Erik: Jag är en bättre kusk nu

TRAV

Erik Adielsson om kometkarriären, sin blivande fru Disa, Twitter och travstjärnorna

Erik Adielsson njuter av livet just nu.

Privat ska han gifta sig med flickvännen Disa Karth.

På V75 har han inte gått segerlös sedan 11 april.

– Jag har aldrig varit bättre kusk än jag är nu, säger han.

Foto: Erik Adielsson njuter av livet just nu. Han har aldrig varit bättre som kusk och privat har han förlovat sig med flickvännen Disa Karth.

Adielsson har ett imponerande facit på V75 de senaste tre månaderna. Från och med Olympiatravet har han vunnit lopp varje gång han har varit med på V75. Två gånger har det blivit dubbelseger och vid ytterligare två tillfällen har han vunnit tre V75-lopp samma dag.

– Som kusk ser du väldigt bra ut om du sitter bakom en riktigt bra häst. Det är A och O att hästarna är bra i ordning och det har Stigs och pappas hästar varit på slutet. Exempelvis i Gävle för två veckor sedan då ett par av dem vann från "dödens" efter att ha öppnat 1.12 första varvet, säger Erik Adielsson.

– Men sedan är det ju också så att man som kusk utvecklas hela tiden. Jag tycker själv att jag är bättre kusk nu än för exempelvis tre år sedan. Som med allt annat här i livet strävar man ju hela tiden efter att bli bättre. Därför hoppas och tror jag att jag kommer att vara ännu bättre om ytterligare några år.

Vad beror din förbättring som kusk på? Var i ligger förklaringen?

– Det handlar väldigt mycket om rutin. De flesta situationer som uppstår i ett travlopp har man varit med om vid det här laget. Men man lär sig ändå nya saker hela tiden och inom det yrket här blir man nog aldrig fullärd.

– Det gäller att fatta snabba beslut i loppen. Ofta måste man på tiondelen av en sekund avgöra hur man ska köra rent taktiskt. Det gäller även tempobedömning och tajming av exempelvis startmomentet. Kör man då så mycket lopp som jag gör så sitter mycket av det i ryggmärgen.

– Sedan måste jag än en gång framhäva samarbetet med Stig som har betytt väldigt mycket. Han kommer med kloka råd som är oerhört värdefulla. Jag trivs bra med mitt liv och har en familj som ställer upp och stöttar mig hela tiden. Sådant betyder mycket också. Att man är i bra harmoni.

Kan man som kusk vara i bra eller i dålig form, precis som hästarna?

– Absolut, men det är kanske inte alltid som det märks. Du kan vara i jättebra form och göra klockrena styrningar i skymundan med hästar som ändå inte vinner lopp.

A propå familjen så friade du till din flickvän Disa på midsommarafton. När blir det bröllop?

– Det har vi inte bestämt ännu. Vi har faktiskt inte diskuterat det så mycket och jag vet inte om det blir ett borgerligt eller ett kyrkligt bröllop. Det är heller inte säkert att det sker inom ett år. Men det känns mycket bra i alla fall.

Sedan en tid tillbaka kan man ta del av ditt liv på twitter.com/ErikAdielsson. Vad vill du uppnå med den här minibloggen?

– Det är för att ge dem som vill en liten inblick i vardagen. Vad som händer i en travkusks liv helt enkelt. Det är inga tips på bloggen utan en blandning av olika saker som händer i mitt liv. Jag vill inte påtvinga någon att läsa det här men intresset är stort och det är en kul grej för de som är intresserade.

Du medverkar även i panelen i det nya formatet av Vinnare V64 på onsdagar under sommaren. Vad är din kommentar efter ett par sändningar?

– I första programmet kändes det som att det var väldigt mycket premiär. Andra programmet var klart bättre och jag har ju bara varit med i dessa två hittills. Grundtanken är ju att förhoppningsvis hitta nya människor som blir travintresserade. Sedan är det också ett bra forum för de som inte är så superintresserade. En liten blandning av komik och andra saker.

– Jag har viss förståelse för de som skällde på Sven Melander och Benny Haag i de tidigare programmen för sju, åtta år sedan. Men då fanns det bara det programmet på onsdagarna. Idag ser det annorlunda ut med direktsändning i TV4Sport av V64-loppen, det finns ATG-Live både hos ombuden och på internet. Så då tycker jag att det här nya formatet fyller sin funktion.

Kvalar stjärnhästar på Solvalla

Den här veckan är som vanligt hektisk för Erik Adielsson. Tisdag är det Bollnäs, onsdag Solvalla, fredag Axevalla och lördag V75 i Årjäng. På onsdagen ska han bland annat köra stjärnhästarna Wellino Boko och Plantagenet i kvallopp på Solvalla. På fredagen är det uttagningar till Stochampionatet på Axevalla med bland annat Caddie Dream i spetsen.

– Jag var ute och körde jobb hos Stig på Stora Alby nyligen och fick då känna på både Wellino Boko och Plantagenet. Det är två helt underbara individer och jag åkte därifrån med ett leende på läpparna. Det ska bli skoj att få köra dem i kvalet.

– Speciellt Wellino Boko ligger mig väldigt varmt om hjärtat och vi får hoppas att han nu får vara skadefri framöver. I så fall bör han ha mycket att hämta.

Standpoint i Årjängs Stora Sprinterlopp

På lördag kör Adielsson Standpoint i Årjängs Stora Sprinterlopp med en halv miljon kronor till vinnaren. Standpoint blev inbjuden till Elitloppet men Stig H Johansson tackade nej då han inte tyckte att hästen var som bäst i genrepet och även rätt så färsk i sammanhanget. Efter ett litet uppehåll blev hästen trea i senaste starten och har nu lottats till ett svårt utgångsläge med spår åtta bakom bilen över sprinterdistans.

– Standpoint (V75-7) gick mycket bra i senaste starten och sprang under 1.11 sista varvet. Det här är en topphäst som säkert går framåt ytterligare med ett lopp i kroppen. Han hade ju varit ifrån lite inför den senaste starten. Men tyvärr fick han spår åtta och det känns som ett stort handikap. Visst, han är inte chanslös, men det måste till mycket tur med positionerna för att komma till därifrån. Med ett vettigt läge hade det normalt varit en bra chans här men nu blir det tufft.

Du kör ytterligare fem hästar inom V75. Vilka bör spelarna beakta?

– Jag har inte hunnit läsa på motstånd och sådant ännu. Min Narkissos (V75-1) är en stark häst men det var väldigt länge sedan jag körde honom och han är svårbedömd för mig.

– Ixis Pearl (V75-2) har faktiskt gjort några bra lopp i skymundan och är i fin form, trots att hon ännu inte har vunnit lopp. Hon behöver inte vara helt borta.

– Justine (V75-4) vann ett billigt lopp i Visby senast och har bra form men läget blev helt iskallt med spår tolv över 1600 meter. Det blir svårt därifrån.

– Nilsby Faksa (V75-5) vet jag inget om.

– Einar Celeber (V75-6) har jag aldrig kört men det är en kapabel häst och det ska bli kul att prova honom. Han var duktig som tvåa i V75 senast och var då inte långt efter Derby Clipper. Han har äntligen fått ett bra läge nu efter att ha haft dåliga spår ett tag. Det borde vara lite chans, säger Erik Adielsson.

Betyg häst för häst – så många ➕➕➕➕ får Jaded

Michael Carlsson/KANAL75