Nybrink: Guldloppen är tunna och förutsägbara

TRAV

Micke Nybrinks förslag – lägg ner gulddivisionen på vintern

Tre tankar om trav:

Lägg ner gulddivisionen på vintern.

Så blir man en vinnare på vinnarspel.

Bergh och Svanstedt körde inte för seger.

Det var väl inte bara jag som tyckte att det var skönt att slippa gulddivisionen i lördags? I stället kördes ett långlopp, V75-2, som var betydligt mer intressant, loppet som vanns av Imola November.

Under vinterhalvåret, när de bästa guldhästarna (eliten) vilar eller tävlar i Frankrike, blir guldloppen tunna och förutsägbara. Oftast är det samma hästar var och varannan vecka, nästan alltid är det bara två, tre hästar som kan vinna. I stort sett handlar det om att räkna ut vem av de tre som får ledningen eller bästa resan. Säger som Homer Simpson: Boooring!

Nej, bjud oss i stället på ett långlopp varje lördag – kalla det ”stayereliten” – med en fet prischeck, kanske 200 000 kronor till vinnaren. Hästarna ska givetvis vara utspridda över minst tre volter med guldpållarna längst bak. Kör en egen serie december-februari och avsluta med en stor final (Prix d’Amerique-light) i mitten på mars. I den ser jag gärna ett förstapris på en miljon kronor.

Låter inte det mycket roligare än att, no offense, se Global Investment, Colombian Necktie, Conrads Epilog, Rutger Raket och Bobtail varje vecka?

Läge att börja lira avslag

Förra veckan kom jag att tänka hur man kan spela vinnare på ett lönsamt sätt. Bästa oddsen hittar man på de så kallade avslagen. Vi såg finske Notable Nuts vinna V64-2 på Solvalla. Hästen kändes stenklar på förhand men efter en aningen tveksam värmning kastade sig många spelare över motbudet Ego Sånna.

Notable Nuts tog sig samman och vann lätt till oddset 3,88. Normalt sett hade han gett två gånger – men tack vara hetsen mot honom blev oddset mycket bra. Visst, man tar en risk men frågan är om det inte lönar sig i långa loppet?

Över huvud taget ska man som vinnarspelare ha lite guts och gå emot de så kallade kommunvinnarna och hetshästarna. De som snackas upp som klara de sista timmarna före start, sista minuten-dragen. De är sällan spelbara: oddset är betydligt sämre än vinstchansen. Spela i stället på den tidiga lopparkivsvinnaren, den som alla ska jobba bort, favoriten som borde stå i 2,30 men som plötsligt betalar 3,90.

Till sist: ”Gutte H” mejlar och minns att Robert Bergh och Åke Svanstedt båda fick böter efter ett lopp på Bergsåker för 10-15 år sen – för att inte ha kört för bästa möjliga placering. Jag kommer ihåg att de gasade som dårar mot varandra, tills båda hästarna var iskalla. Det var inte snyggt men knappast ämnat att sluta så illa. Det var helt enkelt ett litet inbördeskrig i loppet. Hellre sånt än samarbete.