68-oddsare på Gävletravet och drog V75-utdelningen över en miljon kronor.

– Det var verkligen en överraskning för mig också, men allt blev perfekt den dagen. Torbjörn Jansson gav henne ett optimalt lopp samtidigt som favoriterna kom bort, säger Lönn som också minns stallets näst senaste V75-vinnare, Dupont.

47 gångerna pengarna visade oddstavlan i kriterieuttagningarna 2014 samtidigt som V75-värdet steg från 26 846 kronor till 1,9 miljoner.

– Det var inte lika oväntat för mig eftersom jag visste att hästen var riktigt bra. Men en liten tränare med en enkelt stammad häst brukar inte bli så hårt spelad i sådana sammanhang.

Lägg därtill att Lönn ligger bakom en av V75-historiens allra största sensationer då Pau tog hem Breeders’ Crown-finalen på Mantorp 2007 till svettiga 115 gånger pengarna.

Att det blev miljonutdelning den gången också behöver knappast tilläggas.

Är det roligare att vinna med en skräll än med en favorit?

– Ja, det vill jag nog säga. Det blir den där oväntade kicken, det är speciellt.

”Kan gå med spyder-vagnen”

Ska Lönn få den kicken på lördag krävs att Aalto slår till i Unionsstayern - loppet över tre kilometer placerat som V75-4. Hästen kom till stallet i somras och har sedan dess varit på pallen i sex av åtta starter, men väntar ännu på första segern.

– Jag har svårt att tro att den ska komma på lördag. Inte för att hästen är sämre nu, utan för att motståndet ser tuffare ut. Vad gäller formen är den snarast på väg uppåt, så känns det i träningen i alla fall, säger Lönn vars sexåring senast reparerade galopp till andraplats.

– Det var en riktigt bra insats och Peter (Untersteiner) som körde sade att hästen kunnat fortsätta i samma tempo ett halvvarv till. Det får han ju chansen att visa nu, jag tror att distansen är en fördel.

Det styrks också av statistiken, Aalto har slutat bland de tre främsta i tre av sina fyra starter över tre varv.

– Kan han vara bland de tre här också är jag mycket nöjd. Han har aldrig gått i ledningen hos mig och jag vet inte hur han skulle reagera på det, men min känsla är att han trivs bättre med rygg. Innerspåret har dessutom det goda med sig att han kan gå med spyder-vagnen vilket han inte gjort i de två senaste starterna. Han gjorde ett väldigt bra lopp med den som tvåa bakom Narold Vox på Bergsåker, det är nog det bästa lopp han har gjort hos mig. I övrigt blir det barfota runt om och helstängt huvudlag med hål, precis som vanligt, säger Thomas Lönn.

”Högt tempo hela vägen”

Stallets andra häst kan däremot knappast sättas i kategorin miljonskrällar.

Nobel Amok ståtar med två segrar på sina tre senaste starter och får Örjan Kihlström i vagnen från gynnsamt utgångsläge i V75-1. Något som talar för att han får många förespråkare. En av dessa är tränaren själv.

– Ja, det ser intressant ut på förhand. Det är en häst som alltid varit lovande, men lite vek psykiskt. Den senaste månaden har han hittat sig själv och sedan vi började köra med halvstängt huvudlag för tre starter sedan har han blivit mer harmonisk i loppen också.

I samtliga dessa tre starter har hästen travat i ledningen, en position som ser överkomlig ut här också.

– Jag ser gärna att han kommer dit igen, det känns som att det varit ett litet plus för honom. Han var lite sämre på Umåker, men det skyller jag på att banan var lös den dagen. Det kändes när jag joggade av honom efter loppet att hästen inte fått det rätta fästet. Senast var han fin igen och jag hoppas att han är minst lika bra på lördag, normalt ska han gå framåt för varje start och Färjestads underlag brukar vara fast.

Det ser ut att vara en häst som passar över sprinterdistans…

– Ja, det tror jag. Över den här distansen borde han tåla att gå i högt tempo hela vägen. Han har bara testat det två gånger och förra gången vann han trots att han gick ett helt varv i tredjespår. Det är också enda gången som Örjan kört honom. Vi fortsätter med halvstängt huvudlag, spyder-vagn och skor runt om. Jag testade barfota några gånger i fjol vilket fungerade väl i loppen, men gjorde att han blev ofräsch efteråt. Nu har vi Breeders’ Crown som mål i slutet av säsongen så jag vill inte riskera det.

Ser du lördagens uppgift som ett uppladdningslopp inför det?

– Absolut inte. Det är inte ofta jag får sådana chanser på V75 numera så vi ska göra allt vi kan för att försöka vinna, säger Thomas Lönn.

Robin Johansson, Kanal 75