”Spåret avskräcker”

Foto: Kretsen kring Kadett C.D. efter segern i Europaderbyt.
TRAV

Succé och seger i Europaderbyt i Schweiz.

Misslyckande och galopp i Tyskland.

På onsdag startar tv-chefen Svante Stockselius stjärna Kadett C.D. igen.

– Nu får vi hoppas att han får visa hur bra han är igen, säger Stockselius.

Efter en perfekt styrning av kusken och tränaren Robert Bergh kunde Kadett C.D. spurta hem Europaderbyt på  Avenches i Schweiz. På upploppet krigade sig hästen, som delägs av den före detta schlagergeneralen Svante Stockselius, förbi den franske storfavoriten Timoko.

Belöningen: Över 1,5 miljoner kronor.

– Det var helt jävla otroligt. Vi var på plats och såg loppet. En snygg styrning och sen bara kliva ut och avväpna Timoko som alla sa var ett monster och oslagbar, säger Svante Stockselius.

Trodde du på seger på förhand?

– Kadetten var så himla bra i försöket på Solvalla så vi hade inte gett upp och förstod att hästen var i bra form. Men vi hade givetvis respekt för Timoko och de andra svenska hästarna också. Det var på tiden att han fick vinna ett stort lopp och visa hur bra han är. Han hade haft otur i flera storlopp innan. Europaderbyt var årets stora mål för hästen också, då var det extra skönt att det gick vägen, förklarar delägaren.

Hur firade ni segern?

– Vi åkte till Genève, tyvärr hade inte Robert (Bergh) möjlighet att vara kvar. Han skulle hem och köra lunchtrav på Dannero, eller vad det var. Men vi gick ut och käkade med ägarna till Beau Mec. Det var trevligt att sitta där och analysera allt ordentligt och få njuta.

”Ingen femstjärnig kuskinsats”

Den senaste starten blev dock ingen succé för Kadett C.D., Robert Bergh eller ägarna. Som favorit i Grosser Preis von Deutschland i Hamburg körde sig Robert Bergh fast i rygg på ledaren. Från det läget hittade hästen ingen lucka och galopperade som slagen på upploppet.

– Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Det var ingen femstjärnig kuskbedrift och det vet ju ”Robban” om. Men ibland måste man chansa och då är det inte alltid det löser sig.  Det brukar jämna ut sig sånt där, säger Stockselius.

”Bra motstånd...”

På onsdag när Solvalla kör finaluttagningar till Breeders' Crown startar Kadett C.D. igen. Hästen hade otur med lottningen av spår och får starta från det bakre ledet i V64-1. Men ägaren är vid gott mod inför uppgiften.

–  Nu får vi hoppas att han får visa hur bra han är igen, säger han och fortsätter snabbt:

– Men det blev väldigt bra motstånd i just den semifinalen Kadetten startar i. Han är ett givet streck, det tycker jag alltid att den här hästen är. Men ingen spik. Han möter flera bra hästar och spåret avskräcker.

Elitloppet?

Hur ser framtiden ut för hästen efter Breeders' Crown?

– Vi har ett lopp i Frankrike som vi sneglar lite på. Det är Criterium Continental som går på juldagen. Vi kanske får fira jul i Paris. Det vore trevligt.

Hur ser planerna ut inför nästa år? Har ni några mål redan nu?

– Nej, nu får vi ta det här först. Sen ska hästen få vila ordentligt, han har gjort ett utmärkt år. Det får bli årgångsloppen för femåringar nästa år. Det finns många lopp som passar honom, förklarar Svante Stockselius.

Om jag säger Elitloppet...

– Nu är det inte kortlopp som är hans främsta likör. Det är kanske lite tidigt med Elitloppet, det tycker jag. Vi får prata igenom det med ”Robban”.