V75

Stig H: ”Är ett gäng med vinnarskallar”

Mästertränaren om: • Profilstarka ägarna • Segern i storloppet • Diamantens chanser i Hugo Åbergs

avDaniel Söderbäck

1 av 4 | Foto: ROGER SVALSRÖD, Hesteguiden/TR Bild
Diamanten och Erik Adielsson vann Ulf Thoresen Grand International och 800 000 norska kronor på Jarlsberg i senaste starten.

Peter ”Foppa” Forsbergs stjärnhäst Diamanten jagar en miljon kronor i Hugo Åbergs Memorial.

Profilhästen lottades till drömspår i storloppet.

– Det var bingo, säger tränaren Stig H Johansson, som vunnit Hugo Åbergs vid åtta tillfällen.

I december 2017 flyttade Diamanten från Robert Bergh till Stig H Johansson.

Ägare: Forspro AB, med Kent och Peter Forsberg i spetsen.

På tisdag jagar Diamanten ytterligare en storseger. Den här gången i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, med en miljon kronor till vinnaren.

”Vi har lyckats bra”

Tränaren, 73-årige Stig H Johansson, är nöjd med utvecklingen sedan hästen kom till honom och gladdes givetvis extra när hästen vann Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg 8 juli.

– Jag vet att han är snabb från början och det blev enkelt för honom. Han fick ledningen och jag vet att han orkar gå. Det var tryck på honom, säger Stig H Johansson.

– Loppet innan som han vann på Solvalla var egentligen ett träningspass för honom inför Jarlsberg, då han också agerade fint och gjorde vad han skulle.

Sedan Diamanten kom till dig, hur ser du på hästens utveckling?

– Han hade två tuffa säsonger bakom sig och hade gått jättebra och tjänat fem miljoner som fyraåring och var inte i toppform när jag tog över. Vi och ägarna ville prova Breeders’ Crown och sedan ställa av honom och ta en paus. Jag tycker vi har lyckats bra och han känns precis som han gjort en lång tid nu och jag hoppas och tror han håller den formen.

”Ett gäng vinnarskallar”

Vid den senaste segern på Jarlsberg var Kent Forsberg på plats. Peter Forsberg valde att fira segern med champagne. Stig H Johansson tycker att det är skönt ägargäng, men vet med sig att det är ett gäng vinnarskallar han har att göra med.

– I början hade jag mycket kontakt med Kent, när Diamanten flyttades över och vi bekantade oss med varandra. Peter har jag inte träffat men vet att han varit på Solvalla och tittat på hästen, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Det är ett skönt ägargäng som är förstående, men det är vinnarskallar på dem allihop. Ju mer tävlingsinriktade ägarna är själva desto mer kräver de av en häst. Jag har inte märkt av det eftersom framgångarna varit så fina, och samtidigt så är engagemanget bara positivt. Jag blir ju själv jättebesviken om en häst inte presterar som jag har förväntat mig.

”Det var bingo”

Under förra tisdagen satt Stig H Johansson och följde lottningen till Hugo Åbergs. Tre spår fanns kvar, ett drömspår – och två mardrömsspår. Diamanten lottades till fina spår två.

– Det var bingo så klart, säger han och beskriver tisdagens storlopp:

— Det är bra hästar med, som det ska vara, och ett antal väldigt snabba hästar. Det är svårt att spekulera i hur det kommer se ut efter 3-400 meter av loppet.

Du har vunnit allt, hur rankar man Hugo Åbergs, från ditt perspektiv?

– Det är ett av de större sprinterloppen, där Elitloppet så klart är störst. Men Hugo Åbergs har funnits väldigt länge och blivit en institution. Det är bra status för både ägare, tränare och kuskar.

På tisdag strax efter 21 vet vi om Stig H Johansson lyckas ta sin nionde triumf i storloppet.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Solvalla

Elitloppet