Trav

Goops segermaskin är tillbaka: ”Otrolig”

TRAV

Radade segrar på banan – nu är han tillbaka i vinnarcirkeln – hyllades efter loppet

Foto: Kanal 75

En segermaskin är tillbaka.

Baht Launcher var hästen som närmast bodde i landets vinnarcirklar för två år sedan.

När Åmålstravet fick chansen att arrangera V86 var det äntligen dags för återbesök.

– Det är en helt otrolig häst, berättade uppfödaren och ägaren Bertil Erasmie.

Från 4 oktober 2009 till 26 mars 2011 startade Baht Launcher 13 gånger, vann varenda gång och blev en stor V75-profil.

Därefter försvann hästen från tävlingsbanan i över ett år på grund av skada. Med två formbyggande lopp innanför västen var han så åter redo att göra som vanligt och lämna konkurrenterna över upploppet sedan Björn Goop dirigerat varje meter av Åmåltravets största lopp ”Ändå Något”.

– Jag var ganska säker på att jag skulle kunna hålla ut de andra från start. Sedan var det lagom tempo och han kunde sticka undan på lätta ben. Det är alltid kul att köra honom, en trevlig häst att ha att göra med på alla sätt, förklarade Goop och fick medhåll från en känslosam ägare som också var den som fick ordning på skadebekymren.

– Det är en helt otrolig häst. Han är så cool och trevlig på alla sätt att man skulle kunna ha honom i vardagsrummet. Nu är det min bror som har ägt hästarna hela tiden, men han gick tyvärr bort för 1,5 månad sedan. Jag hoppas att han är med oss ändå, sade Erasmie som har en lång karriär som proffstränare bakom sig.

125 000 kronor var förstapriset för Baht Launcher som nu kan ståta med mäktiga 18 segrar på 26 starter.

"Micke J" kvällens man

Björn Goop satte även dit Bottem Faks efter ledning hela vägen i kallblodsloppet och Åke Svanstedt fick också segerdefilera dubbelt med Palema-fyraåringarna Tilde och Jonathan.

Andra halvan av V86-omgången var det emellertid mindre kända namn som tog för sig.

John Ö Jensen är nybliven Åmålstränare med inriktning på unghästar och bara tre i startbar ålder. Äldst i stallet är gunstlingen Passion som verkar trivas förträffligt på sin nya hemmabana där hon alltjämt är obesegrad efter att offensivt körts till front från bakspår.

Bakom treårige talangen Wirano Wallstreet döljer sig inte bara en tränare utan flera.

– Vi tränar tillsammans alla delägarna. Ibland kör ”kärringa”, ibland gubben där, det beror på vem som har tid, förklarade Ellert Fagerberg, som själv plockade fram dubble V75-vinnaren Candle of Darkness för fyra år sedan, i vinnarcirkeln. ”Gubben” som officiellt är ansvarig för hästen heter Dag Johansson och även här handlade det om ledning hela vägen.

Samma segerväg tog kvällens andra amatörtränade vinnare, Maria Anderssons Koreatj som avrundade omgången och fastställde V86-utdelningen till 174 146 kronor.

Flera system med mer än en vinnande rad var inlämnade och den största vinsten gick till ett inlämnat på Nya Tipsboden i Hörby där 45 andelar fick dela på 948 876 kronor.

Dessa och övriga vinnare skänkte säkert en tacksamhetens tanke till Mikael J Andersson efteråt. Färjestadskusken var nämligen den gemensamma nämnaren bakom de tre hästarna och den som så målmedvetet sett till att skicka dem till tätpositionen.

- Jag är het nu, det är sköj när det går bra, mös kvällens man sedan han fullbordat trippeln.

Sanslös prestation av Agobra Rubin

Det bästa sparas till sist, åtminstone om man ska gå efter sportslig prestation.

Anna Isabelle Karlsson var helt respektlös bakom pappa Hans Agobra Rubin och satte omgående upp våldsamt tempo utanpå ledaren. 1.12 första kilometern är sannerligen ingen vanlig syn på Åmåls 800-metersbana, i synnerhet när det handlar om full distans.

Att ledande Zerba G. kastade in handduken redan 500 meter från mål var därmed betydligt mer förståeligt än att Agobra Rubin kunde fortsätta trumma på och försvann från fältet på strålande 1.13,0/2 080 meter auto. Tredje raka segern och en insats som skvallrade om att det här blir ett ekipage att räkna med även i V75-sammanhang i sommar.

Robin Johansson/Kanal 75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!