”Känner i kroppen – han vinner igen”

Uppdaterad 2011-10-07 | Publicerad 2011-10-06

Anders Hesselgren och Jasper Lane som radar segrar.

Hovslagaren och idésprutan Anders Hesselgren har förvandlat Jasper Lane till en segermaskin.

På lördag jagar hästen första V75-segern och tredje raka triumfen.

– Jag tror på toppchans, det är en bra spik. Man känner i hela kroppen när det är klart, säger Hesselgren till Trav365.

Han fick tioårige Jasper Lane i princip helt gratis. Nu har Anders Hesselgren förvandlat den utdömde och sågade hästen till en segermaskin. Hästen har två raka segrar, senast på Solvalla från svåraste tänkbara position – utvändigt om ledaren.

– Man är i chock. Det är så jäkla mycket nu. Jag har jobbat i så många år och så blir det något extra när poletten trillar ner. Han är extrem, man märker här hemma att han är förändrad, säger Anders Hesselgren.

”Nästan så att tårarna kommer”

Inför det senaste loppet var tränaren mycket nöjd med sin häst i jobben. På lördag startar Jasper Lane igen, den här gången på V75. Från spår åtta i Silverdivisionen (V75-6).

– Jag körde honom i går, och så fin har han aldrig varit. Han var helt fantastisk! Nu verkar det som att han har kommit in i en annan dimension. Jag vet inte hur man ska förklara hur det ser ut i jobben, det är nästan så att tårarna kommer.

– Han ska mästra mig här hemma och läxar upp de andra hela tiden. Han är total chef just nu, förklarar Hesselgren.

Tränaren: ”Lättare motstånd”

Precis som inför det senaste loppet tror Anders Hesselgren mycket på sin häst inför lördagens start.

– Egentligen så känns det tryggare nu. Det var bättre hästar i onsdags, nu är det lite lättare motstånd. Spåret gör inte så mycket, det är Örjan som kör så det lägger jag mig inte i. Han kan 1.10,5 sista varvet i sömnen. Senast gick han en 10-tid sista 800 meterna och Örjan uppfattade inte honom som tom.

– Jag tror på toppchans, han är helt stenklar. Han vinner det här normalt sett om det inte blir något strul och att någon kör på honom eller så. Skulle han backa sig sist utvändigt så går han 1.10 sista varvet, då får de vara jävligt bra för att slå honom. Man känner i hela kroppen när det klart.

Har du någon drömtaktik?

– Det skulle vara kul att se honom i ledningen... Men han kan vinna från dödens (utvändigt ledaren igen), det klarar han. Örjan (Kihlström) är en mästare på det där. Han är ju helt fantastiskt på att köra i dödens, säger Hesselgren.

Det är 70 miljoner kronor i potten till en ensam vinnare på lördag. Är Jasper Lane en bra jackpott-spik?

– Jag tycker han är en bra spik. Han kan vinna från oavsett position, klargör tränaren.

”Som en djurtass”

Anders Hesselgrens framgångar kommer inte som någon överraskning för honom själv. Det hela bygger på en speciell skoningsteknik och en speciell sko.

– Det är en speciell barfota-variant,  jag har tänkt det i många år. Hästarna springer på strålen.

Vad är strålen?

– Det är som en djurtass. Jag har format om hoven för att det ska bli maximal effekt när hästarna springer.

Att hästarna går som tåget för hovslagaren och idésprutan har gett eftertryck. Flera hästägare har hört av sig till Hesselgren.

– Det är flera som har hört av sig och vill lämna in lite hästar. Det är ett par riktigt intressanta hästar på väg in, men vi får se, säger han lite hemligt.