Publicerad:

Målet: Lika regler i hela trav-Europa

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:

Generalsekreteraren om stora framstegen: ”Rejält krafttag”

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport
Foto: Kanal 75
Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport

Trav-Europa vill enas om ett gemensamt regelverk.

Därför har ett samarbete mellan ländernas generalsekreterare och UET inletts.

– För ett år sedan så bestämdes det att det skulle tas ett rejält krafttag för att harmonisera de europeiska travreglerna, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, till Trav365.

Det har varit på tapeten tidigare.

Olika regler i olika länder – inom travsporten.

Nu vill Svensk Travsport, tillsammans med det franska förbundet, samt med UET (European Trotting Union), närma sig varandra.

Ett samarbete har därför inletts för att harmonisera de europeiska travreglerna.

Under Prix d'Amérique-helgen i Frankrike kommer Sverige ha en domarrepresentant på plats och i fredags hade Solvalla finbesök.

Johan Lindberg, Svensk Travsports generalsekreterare, utvecklar för Trav365.

”Likt fotbollen...”

– För ett år sedan så bestämdes det att det skulle tas ett rejält krafttag för att harmonisera de europeiska travreglerna. Till skillnad från fotboll, där det är väldigt likt i hela Europa och världen, så är det ju så att vi har regler som skiljer sig åt i travet en del, säger Johan Lindberg till Trav365 och fortsätter:

– Så under 2015 så har det dels varit möten på politisk nivå, dels på tjänstemannanivå, och i december och nu i januari har vi haft utbyte där vi träffats franska och svenska måldomare för att se vad vi kan göra.

Är förhoppningen att få samma regler?

– Det är förhoppningen på sikt. Det kommer inte ske i ett vindslag, det är vissa saker som är svårare än andra, och vissa saker vi absolut kan närma oss i.

”Internationella domare”

Kan du berätta om besöket ni hade i fredags?

– Det var UET:s ordförande och generalsekreterare, franska förbundets generalsekreterare och fyra måldomare från den franska storbanan Vincennes som var här och träffade oss. Alla regeländringar i Europa måste klubbas i generalförsamlingen som är i samband med Prix d´Amérique, och där kommer det läggas fram förslag på vissa förändringar i Europas reglemente, som kommer få förändringar i Norden och i kontinenten. Men, vi är inte framme än, arbetet kommer att fortsätta.

Hur ser Frankrike på det här?

– Frankrike tycker likadant som vi i grunden, att det ska vara lika överallt. Sedan har vi givetvis åsikter om vems regler som är bäst, i vissa fall. Vissa regler kan vi tänka att ändra på, och vissa regler kan dem tänka sig ändra på. I något fall blir det så att vi ändrar på båda ställen, för att hitta en medelväg, säger Johan Lindberg och fortsätter:

– Allt detta är ju för att vi ska komma närmare varandra. Vi tittar och spelar på varandras lopp i olika länder, och för kundernas del, främst, så är det bättre att det är lika överallt.

Ni kommer ha en svensk domarrepresentant på plats i samband med PdA?

– Ja, det kommer vi att ha, och det är mycket troligt att det är Staffan Falk, vår domarbas, som åker ner. Han kommer inte ha en aktiv roll i domarteamet, men han kommer närvara där och vara där under hela helgen. Lite längre fram på sikt så är det inte omöjligt att vi har det som i fotbollen, internationella domare, säger Johan Lindberg.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN