Succéskötaren du ska strecka på V75

TRAV

Många V75-spelare går på tränare och kusk när de spelar.

Men de borde gå på skötare.

Här är skötaren som som har 12 V75-segrar i år – och utklassar alla andra.

– I bland glömmer jag bort mig själv, jag sätter alltid hästarna i första hand, säger Magdalena Eriksson.

Stefan Melander går mot ett succéår och trots att det återstår nästan hälften av 2012 har ”Tarzan” redan slagit fjolårets siffror och radat upp V75-segrar. En stor bidragande orsak till framgångarna är Magdalena Eriksson, som leder skötarligan på V75 överlägset då hennes passhästar vunnit 12 lopp. Tvåa ligger Angelica Jonsson, som jobbar hos Åke Svanstedt. Hennes hästar har tagit sju segrar. Magdalena Erikssons hästar har gått som tåget och bäst har Friction tävlat som tagit sex V75-segrar. Utöver honom har Oracle tre segrar, True Advantage två och Long Night en. Men trots de enorma framgångarna vill Eriksson inte framhäva sig själv, utan teamet.

– Jag är inte bättre än någon annan men det som är bra med mig är att jag är hängiven till mina djur och sätter de i första hand. Jag bryr mig kanske lite för mycket ibland och glömmer bort mig själv. Sen måste man försöka hitta det individuella i varje häst, alla är olika och man måste tänka att alla hästar har olika personligheter, säger succéskötaren.

Vad var ditt mål när året började?

– Att jag inte skulle förstöra Oracle, ha ha. Han var redan väldigt bra när jag fick honom och jag skulle bara försöka hålla honom så fin som han var innan. Jag tycker han utvecklats i år, han möter tuffare hästar och gör det riktigt bra.

Är du förvånad över framgångarna?

– Att True Advantage och Friction skulle vara så bra trodde jag kanske inte. True Advantage köpte Stefan som fölmärr, men hon har en grym skalle. Friction vet vi är en bra häst, men att han blivit så bra efter alla problem som stoppat honom är ett under.

Är du själv en tävlingsmänniska?

– Man är en liten dålig förlorare, jag vill alltid vinna men en häst kan göra ett bra lopp utan att vinna. Huvudsaken för mig är att hästarna är fina och känns bra. När man kör lopp själv är det blod, svett och tårar men man måste sansa sig och tänka klart.

Kan hyllas på Rondo

Den skötare som tagit flest V75-segrar när året är slut hyllas och prisas på den stora travgalan på Rondo i Göteborg. Det är ett pris Magdalena Eriksson med största sannolikhet kommer att vinna.

– Det skulle vara jätteroligt, men jag tycker inte att det priset bara ska vara för mig. Alla jobbar lika mycket för det här, men det skulle så klart vara en jätteära att få.

Oracle översexuell

På onsdag kan V75-succén fortsätta då Eriksson har två hästar till start under Solvallas extrainsatta V75-omgång. I V75-6 startar Oracle som senast slutade oplacerad i Hugo Åbergs Memorial. Men trots det var Eriksson nöjd med sin häst.

– Det blev lite fel senast men han gjorde det bra ändå. Nu ser Caballion ut att vara tuffaste hästen att slå, han har varit vass men jag hoppas och tror att min häst kan vinna. Det är lite snällare motstånd nu, det är ingen Commander Crowe emot nu och han känns fin. Sedan Elitloppet har han varit lite galen, men vi hoppas att han ska hålla sig i skinnet nu. Det är en jättesnäll häst på alla sätt och vis men när han kommer på tävlingsbanan och får sina nya ”koppar” för ögonen blir han överladdad, nästan översexuell. Jag hoppas att han blir lite lugnare nu, och vi funderar på att ta en annan utrustning men det får Stefan bestämma.

”En fighter”

I V75-7, Jubileumspokalen, startar Friction som jagar årets sjunde V75-seger. Hästen stöter på stentufft motstånd, men skötaren ger inte upp på förhand.

– Jag trodde inte att loppet skulle bli så här tufft men han känns fin och är glad. Vi hoppas på honom och jag tycker att det är skönt att Stefan kör honom själv, han känner honom och hästen har tävlat bäst för honom. Friction är en jäkla fighter, så jag har stora förhoppningar att han ska vara långt framme trots tufft motstånd.

Vem har bäst chans?

– Chanserna är likvärdiga, men det är tuffare för Friction, säger Magdalena Eriksson till Trav365.