Timo om miljonloppet: ”Det ser spännande ut”

TRAV

Efter den imponerande försökssegern på Solvalla.

Nu kliver Timo Nurmos fyraåring Amaru Boko in i Europaderbyt som favorit.

– Det ser ut som en spännande uppgift, skriver Timo Nurmos på sin hemsida.

Amaru Boko slutade för en månad sedan fyra i Derbyt efter stor dramatik. Ulf Ohlsson, som körde hästen den gången, tog direkt hand om ledningen men valde sedan att släppa över den till stallkamraten Aga Khan Boko. Över upploppet blev Ohlssons häst fast med alla krafter sparade och efter loppet var ägarna mycket upprörda och hotade med att flytta hästen.

Bara några veckor efter fick hästen och ägarna snabb revansch. Då vann Amaru Boko ett av försöken till Europaderbyt. Efter ett lopp i rygg på ledaren flög fyraåringen förbi till en enkel seger och startar på söndag som en av favoriterna till segern och 1,6 miljoner kronor. Precis som i försöket sitter Jorma Kontio upp bakom hästen som får möta några av Sveriges, och Frankrikes, bästa hästar.

Timo Nurmos är mycket nöjd med sin häst för dagen och tror på bra segerchans – trots knivskarpt motstånd.

– Amari Boko var fin i försöket till Europaderbyt och vann på ett bra sätt. Han hade krafter kvar i mål och behövde inte bruka sig för fullt. Hästen har tagit loppet bra och känts lika fräsch och fin i jobben som han har gjort tidigare. Han har fått ett bra läge och är som bekant mycket startsnabb, skriver han på sin hemsida.

Inte orolig för resan

Miljonloppet avgörs i Schweiz och resan från Sverige påbörjades redan i mitten av veckan. Men det är inget som oroar tränaren.

– Det ser ut som en spännande uppgift och normalt sett så klarar han den långa resan bra. Han har inte haft några problem med att resa tidigare, skriver Nurmos om sitt löfte.