Fernlund: Volten är betydligt smidigare

Foto: Patrik Fernlund
TRAV

Veijo Heiskanen har en blivande kanonhäst.

Frode Hamre satte svenskarna på plats.

Sen borde vi snegla på norrmännens system för voltstart.

Frode Hamre dominerade och utklassade svenskarna. Han tog hem tre V75-lopp, då hans segervapen var Royal Ice, El Diablo B.R. och Denise F.Boko. Jag blev mest förtjust i den sistnämnda. Det är en helmysig dam, en av Norges bästa, och hon lekte med motståndet.

Hamre är en väldigt duktig tränare, men även en vaken kusk vilket han visade då det gällde som mest.

Myr Faksen tog hem ett dramatiskt kallblodslopp på V75. Torbjörn Jansson körde ett genialt lopp med Solör Stegg och hade greppet i det längsta men fick ge sig i de sista stegen. Myr Faksen var först i mål – men jag och flera med mig var osäker på om ­hästen travade över mållinjen. Det var till och med så att kusken Hans Christian Holm trodde att det var galopp över mållinjen.

Domarna tvekade dock inte en sekund då resultatet kom direkt. Domarna tog säkerligen ett korrekt beslut, men resultatet kom blixtsnabbt vilket var smått överraskande.

Heiskanen lyrisk

Fridericus är en häst utöver det vanliga. Jag fick tidigt upp ögonen för den här flygmaskinen och han har övertygat mer och mer under de senaste månaderna. Trots att han hade stora problem med Momarkens svåra svängar var han först i mål.

En fantastisk prestation, då han i fyra svängar tappade massor av fart men kunde trots det vinna.

Veijo Heiskanen var lyrisk efteråt och den här hästen kan hävda sig mot eliten över sprinterdistans i år.

Med framspår över kort distans på en snabb sommarbana springer han under 1.09,5. Det är jag säker på.

Dagens gladaste V75-vinnare var Michael Larsson som tog hem den sista avdelningen. Han och Juvels Boy vann trots ett tungt lopp utvändigt om ledaren. Larsson hade avgjort 100 kvar, gjorde då en kort segergest, började sedan köra igen och avslutade med ytterligare en segergest över mållinjen. Underhållande var ordet.

Få ”skräckspår i Norge

Till sist: Vi i Sverige borde snegla på norrmännens system för voltstart – det ­vore något att ta efter. Jag gillar att man använder voltstart i vissa lopp, då jag tycker att det ger en extra dimension. Många är emot det på grund av omstarter med mera, men jag gillar det och det vore tråkigt om alla lopp skulle avgöras med bilstart. Det är inte rätt väg att gå.

I Sverige så är det i stort sett omöjligt att få en bra start från vissa spår, till exempel fyra och fem då det är väldigt trångt i volten och väldigt ofta blir det galopp då ­hästarna blir stressade och inte håller ordning på benen i accelerationsmomentet.

I Norge är det betydligt smidigare i volten, och det finns få ”skräckspår”. I just det här momentet ligger norrmännen i framkant. Göra om? Ja, varför inte? Vi måste utveckla sporten och ett nytt upplägg tror jag vore bäst för alla, även om det säkert från början skulle mötas av många motståndare och belackare.