Slog Luddes stjärna – kan få ett wildcard

Foto: Local Conch vann på Åby, nu kan hästen vara aktuell för Olympiatravet.
TRAV

Trots strilande regn bjöds högklassig travsport på Åby på torsdagskvällen.

Local Conch hade uppvisning medan Raja Michi gick ge sig mot Deuxieme Picsous.

I årsdebuten blev det galopp, men nu tog Local Conch vid där han avslutade säsongen i fjol genom att besegra Iceland och Maharajah i Gävle Stora Pris.

Flemming Jensen valde att dra musten ur sina konkurrenter och varvade på stenhårda 1.12,8 med övriga fältet långt bakom. När klungan jobbat sig ikapp i slutsvängen ökade Jensen farten igen och Local Conch lunkade undan i mäktig stil på starka 1.13,3a/2 140 meter.

– Jag fick gasa lite för att komma till ledningen och det tog ett tag innan han lugnade ner sig. Sedan kändes det helt perfekt, förklarade Jensen som även fick frågan hur han skulle ställa sig till ett eventuellt wild card till Olympiatravet om drygt två veckor.

– Först ska vi kolla upp hästen och se att allt är okej. Skulle det hända så får vi självklart fundera på det.

Raja fick ont i hovarna?

Lutfi Kolgjini provade en liknande taktik bakom treåringskungen Raja Mirchi som tidigt forcerades till front trots galopp i första sväng. Han lyckades dock inte skaka av sig fjolårets E3-vinnare Deuxieme Picsous som lätt avväpnade megafavoriten över upploppet.

– Att göra en sådan prestation i årsdebuten, det tycker jag är femstjärnigt, kommenterade segerkusken Johnny Takter.

Helt andra tongångar kom från en tydligt missnöjd Lutfi Kolgjini.

– Han rullade över in i första sväng, jag vet inte vad det var med honom. Sedan lät jag honom hålla tempo för att han skulle hålla sig i trav, men det var en stor besvikelse. Hästen kändes hovöm, han blev skodd i förrgår och det är mycket möjligt att han reagerade på det.

Robin Johansson/Kanal 75