Amatören kan ta sin första V75-triumf

Kalmartränaren siktar på att ta sin första V75-seger med fyndköpet: ”Jag vill inte byta häst med någon – hon är riktigt bra”

avCharlie Hedstad

1 av 3 | Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ska succéhästen Ritz Guiness ordna första V75-segern till sin tränare Emma E Johansson?

Planen är att avsluta första året som amatörtränare med en seger på V75.

Emma E Johansson, 24, tränar favoriten i V75–7 och har stora förhoppningar på sitt fyndköp.

– Hon har haft vilopuls efter varje lopp, vi har inte sett botten i henne ännu, säger Kalmartränaren.

Favoriten i V75-7 på lördag heter Ritz Guiness och tränas av en amatörtränare från Kalmar. Emma E Johansson, 24, har haft tränarlicensen i knappt ett år, hon är uppväxt med travhästar och hennes far Mikael Johansson har varit aktiv inom travet i många år.

Stallet har under första året vunnit tio lopp och kört in 363 300 kronor – på 40 starter. Stjärnan på gården är utan tvekan V75-aktuella Ritz Guiness som köptes från Danmark för fyndpriset 16 000 kronor.

– Tidigare regi hade nästan gett upp med henne och ägarna ville bara bli av med hästen. Jag fick frågan från en bekant i Danmark om jag visste någon som var i behov av en licenshäst eller liknande, jag tyckte det var en fin modell och så lyckades jag få ihop några hästägare, säger Emma E Johansson

”Inte sett botten i henne ännu”

Stoet verkar stormtrivas på gården några mil utanför Kalmar och har där hittat helt nya växlar. Hästen har sprungit in 150 000 kronor på nio starter i 24-åriga Emma E Johanssons regi. Första starterna var lite trevande insatser men i tredje starten hände det något.

– Jag provade helstängt huvudlag, jänkarvagn och barfota fram i tredje starten för mig. Då skenade hon nästan, jag trodde inte hon skulle orka ta sig i mål och att jag skulle få bära av henne från banan, men hon vann på tiden 12,2 över 1640 meter, säger Emma och tillägger:

– Hon har haft vilopuls efter varje lopp, vi har inte sett botten i henne ännu. 

Emma Johansson har tidigare jobbat åt flertalet tränare, exempel Svante Båth, Tommy Zakricksson och Catrin Fajersson. Hon hade planer på att gå proffstränarkursen redan i år, men sköt upp det till nästa år.

– Målsättningen är att plocka ut licensen så snabbt som möjligt, det är det här jag vill hålla på med och då underlättar det med proffslicens..

Hästarna tränar hon mestadels hemma på gården i Ruda.

– Jag tränar nästan enbart hemma på gården, jag har en rakbana på 1000 meter och massvis med skogsvägar. Sen åker jag in till Kalmartravet och kör något banjobb ibland.

Andra starten på V75

Kalmartränaren har tolv hästar i träning och hon har provat V75 en gång tidigare. Då var det just Ritz Guiness som startade i travets elitserie, på Örebro, då gillade hon inte den lösa banan och slutade oplacerad. Emma tror på bättre insats den här gången trots att det blir skor runt om.

– Nu har hon toppform så det ska inte vara någon större skillnad med skor runt om. Hon är så bra i ordning nu så det spelar ingen roll vad hon springer med för utrustning. Jag tror ju väldigt hårt på henne, det kommer vara väldigt nervöst på lördag.

Hur känns det att ha en favorit på V75?

– Det är inte varje dag man har det. Jag vill inte byta häst med någon, hon är riktigt bra.

”Skulle betyda väldigt mycket”

På lördag ska Erik Adielsson köra Ritz Guiness för första gången, tidigare har Martin Malmqvist, en amatörkusk från Visby, kört succéhästen.

– Jag hade velat ha Martin Malmqvist såklart, men han ligger på sjukhus. Jag har sagt till honom att han är förstekusk så han behöver inte vara orolig för framtiden. Han känner hästen bäst och hon är lite speciell att köra.

Det är inte vem som helst som ersätter magsjuka Malmqvist, utan en av Sveriges bästa kuskar: 

– Vi har en väldigt bra kusk som ersättare så det kommer gå bra, jag får säga till Erik att om man tar i henne så kan hon skena. 

Vad skulle det betyda att vinna på V75?

– Det skulle betyda väldigt mycket, speciellt nu när det är första året som tränare. Det hade varit pricken över i:et för den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

V75