Foppa: Hästarna är som polare för mig

Foto: Peter ”Foppa” Forsberg.
TRAV

Han är en av världens bästa och populäraste hockeyspelare genom alla tider med mängder av OS- och VM-guld.

Nu berättar Peter ”Foppa” Forsberg om kärleken till travhästen, sommarens höjdpunkter och om tjusningen att vinna pengar på spel.

– På något vis är hästen en polare, man blir nervös när de ska springa, säger ”Foppa” till Trav365.

I mitten av februari meddelade en tårögd Peter Forsberg, 37, på en presskonferens i Denver att hans fantastiska hockeykarriär var över. Forsberg, som vunnit två OS-guld, två VM-guld samt Stanley Cup två gånger har under sin aktiva hockeykarriär haft stora skadeproblem och efter flera misslyckade försök att ta sig tillbaka till hockeyrinken är nu karriären definitivt över.

Sätter sig i skolbänken

Om några veckor kommer Forsberg börja studera vid Handelshögskolan i Stockholm där han ska läsa en chefs- och ledarskapsutbildning. Den holländske fotbollslegendaren Johann Cruyff startade för tio år sedan utbildningen som ska underlätta för elitidrottare att komma ut i arbetslivet.I dag har Cruyff Institute filialer i tre länder. Forsberg är en av sex idrottare i den första kullen i Sverige.

När hockeykarriären är över kommer Forsberg få mer tid för en av sina stora passioner i livet – trav.

”Elitloppet är gjutet”

Forsberg är hästägare sedan flera år tillbaka och äger för tillfället över 15 stycken travhästar som tränas av några av landets bästa travtränare runt om i landet. I sommar kommer Forsberg besöka flera stora travarrangemang och han har tre stora lopp han inte gärna missar.

– Elitloppet är ganska gjutet. I och med att man är uppe i Norrland så brukar man vara på Jämtlands Stora Pris och det på Bergsåker, Sundsvall Open Trot. Men jag har missat några år nu, alltid haft något annat då. Men det är något jag brukar åka på annars, säger ”Foppa” till Trav365.

Sprintermästaren i Halmstad brukar vara en travfest, är det ingenting som intresserar dig?

– Sprintermästaren är det långt att åka till, nu när jag bor i Stockholm är det enklare men när man bor i Ö-vik är det lång väg att dra sig ner till Sprintermästaren. Jag var där något år men då blev Adrian Chip (En av Foppas bästa hästar reds anm) struken, han blev sjuk då så Sprintermästaren är ingen favorit.

Nu när du lagt av med hockeyn, lägger du mer tid på travet då?

– Nej, jag har inte lagt så mycket mer tid på travet. Jag tycker inte jag hunnit, jag har varit lite bortrest på helgerna men nu har mina egna hästar börjat springa efter lite vintervila så nu börjar jag följa det mer och mer. Vi har några hästar i Norrland och de har fått vila under vinterhalvåret. Men nu börjar vi se ladda mot Elitloppet.

Under en vanlig vecka, hur mycket hänger du med och kollar på trav?

– Jag brukar kolla onsdagar, men jag har inte hunnit med så mycket på slutet faktiskt, det ska jag inte säga. Jag har nyss kommit hem efter en sväng till USA men nu börjar det bli mer och mer. Det är roligare när det börjar dra sig mot sommaren.

Är det roligast på att gå på trav på sommaren?

– Det är inte de varmaste breddgraderna vi bor på så det är skönt att gå på trav på sommaren. Trav är ganska kul i allmänhet. Men just att det är soligt och fint och publikinramningen är bra. Sen springer de bästa hästarna då på något vis också. Det brukar vara härlig stämning när det är 30 000 på Solvalla.

Tre favorithästar

Forsberg har många härliga minnen från då hans hästar vunnit stora lopp. Hockeystjärnan har haft hästar som genom åren tagit hem flera stora lopp och det är tre hästar som betytt extra mycket för honom.

– Jag har fått vara med om några riktigt bra lopp. Orbit Air vann något lopp på Solänget, han vann Sverigeloppet också på den gamla goda tiden. Adrian Chip vann något storlopp på Solvalla ganska lätt och sen var han tvåa i Hambletonian. Då var jag där och kollade så det var något speciellt. Sen vann Tsar d'Inverne några storlopp, han vann Derbyt. De tre är de bästa.

Du äger många hästar men hur ser det ut med spelandet, satsar du mycket?

– Jag vill inte gå in för hur mycket jag spelar eller vad jag vinner. Jag tycker det är onödigt att avslöja det. Men jag spelar V75 typ varannan vecka. Det är bästa dagen att göra spelet på. Jag brukar se sammandraget vid sexsnåret på lördagarna.

Du som har det gott ställt ekonomiskt, är det verkligen en kick för dig att vinna pengar på trav?

– Båda delarna, det är alltid roligt att vinna pengar och gå plus. Men just det där med att ha gjort rätt liksom, det rätta valet. Man kollar i startlistan och ser en häst som varit bra, och sen får man rätt. Det är halva grejen men man tackar inte nej till pengar om man vinner.

Vad är roligast, när en av dina hästar vinner lopp eller när du tar hem en storvinst på trav?

– Det är när de egna hästarna vinner. Man åker ut till travet och är där hela dagen och ser fram emot när hästen ska springa. Man blir nervös och det är något speciellt. På något vis är hästen polarn, att man är polare. Det är ungefär som att man ska kolla på när en polare ska spela en viktig tennismatch i Wimbledon eller när någon hockeylirare ska spela en SM-final eller en VM-final och självklart är man nervös för dem och det är ungefär samma sak.

Varför tror du att många idrottsmän och framförallt hockeyspelare fastnar för travsporten?

– Det är många idrottsmän som är överbetalda och har pengar att göra av med. Sen tror jag det är det närmaste man kommer när man inte spelar själv på något vis. Adrenalinet, travet är fair liksom.

Nu har vi inte pratat något om hockey, tycker du jag borde ställa någon fråga?

– Om hockeyn?

Ja, är det inte skönt att slippa hockeyfrågor?

– Det är skönt, när man inte spelar själv är det ett avslutat kapitel så det finns inte så mycket mer att säga. Det har inte varit så kul att snacka hockey de senaste sju åren, innan det var det okej men sen har det varit lite upp och ner de senaste sju åren så det är ganska skönt att få prata om något annat, säger Peter ”Foppa” Forsberg till Trav365.