”Jag är fattig och behöver pengar”

TRAV

Finländaren som jagar segercheck i Sverige

Foto: Pekka Korpi – finländare som vill gräva guld i Sverige.

Här är finländaren som ska hämta prispengar i Sverige.

Pekka Korpi gör på onsdag ett sällsynt besök i sitt grannland.

– Varför jag kommer? Jag är fattig och behöver pengarna, säger den finske topptränaren.

Med nästan 5 000 segrar och över 130 miljoner kronor inkört i karriären tillhör 58-årige Pekka Korpi Finlands mest meriterade travtränare genom tiderna. Sönerna Hannu-Pekka och Janne har båda körlicens.

Den senare har emellertid slagit in på en annan bana. Som en av Finland främsta snowboardåkare deltog han i OS i Turin ifjol och försörjer sig numera helt på det.

– Han kom precis tillbaka från ett träningsläger på Nya Zeeland och håller på att förbereda sig för säsongen som börjar nu. Första tävlingen är en ”Big Jump”- i Rotterdam nästa vecka. Jag är väldigt sportintresserad och försöker följa honom så mycket som möjligt.

Under tre år i skarven mellan 80- och 90-talet huserade Pekka på andra sidan Atlanten. Där tränade han bland andra topphästarna Friendly Face och Express Ride vilka båda blev framgångsrika avelshingstar i Norden. Den senare är för övrigt i ropet för dagen som pappa till Kritierievinnaren Sahara Dynamite.

Vill dra hårt i ledningen

Onsdagens tre hästar är inte lika kända för den svenska travpubliken. Orutinerade fransosen Piwi Morainville inledde karriären strålande och vann på 1.15,5/2 100 meter i sitt livs andra start. Sedan har det inte blivit några fler triumfer.

– Hästen är fransk i den mån att han är väldigt stark, men han travar som en amerikansk häst. Galoppen senast ser jag som en tillfällighet. Han är snabb från början och jag vill gärna komma till ledningen för att dra i jämn, hård fart. Tre varv passar utmärkt och han borde kunna en tid mellan 1.16-1.17. Jag tycker att det ska räcka långt i den klass han befinner sig och ser honom som min bästa segerchans.

Femåriga Vanessa Merett är ett annat nytt namn och har betydligt klenare meriter i år. Ingen seger och knappt 50 000 kronor intjänat på 16 starter.

– Hon är inte så dålig som det ser ut i programmet. I de två senaste loppen har hon suttit fast med krafter kvar. Hästen är väldigt snabb bakom bilen och kan nog köra om ledningen, men jag måste studera loppet mer innan jag bestämmer taktiken. Målet för hennes del är i första hand att få med sig en fin slant.

Segermaskin i ny regi

Svenskfödde Sanda Spirit tränades däremot av Kari Lähdekorpi tills i somras och tycks ha fått en kraftig nytändning av flytten till Finland. Eller är det bara så att motståndet är enklare i öster? Hästen ståtar i alla fall med fyra segrar och ett andrapris på sina fem starter i ny regi.

– Han har varit riktigt bra varje gång. Den gången han fick stryk hade vi bakspår och nådde inte fram till Diamond Speed som är en bra häst. Senast gick han en rejäl slutrepa i spåren och avgjorde lätt. Nu är spåret bättre och han är inte tokig från början. Motståndet är tuffare nu, men jag känner mig inte slagen, säger Pekka Korpi.

V64-omgången kryddas av jackpott som innebär att en ensam vinnare kan ta hem tio miljoner kronor.