Trav

Får Svanstedt fira med champagne?

Av: 

Minimedia

Michael Carlsson

TRAV

Åke Svanstedt är hetaste kusken inför dubbeljackpotten.

Axevallatränaren kan vara nyckeln till 65 miljoner kronor.

Här sätter Svanstedt själv betyg på sina hästar, samt avslöjar intressanta utrustningsändringar…

Totalt åtta hästar selas ut ifrån Åke Svanstedts stall på V75. Flera av dem är hårt betrodda på förhand. Men Svanstedt själv tycker inte att omgångens största favorit Finders Keepers är hans bästa chans. Inte ens hans näst bästa…

– Nej, jag tycker inte det känns rätt att rekommendera spik på Finders Keepers. Visst, normalt sett borde det vara bra chans, men det finns frågetecken, säger Åke Svanstedt.

”Vek ner sig psykiskt”

Finders Keepers tävlade mycket framgångsrikt i fjol och vann flera lopp i gulddivisionen. Hela hösten och vintern har han matchats mot självaste Prix d’Amerique. Hästen kom inte med på grund av för lite insprungna pengar, men gjorde i alla fall två starter på Vincennes. I dessa floppade han dock helt…

– Han uppträdde konstigt i Frankrike. Det var inte alls samma tuffa häst som tidigare. Normalt är han alltid hingstig och skrikig men nu var han tyst och närmast rädd av sig. Han vek ner sig psykiskt helt enkelt och var alldeles för snäll. Det kändes nästan som att jag körde en ettåring när jag åkte ut på stora Vincennes, säger Svanstedt.

– Nu känns han som han ska igen hemma i jobben och har återigen blivit hingstig. Men enligt skötaren Anette så är han inte lika pigg som när han var som bäst i somras. Normalt sett borde det här vara en bra uppgift. Men jag tycker ändå att hästen är lite svårbedömd med tanke på senaste insatserna.

Vem är bästa chansen på V75?

– Jag tycker att det är Cash Winning Vita (V75-7). Han gick med full fart över mål senast och hade krafter kvar. Det var en nyttig genomkörare eftersom han hade haft ett litet uppehåll. Hästen kändes fin i veckans jobb och kan öppna rätt så snabbt. Men han går även bra bakifrån. Det borde vara en bra chans men det var synd att han fick spår utanför Hobgoblin Face.

Näst bästa chansen?

– Det tycker jag faktiskt är Gratiano (V75-6). Han har gjort två starter för mig och gått bra båda gångerna. Senast fick han "dödens" men kämpade tappert och förlorade knappt. Dåligt läge nu men blir det hårt tempo tror jag att han dyker upp där framme. Jag gillar den här hästen och tycker att han känns som att han duger i V75.

Vad säger du om övriga V75-hästar? Vilka ska spelarna strecka?

– Nästan alla mina hästar kan vara med i striden med lite tur. Det kan bli en eller flera segrar men också ingen alls. De kan göra bra lopp och ta bra placeringar utan att räcka hela vägen.

– Teaser Elegance (V75-1) var lite ofräsch i senaste starten och är behandlad. Han känns bra i jobben och det är en häst med hög kapacitet. Nu måste han gå med skor och man kan inte ladda med honom från början. Då blir hästen het och det gäller att söka en rygg direkt. Rocket Power har ju full form och blir säkert svår att slå. Men Teaser Elegance är giftig på speed med rätt resa.

"Gjorde ett kanonlopp senast"

– Indiana Brave (V75-5, körs av sonen Anders Svanstedt) var jättefin i senaste starten. Hästen fick ett tufft lopp och fullföljde strålande. Hon har sett fin ut efteråt och kan mycket väl visa sig bäst av våra två hästar. Jag tror att den långa distansen passar bra och hon kan nog vara långt framme.

– Stardust Night (V75-5) gick bakifrån för första gången senast i min träning. Hon gjorde ett kanonlopp och har toppform för dagen. Den långa distansen är heller ingen nackdel. Gör hon om senaste insatsen kan hon vara med i striden.

– What's Going On Ås (V75-2) fick ett tufft lopp senast och var inte så dålig ändå. Hon har känts fin i träningen en tid och har ett bra smygläge. Det blir väl svårt att vinna men hon kan nog ta en hygglig placering.

– Benny Palema (V75-3) ville jag prova i ledningen senast men det blev en för tuff öppning. Han är annars på gång och får väl sikta på rygg ledaren igen. Då kanske han kan lifta med till en plats.

Hur betygsätter du hästarna på en skala ett till fem?

– Betyg FYRA till Cash Winning Vita, Gratiano, Teaser Elegance.

– Betyg TRE till Finders Keepers, Indiana Brave, Stardust Night

– Betyg TVÅ till What’s Going On Ås och Benny Palema.

Hur blir balansen på V75-hästarna?

- Det har varit så kallt under veckan att det är tjäle i banan. Därför kommer alla mina hästar att tävla med skor och broddar. Möjligtvis går det att köra barfota fram med någon häst. Jag tycker att spelarna bör kolla hur hästarna har gått i tidigare starter. För de hästar som inte har tävlat så förut är det en liten nackdel, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!