ATG:s nyhet - spelen får höjd återbetalning

Spelbolaget gör historisk ändring: ”Positivt”

1 av 2
Katarina Widman, ATG:s försäljningschef.

avErik Pettersson

TRAV

Omsättningen på de så kallade enloppsspelen hos ATG rasar.

Därför agerar nu spelbolaget – och höjer återbetalningen från 80 till 85 procent – på klassiska spelformerna Vinnare och Plats.

– Det här innebär att kunderna får högre odds på enloppspelen Vinnare och Plats, alltså mer pengar tillbaka vid vinst, ATG:s försäljningschef, Katarina Widman.

Återbetalningen på travsportens äldsta spelformer Vinnare och Plats har, med vissa undantag, legat på 80 procent sedan 1974, när ATG bildades.

I april gör spelbolaget en historisk ändring.

Då höjer ATG återbetalningen på just de spelen från 80 procent till 85 procent.

– Det här innebär att kunderna får högre odds på enloppspelen Vinnare och Plats, alltså mer pengar tillbaka vid vinst. Det är något som bara är positivt för våra kunder. Om man ska ta ett exempel om hur det blir med nya återbetalning så kan man ta vinnaren av V75-1 i lördags, Shadow Gar. Med nuvarande återbetalning så gav hon 5.06 i odds, med den nya återbetalningen på 85 procent så hade oddset blivit 5.37 istället. Oddsen ökar med 6.25 procent, säger Katarina Widman, försäljningschef på ATG.

Varför gör ni det här just nu? 

– Vi måste vara lyhörda för vad kunderna efterfrågar. Det är en ny marknad med ökad konkurrens. Det här är ett sätt att göra oss mer konkurrenskraftiga och den här ändringen gör att poolerna kommer öka i storlek.

”Kommer kontinuerligt att utvärdera”

I bokslutskommunikén för 2018 såg man att de ”enklare hästspelsformerna” minskar med drygt en halv miljard, räcker det här för att vända den trenden, tror du? 

– Det som presenteras i bokslutskommunikén är siffror från 2018. Den ny lagen ändrade förutsättningarna för marknad och med det ser vi en ökad konkurrens. Vi har ju även fått regleringar vad gäller spelansvar, som gjort att vi fått vidta vissa åtgärder, men vi ser med tillförsikt på framtiden.

– Vi kommer kontinuerligt att utvärdera och se vad vi ska göra för åtgärder. Framförallt handlar det om att vi ska ha en bra produkt för spelarna. Vi ska ha bra produkter som som ger ett överskott som går tillbaka till hästsporten.

Vad kan ni mer göra för att omsättningen ska öka på de spelformerna? Något mer planerat? 

– Vi har flera projekt i ”pajpen". Men det är inget som jag kan berätta om nu. Men det återkommer jag gärna med. Men vi tittar på hur vi ska utveckla vår hästprodukt. Nu har vi satsar mycket på sport och casino, men vi kan lova att det kommer fler nyheter vad gäller hästspel.

”Konkurrenskraftig nivå”

Varför höjer ni till just 85 procent. Var det någon annan siffra som diskuterades?

– Det ska upplevas som en spännande spelupplevelse. 6.25 procent högre odds kommer tas emot väldigt väl, tror vi. Vi bedömer i dagsläget att 85 procents återbetalning är en konkurrenskraftig nivå. Men även här kommer vi att utvärdera eftersom. Skillnaden för oss, i jämförelse med andra spelbolag, är att vi ger allt vårt överskott till våra ägare, till hästsporten, där är vi unika. Vi har ju gjort det här tidigare, men då i kampanjer, nu gör vi det långsiktigt.

– Vi har nu byggt in funktionaliteten att vi ska kunna reglera återbetalningsprocenten.

ARTIKELN HANDLAR OM

ATG

Trav