Travet står och faller med Going

TRAV

Edlund: ”Jag hoppas han fungerar på lördag”

Segrar i Elitloppet, Copenhagen Cup och Hugo Åbergs.

För närvarande är Frankrike mycket bättre än Sverige.

Svenska hästar har alltid haft svårt att lyckas i Frankrike, men nu vinner även de franska hästarna de nordiska storloppen.

Något har hänt med fransk travsport de senaste åren.

Jag tror att den främsta orsaken till förändringen är att det franska travförbundet 1984–1985 öppnade landets stambok och tillät amerikanska hingstar att verka i aveln. Nu, tre generationer senare, ser vi resultatet.

Tidigare levde de franska hästarna bara på sin styrka och mer skuttade fram än travade. Nu är aktionen bättre men framför allt har de fått speed, det amerikanska kännetecknet som i ­förlängningen ger den viktigaste egenskapen i dagens travsport, startsnabbhet.

Det som tidigare var en nordisk specia­litet, sprinterdistans, bilstart med full rusning och sen full gas från sista 500 meterna har helt plötsligt blivit en fransk paradgren.

Såväl elitloppsvinnaren L’Amiral Mauzun, som segraren i Hugo Åbergs, Oiseau du Feux har kraftiga inslag av amerikanskt blod i sina gener och båda vann sina lopp efter snabba inledningar och kvicka avslutningar.

Det som mest imponerar är bredden på den franska toppen. Varken L’Amiral Mauzun eller Oiseau du Feaux rankas bland topp tio i hemlandet.

Lärt sig svenska lopp

Även de franska tränarna har utvecklat sin strategi att arbeta med sina hästar. Förr körde de nästan uteslutande distansjobb, nu är det mer svenskt med kortare intervaller på rakbana som gäller. Dessutom har de franska kuskarna lärt sig hur det fungerar i svenska lopp och förstått vilken taktik man ska använda. Jean Michel Bazire har efter floppstyrningen med Kesaco Phedo i Olympiatravet kört nog så bra som Sveriges bästa i både Copenhagen Cup och Hugo Åbergs.

Dessutom är den svenska eliten tunnare än på flera år, annat var det i början av 2000-talet när topphästarna hette Victory Tilly, Gidde Palema och Revenue. Då var fransmännen tveksamma att komma hit och tävla, nu kommer de mer än gärna.

Just nu känns det som att svensk travsport står och faller med Going Kronos. Han är bra och kan bli bäst i världen, men han är bara fyra år och har endast gjort 22 starter i livet. Det är ett tungt ansvar att bära.

Jag hoppas att han fungerar som han ska på lördag och vinner Jubileums­pokalen på Solvalla, det behöver svensk travsport.

Veckans tips

Johan Edlund