Måldomaren lugnar spelarna: ”Solklart”

TRAV

Målfotot med dött lopp på Solvalla har blivit omtalat i spelkretsar.

Nu garanterar måldomaren Karl-Erik Nilsson att det var dött lopp.

– Det är solklart, vi förstorar tills man kommer i ett läge så man ser.

Slutstriden i femte V86-avdelningen på Solvalla i onsdags blev så tät att det blev dött lopp mellan Exotic Launcher och Digital World. Måldomarna kunde inte skilja hästarna åt. I en omröstning tycker dock 76 procent av läsarna att Exotic Launcher är först i mål.  Men Sovallas måldomare, Karl-Erik Nilsson är säker på sin sak.

– Det är jag som avgör om det är dött lopp eller inte och det var det, annars hade jag aldrig dömt det. Det är solklart, man förstorar tills man kommer i ett läge där man kan läsa bilden och det var dött lopp. Vi har den senaste tekniken för målkameror, säger han.

”Stora möjligheter till förstorning”

Företaget Lin-Son som levererar en stor del av målkamerorna till Sveriges travbanor berättar att måldomarna har helt andra möjligheter att förstora upp bilderna än vad bilder har som skickas ut till pressen.

– Systemet har stora möjligheter till förstoring, och kvaliteten på bilderna som domarna ser är en helt annan än de lågupplösta jpg-bilderna som skickas ut till pressen, säger Christer Biggén som är expert på målkameror hos Lin-Son.