Delicious U.S. ”Klart bästa stoet i landet”

Foto: Delicious U.S. och Daniel Redén
TRAV

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar?

I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015.

Dagens stjärna: Delicious U.S.

Fakta:

Delicious U.S., sto, 6 år

Starter: 35

Segrar: 13

Rekord: 1.09,0/1640 a

Intjänat: 3 041 572 kronor

Hemmabana: Solvalla.

Presentation: Delicious U.S. travade kilometertiden 1.09,0 i fjol men kommer aldrig med på några topplistor. Sveriges förmodligen bästa sto är nämligen född i USA. Daniel Redén på Solvalla tränar fantomstoet som slutade trea i såväl försök som final i 2014 års upplaga av Elitloppet. Detta efter att ha årsdebuterat mindre än två veckor innan den stora uppgörelsen på Solvalla. Trots orutinen var det många som trodde Delicious U.S. skulle vinna Elitloppet i fjol. Den lilla racern (147 centimeter över manken) har fysik att gå ännu snabbare än 1.09,0 och tränaren ställer självfallet upp Elitloppet 2015 som årets stora mål.

Tränaren Daniel Redén svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Hon känns jättefin men är inte lika långt kommen i träningen som några av mina andra hästar. Delicious har haft ett annat upplägg och fått tagit det lite lugnare i vinter och vi har just börjat trappa upp träningen med henne. Ett rundbanejobb inne på Solvalla är aktuellt och sedan - om någon vecka - dämpar vi lite igen inför någon start. Just att åka in på Solvalla kommer hon att uppskatta. Hon tycker verkligen att det är roligt och träna och då helst springa fort.

När startar hon nästa gång?

– Det har jag inte planerat, men förhoppningsvis någon gång i april. Jag har inga planer för henne i år - förutom det största loppet. Det stora målet är att vara med i Elitloppet igen. Hon hann tyvärr inte starta så ofta i fjol men de gånger hon visade sig på banan tycker jag att hon klart visade att hon är bästa stoet vi har i landet.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?

– Som sagt är det Elitloppet som gäller i år, det säger sig självt. Hon var trea i fjol som femåring med ett lopp i kroppen. Det var inte alls meningen att hon skulle vara med men eftersom hon var så fin direkt i comebacken tog vi det beslutet ändå. I år ska jag försöka hålla henne ännu mera förberedd. Hon fick två snälla lopp i Elitloppet i fjol och gjorde det ju fantastiskt bra. Så förutom Elitloppet...nej, vi har inga andra lopp i sikte. Men vi håller alla dörrar och kalendrar öppna utifrån hur hästen presterar.

Mikael Wikner, Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav